Uykusuzluk hastalıkların sebebi değil sonucu

Uykusuzluk hastalıkların sebebi değil sonucu

Gece çok idrara çıkıyorsanız, gündüz uyukluyorsanız, uykunuzda gülüyor, ağlıyor ya da bağırıyorsanız bunun altında bir hastalık olabilir. Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykusuzluğun bir hastalığın sebebi değil sonucu olabileceğini söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Birimi’nin kurucusu ve Türk Uyku Araştırmaları Derneği’nin kurucu üyesi Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykunun insan sağlığı açısından önemine işaret ederek “Uykunuz kaçıyorsa bunun altında bir hastalık olabilir” dedi. Kaynak, uykuyla ilgili yapılan çalışmaların eksikliğine dikkat çekti. Dünyada uykuyla ilgili çalışmaların 50’lerde başladığını, 1972’de uyku apnesi sendromunun keşfiyle çalışmaların doruk noktasına ulaştığını dile getiren Kaynak, bu sendromun tedavisinin en iyi yapıldığı ABD’de bile hastaların ancak yüzde 5’ine ulaşılabildiğini aktardı.

İnsanoğlunun uzun yıllar uykusuzluk belirtilerini bilip de hiçbir şey yapamadığına dikkat çeken Kaynak, şunları söyledi: “Yani şöyle bir körlüğümüz var. Sıkıntılarımız uykuda olduğu için sabah kalktığımızda da bitiyor ve devam eden bir şikayet değil, gece bacağımız da ağrısa, bağırsak da çağırsak da kabus da görsek, horlasak da nefesimiz de dursa sabah olduğunda kalkıyoruz. Yüzyıllardır insanların uykusu kaçıyor ama hiçbir şey yapılmamış. Bugün biz kalkıp diyoruz ki uykunuz kaçıyorsa bunun altında bir hastalık olabilir. Dolayısıyla bu çok yeni bir bilgi, bunu halka anlatmadan önce doktorlara anlatmak lazım. Bugün hala uykusuzluk çeken insanlara uyku ilacı veriliyor. Halbuki uykusuzluk çekene uyku ilacı vermek, çürük dişi olan bir hastaya ağrı kesici ya da midesi hasta olana bir geçici tablet vermeye benzer.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

  Gece tuvalet deyince hemen akla prostat gelir, diyabet gelir ama bunlarda idrar miktarında artış yoktur. Uyku apnesinde gündüz normaldir, gece idrar miktarı artar. Bu ikisiyle gündüz uykusu varsa yüzde yüz ağırdır o hasta. Dolayısıyla bunlarda hiç şüpheye gerek yok, teste de gerek yok, ağır uyku apnesi olduğu bellidir ve bir uzmana gidip tedavi alması gerekir.

  Gece cep telefonu tablet veya bilgisayarı elinize aldığınız anda saatleriniz kayıyor. Nedeni göze direkt gelen beyaz ışık. Çünkü bizim karanlık uykumuzu getiriyor ama bilgisayar ve cep telefonu anında uykumuzu kaçırıyor. Çok uyuyanların bile kaçırıyor!

  Kişinin uyumak için kendisini zorlaması uykusunu hepten kaçırır. Bazı insanlar mesela daha çok uyumaya çalışıyor, ‘Uyuyayım da yaşlanmayayım, daha çok yaşayayım, genç kalayım. Az uyumak yaşlandırıyormuş, hasta ediyormuş, kilo yapıyormuş’ diyorlar. Tamam uykusuzluk kilo yapıyor ama eğer bir hastalık varsa. Benim saatim dört buçuktur mesela, ben sekize zorlarsam bunun karşılığı uykusuzluktur.

  Çocukluk dışında uykudaki her hareket, konuşma, bağırma vurma, kırma, gülme, ağlamanın hepsi problemdir. Bunların altında ne var bakmak, tedavi etmek lazım.

  İnsanların en uykulu saatleri sabaha karşı dört ve öğleden sonra ikidir. İş ve trafik kazalarının önemli bir kısmı da bu saatlerde gerçekleşir. Uyku apnesi olan şoförler, huzursuz bacağı olan pilotlar var. Fabrikada çalışanların içinde tavuk tipi insanlar var, gece erken yatıp sabah erken yatmaya kurgulanmış. Onu gece çalıştıramazsın, gündüz çalıştırman lazım ama buna karşı baykuş gibi tipler var, gece verimli oluyor. Onları ise gece çalıştırmalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN