Üniversite bütünleme sınavları kaldırıldı mı? YÖK Başkanı açıkladı | Eğitim haberleri

Üniversite bütünleme sınavları kaldırıldı mı?  YÖK Başkanı açıkladı | Eğitim haberleri

Üniversitelerde bütünleme sınavları kaldırılıyor mu? Final sınavından geçemeyen öğrencilerin kurtarıcı sınavı olan bütünleme sınavlarının artık yapılmayacak olmasına yönelik haberlere YÖK'ten cevap geldi. Vize ve final sınavlarından düşük not alanların tek telafi sınavı olan bütünlemelerin kaldırılacağı sosyal medyada uzun zamandır konuşuluyor. Peki, bütünleme sınavları kaldırılıyor mu? YÖK başkanı konu hakkında ne açıklama yaptı? Ayrıntılar haberimizde.

Bütünleme sınavları kaldırılıyor mu? Üniversite öğrencilerinin geçemedikleri ders sınavları için adeta kurtarıcı görevi gören bütünlemelerin kaldırılacağı yönünde söylentiler özellikle sosyal medyada uzun süredir dolaşıyor. Öğrenciler ise tedirgin bir şekilde yetkililerden resmi bir cevap bekliyordu Beklenen cevap YÖK başkanı Yekta Saraç'tan geldi. Bütünleme sınavları kaldırılacak mı? Ayrıntılar ve YÖK Başkanı açıklaması haberimizde.

BÜTÜNLEME SINAVLARI KALDIRILACAK MI? 

Üniversitelerde uygulanan, vize ve final sınavlarından düşük not alan öğrencilerin notlarını yükseltmelerine ve sınıf geçmelerine yarayan bütünleme sınavlarının kaldırıldığına dair sosyal medyada yayılan iddialara YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan açıklama geldi. Bütünleme sınavlarının kaldırıldığına dair sosyal medyada yayılan iddialara YÖK Başkanı Yekta Saraç'tan açıklama geldi. Saraç, "Bu konuda alınmış yeni bir kararımız bulunmamaktadır. Bu yazı ve habere itibar etmeyiniz" dedi.

17-01/13/611x395_acikogretim_sinavlari_elbistanda_yapilsin_istegi_h257_510d0df82381a.jpg

Binlerce öğrenci karara tepki gösterirken Saraç iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Saraç Twitter hesabından şu açıklamalarda bulundu: “Bütünleme sınavlarına ilişkin bir Başkan Vekilimizin imzası taklit edilerek sosyal medyada sahte bir yazı ve haber paylaşılmaktadır. Bu konuda alınmış yeni bir kararımız bulunmamaktadır. Bu yazı ve habere itibar etmeyiniz.”

YETKİ ÜNİVERSİTYELERDE

Sosyal medyada, YÖK Başkan Vekili Hasan Mandal'ın imzası taklit edilerek "12 Ocak 2017 tarihli ve 2937 sayılı YÖK Eğitim Komisyonu'nun aldığı karar gereği, üniversitelerimizde uygulanan bütünleme sınavları kaldırılmıştır. 2016-2017 güz dönemi karar tarihine kadar yapılan bütünleme sınavları geçersiz sayılacaktır." ifadeleri paylaşılmıştı.  YÖK, yetki devri kapsamında, bütünleme sınavı yapılması kararını üniversitelere bırakmıştı.

BÜTÜNLEME SINAVI NEDİR? 

Sosyal medyada dolaşan 'bütünleme sınavları kaldırılıyor' söylentiis ile birlikte dikkatler bir anda bütünleme sınavları ve YÖK tarafından yapılacak olan açıklamaya çevrildi. Peki, bütünleme sınavı nedir? Hangi koşullarda uygulanır? İşte ayırntıları....

17-01/13/aof-butunleme-sinavi1.jpg

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 19.06.2012 tarihli toplantısında alınan karar gereğince 2011-2012 eğitim- öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere ilgili yarıyıl veya yılsonunda almış oldukları ders veya derslerin dönem sonu sınavına girme hakkını elde edenlerden başarısız FF,YZ notu alan öğrencilere başarısız olduğu her ders için bütünleme sınav hakkı verilir.

DÖNEM SONU SINAVINA GİREMEDİĞİM DERS/DERSLERİN BÜTÜNLEME SINAVINA GİREBİLİR MİYİM?

- Sınava girme şartlarını sağladığı halde dönem sonu sınavına giremeyen öğrencilere başarısız olduğu her ders için bütünleme sınav hakkı verilir.

DAHA ÖNCE ALMADIĞIM DERS/DERSLERİN BÜTÜNLEME SINAVINA GİREBİLİRMİYİM?

- İlgili dönemde (Güz-Bahar) açılan ders/dersleri daha önce hiç almayan öğrenciler bütünleme sınavına giremez.

ALMIŞ OLDUĞUM DERS/DERSLERİN DEVAM ZORUNLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİM. BÜTÜNLEMESİNE SINAVINA GİREBİLİR MİYİM?

- İlgili dönemde (Güz-Bahar) açılan ders/derslerde devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler bütünleme sınavına giremez.

BAŞKA BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNDAN ALMIŞ OLDUĞUM VE FF ALDIĞIM NOTUN BÜTÜNLEME SINAVINA GİREBİLİR MİYİM?

- Üniversitemiz dışında başka bir Yüksek Öğretim Kurumundan alınan ders/dersler için bütünleme sınav hakkı verilmez,

NOTUMU YÜKSELTMEK AMACIYLA BÜTÜNLEME SINAVINA GİREBİLİR MİYİM?

- Not yükseltme amacıyla başvuran öğrencilere bütünleme sınav hakkı verilmez.

17-01/13/mubutunleme1-2.jpg


BÜTÜNLEME SINAVININ MAZARETİNE GİREBİLİR MİYİM?

- Her ne sebeple olursa olsun bütünleme sınavları için mazeret sınavı düzenlenmez.

BÜTÜNLEME SINAVI BAŞARI DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMAKTADIR?

- Dönem sonu sınavında geçerli olan başarı kuralları bütünleme sınavlarında da uygulanır, bütünleme sınavı notu dönem sonu sınavı notu yerine geçer, başarı notunun yine dönem içi notlar ve yüzdelik bilgileri dikkate alınarak belirlenir.

Üniversitelerde bütünleme sınavları kaldırılıyor mu? Final sınavından geçemeyen öğrencilerin kurtarıcı sınavı olan bütünleme sınavlarının artık yapılmayacak olmasına yönelik haberlere YÖK'ten cevap geldi. Vize ve final sınavlarından düşük not alanların tek telafi sınavı olan bütünlemelerin kaldırılacağı sosyal medyada uzun zamandır konuşuluyor. Peki, bütünleme sınavları kaldırılıyor mu? YÖK başkanı konu hakkında ne açıklama yaptı? Ayrıntılar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN