Usame belgelerinde Türkiye de var

Usame belgelerinde Türkiye de var

Eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in, 1976’da Türkiye’yi ziyaret ettiği ortaya çıktı. CIA’nın yayımladığı arşivde yer alan notlarda Ladin, Türkiye için ‘Cihada katılmadan önceki ilk ziyaretim’ diyor.

ABD Özel Kuvvetleri tarafından düzenlenen bir operasyonla Mayıs 2011’de öldürülen eski El Kaide lideri Usame bin Ladin’le ilgili, CIA tarafından yayımlanan belgelerden Türkiye’ye ilişkin notlar da ortaya çıktı. CIA’nın kamauoyuna açtığı arşivde, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Ladin’in ülkeye girişine ilişkin düzenlenen belge ve Ladin’in Türkiye ziyaretine dair tuttuğu notlar yer alıyor. Notlara göre Ladin, 1976 yılında, henüz 19 yaşındayken ‘cihat’ arayışı içinde Türkiye’ye gelmiş. Suriye üzerinden Antakya’ya gelen Ladin, 12 saatlik bir otobüs yolculuğu ile ülkeye gelmiş. Ziyaretinin amacını ise dönemin Milli Selamet Partisi lideri Necmettin Erbakan ile görüşmek olduğunu belirtiyor. Ladin, Türkiye’ye gelişini ‘cihattan önceki ilk ziyaretim’ diye tanımlıyor. Ladin’in hayatının daha sonraki dönemlerine bakıldığında, Türkiye’de aradığını bulamadığı anlaşılıyor. 1979 yılında Sovyet işgaline karşı Afganistan’da ‘mücahidin’ olarak bilinen gruplara katılan Ladin, 1988’de El Kaide’yi kurmuştu. Ladin, Mayıs 2011’de Amerikan güçlerinin düzenlediği operasyon sonucu Pakistan’da öldürülmüştü.

CIA’nın kamuoyuyla paylaştığı Bin Ladin arşivinde 180 bin belge yer alıyor. Bunların arasında Tom ve Jerry, Batman Gotham Şövalyesi, BBC Büyük Yaban Hayatı Anları, Usame Bin Ladin Biyografi, Arabalar, Küçük Piliç, CNN Sunar: Dünyanın En Çok Aranan İsmi, Son Fantezi VII, Yarının Kahramanları gibi belgesel ve filmler bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN