Verem hastalığı her yıl 2 milyon kişiyi öldürüyor

Verem hastalığı her yıl 2 milyon kişiyi öldürüyor

Uzmanlar, binlerce yıldır dünyanın önemli halk sağlığı sorunu olan verem hastalığının hala tehlikeli olduğunu söylüyor.

Halk arasında ince hastalık, tıp dilinde ise ‘tüberküloz’ adı verilen verem, hala öldürücülüğü yitirmiş bir hastalık değil. VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Tekin Atak, dünyada her yıl 10 milyon kişiye verem tehşisi koyulduğunu ve yaklaşık 2 milyon kişinin ise hayatını kaybettiğini belirtti. Hastalığın en çok Güneydoğu Asya ve Afrika’da görüldüğünü vurgulayan Atak, “Türkiye’de son verilere bakıldığında hasta sayısı 12 bin civarında.

Verem hastalığı mikobakterium tüberkülozis denilen bir mikrop ailesi tarafından oluşur. Bu mikrop zengin-fakir, yaşlı-çocuk ayırımı yapmaksızın her insanda oluşabilir” dedi. Akciğer tüberkülozunda 2-3 haftadan fazla süren öksürük, ateşlenme, gece terlemesi, iştah, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, sırtta göğüste ağrılar görüldüğünün altını çizen Atak, “Özellikle 2-3 haftadan fazla öksürük yakınması olanların göğüs hastalıkları uzmanı veya bu konuda uzmanlaşmış verem dispanserine başvurması gerekir. Muayene ve tetkiklerle tanı konulan verem hastalarının bazılarının hastaneye yatması uygundur. Bazıları ayakta tedavi edilebilir. Tedaviye başlandıktan 3 hafta sonra bulaşıcılık kalmaz. Tedavi süresi diğer hastalıklara göre uzundur. Ama bu süre etkilenen organa ve ilaç direncine göre değişir. 6 ile 24 ay arasında da olabilir. Yeni akciğer vakalarının çoğunda 6 aylık tedavi yeterli olur. Tedavi süresinin uzun olması hastalarda diğer hastalıklarda görmediğimiz oranda uyum ve devam sorunu ortaya çıkar” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN