Washington ve Moskova’nın paylaşamadığı PYD, süper güçlerin ilgisini görünce piyon rolünü unuttu

Washington ve Moskova’nın paylaşamadığı PYD, süper güçlerin ilgisini görünce piyon rolünü unuttu

ABD, Rusya ve Esad’ın desteğini fırsat bilen terör örgütü PYD, militanlarına ‘ÖSO için hazırlık yapın’ talimatı verdi. Afrin ve Menbiç’te YPG gruplarının ÖSO’yu tahrik edecek saldırı hazırlığı yaptığı ileri sürüldü.

ÖZEL HABER / EROL METİN

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG, ABD ve Rusya’dan gelen destek ve Rejim’le yaptığı anlaşma sayesinde Fırat’ın Batısı’nda tutunurken, Türkiye ile birlikte hareket eden Özgür Suriye Ordusu’na saldırmak için hazırlık yapmaya başladı. Karar’ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, PYD’nin askeri ve siyasi yönetimi, ABD ve Rusya tarafından eğitilen militanlarına “Kürt koridoru önünde en büyük tehdit ÖSO, hazırlıkları ona göre yapın” talimatı verdi. PYD’ye bağlı binlerce militanın, ÖSO güçlerine yönelik olası bir saldırı için Afrin ve Münbiç cephelerinde hazırlıklara başladığı iddia edildi. Özellikle son dönemde, ABD ve Rus askerlerinin katıldığı eğitimlerde de PYD militanlarının ÖSO karşıtlığı ile motive edildiği kaydedildi. Örgüt yöneticilerinin militanlara “ÖSO tehlikesi mutlaka bertaraf edilmeli. ÖSO’yla yapılacak büyük bir savaşa hazır olun” dediği öğrenildi.

Son 3 yılda ABD, Alman, İngiliz ve Rus uzmanlar tarafından on binlerce PYD militanını eğitildi. Fırat’ın batısındaki Afrin’de PYD’liler, daha çok Alman ve İngilizlerce askeri eğitime tabi tutuldu. Uçak düşürme krizinin ardından Rusya da sürece katıldı. Rus general ve albayların Afrin’de bir yıl boyunca PYD güçlerine eğitim verdiği ifade ediliyor. ABD ise Münbiç, Tel Abyad, Kamışlı, Haseke ve Rimelan’daki 8 kampta PYD’lileri eğitiyor.

AĞIR SİLAHLAR VERİLDİ

Son dönemde hem Amerika hem de Rusya, PYD güçlerini hafif ve ağır silahlarla donattı. Amerika’nın son 7-8 ayda PYD için Rumeylan askeri hava üssüne ve Rakka’nın kuzeyinde, stratejik öneme sahip Ayn İsa bölgesine düzenli olarak havadan silah indirdiği belirtiliyor. ABD, Türkiye’nin itirazlarına rağmen, DEAŞ’la mücadele bahanesiyle PYD’ye silah, mühimmat ve tıbbi malzeme yardımlarını sürdürüyor. Örgüte şimdiye kadar 200’den fazla tank ve zırhlı araç tahsis edildi. PYD’li militanlar tanksavar füzeleri ve yerden havaya atış yapan Stinger füzeleriyle büyük çatışmalara hazır hale getirildi. Rusya da uçak krizinden sonra PYD kontrolündeki bölgelere paraşütlerle tonlarca mühimmat bıraktı. Son hamlesi ise Afrin’e askerlerini sevk etmek oldu. Türkiye’nin El Bab’tan sonra hedefin Münbiç olduğunu açıklamasının ardından Amerikan ve Rus askerleri, PYD’yi koruma amaçlı bölgeye yerleşti. ÖSO güçleri ve PYD militanları arasında set oluşturularak Türkiye’nin hamlesi boşa çıkarılmaya çalışıldı. Geçtiğimiz günlerde Rus askerleri de ABD özel birliklerindeki askerler gibi kollarına taktıkları YPG armalarıyla görüntülendi.

YPG ZIRHLI ARAÇLARI FIRAT’TAN SALLA GEÇİRDİ

Terör örgütü PYD'nin ana omurgasını oluşturduğu SDG, Rakka operasyonu çerçevesinde Fırat nehri üzerinden sallarla tank ve iş makinası geçirdi. IŞİD’in kalesi olarak belirtilen Rakka’ya yönelik saldırıya başlayan terör örgütü PYD’nin silahlı kanadı YPG, geçtiğimiz günlerde ABD’nin havadan attığı silahları aldıktan sonra  görüntülenmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN