Türkiye’nin borç kaynağı Avrupa

Türkiye’nin borç kaynağı Avrupa

Avrupa ile gerilim yaşayan Türkiye’nin 270 milyar dolar dış borcu bulunduğunu belirten Alman medyası, ödemelerde yaşanabilecek sorunları gündemine taşıdı. Commerzbank’tan ise şaşırtıcı bir şekilde “Türkiye ekonomisi çöküyor” değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile yaşadığı gerilimin nasıl sonuçlanacağı tüm dünyada merak konusu olmaya devam ediyor. Türkiye’nin göçmen anlaşmasını iptal etmesi durumunda mülteci akımından endişe eden AB, şimdi de kredi endişesini yaşamaya başladı. Türkiye’nin, çoğu AB ülkelerinden aldığı toplam 270 milyar euroluk kredileri ödememesi durumunda AB ekonomisinin zorda kalmasından endişe ediliyor. Alman die Welt gazetesinde yer alan haberde, Türkiye’nin en borçlu olduğu kurumların başında AB bankalarının yer aldığı belirtilerek, Türk ekonomisinin artık bu kredilerin verildiği dönemlerde olduğu kadar sağlam olmadığı yazıldı. Dünya genelinde bankaların Türkiye’den toplam 270 milyar dolar alacağı var. Alacaklı bankaların ülkelere göre sıralamasında 86,8 milyar dolarla İspanya birinci sırada yer alıyor. 

Türkiye’nin Yunanistan’a benzer bir ekonomik krize yaşaması durumunda büyük ekonomik kayıp yaşayacak ülkeler sıralamasında İspanya’yı 41, 5 milyar dolarla Fransa ve 23,5 milyar dolarla İngiltere takip ediyor. Türkiye’ye kredi açan bankalar sıralamasında ABD 18,7 milyar dolarla dördüncü, Almanya 15,1 dolarla beşinci sırada. Bu ülkeleri Japonya, İtalya, İsviçre ve Kanada takip ediyor. Dünya çapındaki ödeme trafiğini izleyen Uluslararası Para Trafiği Bankası isimli kuruluşun raporuna göre ekonomik krizden yeni çıkan İspanya ve İtalya’nın Türkiye’nin ekonomik kriz yaşaması durumunda krize girme riski yüksek ülkeler arasında olduğu bildirildi.

Haberde Türkiye’nin 2000’li yıllarda yakaladığı ekonomik gelişim nedeniyle pek çok Avrupalı kurumun, bu ivmeden pay alabilmek için yüksek tutarlı krediler açtıkları bilgisi yer aldı. Genç, gelişen ve tüketen nüfusun hedef kitle olduğu belirtilen haberde, ‘sınırsız imkanlar sunan pazarın’ şimdi politize olmuş riskli bir banka pazarına dönüştüğü iddia edildi. Haberde Türk ekonomisinin 2009’daki büyük ekonomik krizden beri ilk kez geçen yılın üçüncü diliminde yüzde 1,8 küçüldüğü yazıldı. 

COMMERZBANK’TAN İLGİNÇ UYARI

Türkiye’deki durumu Almanya’nın ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’a değerlendiren Commerzbank uzmanları, Merkez Bankasının, AK Parti’nin siyasi çıkarları için Türkiye ekonomisine ‘sabotaj’ düzenlediği iddiasında bulundu. Merkez Bankası’nın bankalara uyguladığı kredi faizlerini yükseltirken faiz oranı ile koridorun alt ve üst bantlarında değişiklik yapmamasını da değerlendiren uzmanlar, bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz takıntısı ve yaklaşan referandumla ilgili olduğu yorumunda bulundu. İşsizliğin yüzde 12 seviyesine yükseldiğini de vurgulayan Commerzbank yetkilileri, “Türkiye ekonomisi çöküyor” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN