Ya nükleer anlaşma çökecek ya İsrail İran’a savaş açacak

Ya nükleer anlaşma çökecek ya İsrail İran’a savaş açacak

Tel Aviv’den İran’la savaş çıkışı... İsrail İstihbarat Bakanı, Donald Trump’ın nükleer anlaşmaya yönelik çabaları sonuç vermezse bizzat askeri müdahalede bulunacaklarını söyledi. Trump ise İran’ın nükleer programını sınırlayan anlaşmayı yok etmeye çalışıyor.

İran ve P5+1 ülkeleri arasında 2015 sonunda imzalanan ve Tahran yönetiminin nükleer programını silah sahibi olamayacağı şekilde sınırlandıran anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump’ın aksi yöndeki çabalarına rağmen halen yürürlükte. Trump son olarak, 90 günde bir teyit etmesi gereken anlaşmayı onaylamamış, böylece topu Kongre’ye atmıştı. Anlaşmanın diğer imzacıları olan Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya’nın yanısıra Avrupa Birliği de mutabakatın devam etmesinden yana. Trump yönetiminin İran’a yönelik bazı ek yaptırımları ise anlaşmayı sabote etme girişimi olarak eleştiriliyor.

Trump, ‘en kötü anlaşma’ dediği nükleer mutabakatın iptal edilmesi konusunda dünyada yalnız kalmış durumdayken, tek destekçisi konumunda İsrail bulunuyor. Tel Aviv yönetimi, dün bu konuda oldukça sert bir tehditte bulundu. İsrail İstihbarat Bakanı İsrael Katz, Trump’ın çabaları sonuç vermediği takdirde İran’a askeri müdahalede bulunacaklarını söyledi. Katz, “Donald Trump’ın öncülük ettiği çabalar İran’ın nükleer silah sahibi olacak kapasiteye ualaşmasını engellemezse, İsrail tek başına askeri olarak harekete geçecektir” dedi. Resmi temaslar için bulunduğu Japonya’da basın mensuplarına konuşan Katz, anlaşmaya ilişkin “Hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmamalarını sağlayacak değişiklikler yapılabilir” değerlendirmesini yaptı.

Bu noktada İsrail’in tavrındaki çelişkili tutum ortaya çıkıyor. İsrail, İran’ın nükleer silah programını durduran anlaşma yerine bu anlaşmayı iptal etmek isteyen Donald Trump’ı destekliyor. Trump’ın çabalarının başarısız olması halinde ise İran’a saldırı tehdidinde bulunuyor. Dahası nükleer anlaşma konusunda Trump’ın tavrını hiçbir uluslararası güç desteklemiyor.

NETANYAHU’DAN BDS’YE KARŞI GİZLİ LOBİ

İsrail hükümetinin, ‘Filistin İçin İsrail’i Boykot Girişimi’ olarak bilinen BDS Hareketi’nin faaliyetlerini engellemek ve harekete bağlı aktivistleri kovuşturmak için Batılı hukuk şirketleriyle gizli anlaşmalar yaptığı ortaya çıktı. İsrailli insan hakları aktivisti ve hukukçu Eitay Mack İsrail hükümetinin son iki yıl içinde BDS’nin faaliyetlerini engellemek için Batılı hukuk şirketleriyle yaptığı gizli anlaşmalara dair resmi belgelere ulaştığını söyledi. Konuyla ilgili bilgi almak için önce İsrail Dışişleri Bakanlığı’na başvurduğunu dile getiren Mack, bakanlığın böyle bir durumu inkâr ettiğini, ancak daha sonra İsrail Adalet Bakanlığı’ndan anlaşmalarla ilgili belgeleri elde ettiğini belirtti. Mack, Netanyahu hükümetinin, BDS aktivistlerini kovuşturmak için Batılı 3 hukuk şirketiyle anlaştığını vurgularken, “Adalet Bakanlığı bazı temel verileri gizlese de elde ettiğim belgelerden İsrail’in son 2 yıl içinde bu şirketlere 4 milyon şekel (1,13 milyon dolar) yatırdığını öğrendim” diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN