Y kuşağının konut için maaşı az

Y kuşağının konut için maaşı az

Konut fiyatlarının yüksek, maaşların düşük kalması ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Y kuşağının yüzde 40’ı konut sahibi olurken, ocakta emlak fiyatları yüzde 0,81 arttı.

HSBC Grubu’nun “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırmasına göre, ücret artışlarının düşük kalmasına karşın, fiyatların hızlı artması nedeniyle, Y kuşağının yalnızca yüzde 40’ı konut sahibi olabiliyor. 1980 ve 1999 arası doğanları  temsil eden Y kuşağının konut talebine ilişkin HSBC Grubu araştırma yaptı.

Grup, 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen araştırma sonuçları; Y kuşağı için konut sahibi olmanın hayal olmadığını ancak zaman aldığını gösteriyor. Küresel olarak ücret artışlarındaki düşük seyir ile birlikte konut fiyatlarındaki yükselişin, Y kuşağının konut sahibi olması önündeki en büyük engeller olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre; Y kuşağının sadece yüzde 40’ı konut sahibi, henüz konut sahibi olmayanların yüzde 83’ü ise gelecek 5 yıl içerisinde konut sahibi olmak istiyor.

Araştırma; Y kuşağının konut alımında kayda değer bir finansal güçlük yaşadığına işaret ediyor. Ev almayı planlayan bireylerin yüzde 69’u henüz yeterli peşinatı biriktirmediğini belirtirken, yüzde 34’ü beğendiği tipte bir evi almayı finansal olarak karşılayamayacağını ifade ediyor. IMF’nin Küresel Konut İzleme verilerine göre; 2016 yılında konut fiyatları, araştırmanın gerçekleştirildiği 9 ülkeden (Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Malezya, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD) 8’inde geçtiğimiz yıl yükseliş gösterdi. Konut sahibi olmayan katılımcıların yüzde 64’ü satın alabilmek için maaşlarının daha yüksek olması gerektiğini dile getiriyor. Ancak reel ücret artışının araştırmanın yapıldığı 9 ülkeden 7’sinde 2017 yılında yüzde 2’den düşük bir seviyede gerçekleşmesi bekleniyor.

METREKAREDE 943 LİRA FİYAT

Konut Fiyat Endeksi (KFE), geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,81 artarak 225,87’ye yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık 2016 KFE verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,22 artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 3,40 yükseldi. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar Aralık 2015’te bin 767,19 lira iken, geçen yıl aralık ayında bin 943,82 lira oldu. Yeni Konut Fiyat Endeksine (YKFE) göre, geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,85 artarak 216,35 düzeyinde gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN