Yalan savunmalarla adaleti tıkama taktiği

Yalan savunmalarla adaleti tıkama taktiği

FETÖ zanlıları, somut delillere rağmen yargılamaları rayından çıkarmak için ‘yalan ifadeler’e sarıldı. Türkiye’nin yaşadığı en kanlı ihaneti çıkmaza sokabilmek için kimisi ‘Hayvan belgeseli çekmeye gittim’ dedi, kimisi de komutanına haber vermeden Akıncı Üssü’ne gitmesini ‘Bir eşeklik yaptım’ diye açıkladı.

FETÖ 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davanın yedinci celsesi yapıldı. Geride kalan duruşmalarda Akıncı Üssün’de yakalanan FETÖ’nün sivil imamları Kemal Batmaz, Nurettin Oruş, Harun Biniş, Hakan Çiçek, en üst düzey askeri sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ Üyesi Akın Östürk, Akıncı Üssü eski Komutanı Tuğgeneral Hakan Everim, Çiğli Ana Jet Üssü eski Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk ve eski Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık savunma yaptı.

15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimleri ortada fotoğraf, ifadeler ve görüntüler olmasına rağmen inkar ve yalana başvurdu. Kimi Akıncı’nın bulunduğu Kahramankazan’a arsa bakmaya gittiğini söylerkern kimi de hayvan belgeseli çekmeye gittiğini iddia etti. Davada dün 15 Temmuz gecesi Akıncı’da Genelkurmay Başkanı orgeneral Hulusi Akar’a darbe bildirisini okutmaya çalışan eski Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık ifade verdi.

Darbe girişimi için donanmaya ait 29 geminin hazır hale getirilmesi emrini veren Harmancık Akıncıya kurye uçağıyla İstanbul’a uçmak için gittiğini idia etti. Harmancık, kurye uçağıyla İstanbul’a gitme fikrinin hata hatta eşşeklik olduğunu söyleyerek “Darbe girişimini öğrendikten sonra kendime çıkardığım vazife, Genelkurmay başkanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanını orada beklemek ve ‘efendim ne oluyor ne yapıyoruz’ diye sormaktı. Bunun dışında kimseye emir vermek gibi bir vazifem yoktu” dedi. Genelkurmay Başkanı Akar’ın bulunduğu odaya gittiğini söyleyen eski Tuğamiral “Tehdit edildiği bir pozisyon yoktu. Etrafında kendini tehdit eden silahlı kişiler yoktu. Ben Genelkurmay Başkanının zorla tutulduğunu görmedim” diye konuştu. 

‘GÜLEN’İ AYIRIN KONUŞAYIM ‘

Çapraz sorgu sırasında Harmancık, ‘Bu darbeyi sizce kim yaptı?’ sorusuna “Bu darbeyi TSK içinde hiç bir grup, güç odağı, cemaat, cunta tek başına yapamaz. Anlaşılan 15 Temmuz öncesi bir ya da daha fazla grup plan yapmış. Ancak bir grubun desteğini çekmesi nedeniyle darbenin başarısız olduğunu düşünüyorum. Stratejik olarak planlayanlar, azmettirenler vardır ki, bunları ne siz ne biz hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz” cevabını verdi. Sanık ‘Sizce bu darbenin başında FETÖ terörist başı Fetullah Gülen var mıydı?’ sorusuna ise “O isim davanın birinci, ben 9’uncu sanığıyım. O ismin terörist başı olduğunu söylersem ben de terörist olduğunu kabul etmiş olurum. O kişinin dosyasını ayırın ben o zaman düşüncemi söyleyeyim” diye yanıtladı. Davada diğer sanıklar da çarpık ve delillerle desteklenmeyen ifadeler verdi.

GÖRÜNTÜ VAR, DELİL VAR , İTİRAF YOK

Davada savunma yapan eski Çiğli Ana Jet Üssü Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk ise darbeyi önlemek amacıyla Akıncı’ya gittiğini iddia ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişiminin komutanı olduğu Üs’te eyleme geçirilmesininden haberdar olmadığını savundu. Suikast timindeki MAK timinin komutanı ve üs imamı olduğu belirtilen astsubay Zekeriya Kuzu’ya ‘Paşa’ lakabını da kendisinin verdiğini itiraf etti.

Akıncı’da Hulusi Akar’a, “Dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürelim” diyen eski üs komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, çarkederek ifadesini yalanladı.  Evrim, 143. filoda FETÖ’nün sivil imamı Kemal Batmaz’a verdiği asker selamıyla ilgili ise görüntülere rağmen “Ben öyle bir selam vermedim” dedi.

17-08/10/1008krr01cv1.jpg

Akıncı Üssü davasında tutuklu bir numaralı sanık olan sivil imam Kemal Batmaz, Adil Öksüz’le havalimanında aynı görüntüde yer almasını tesadüf, üs bölgesinda yakalanmasını ise Harun Biniş’le arsa bakmaya gittiği yalanıyla açıklamaya çalıştı.

Akıncı davasının beş numaralı sanığı ‘sivil imam’ Nurettin Oruç, soruların çoğuna ‘Bilmiyorum’ veya ‘Biliyorum ama cevap vermek istemiyorum’ diye cevaplarken Üs bölgesinde bulunmasını ise hayvan belgeseli çekmeye gittiği sözleriyle açıklamaya çalıştı.

Akın Öztürk de savunmasında, üste torununu sevmeye gittiğini darbe faaliyetlerine katılmadığını söyledi. Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın isteği üzerine Üs’e gittiğini darbecileri ikna etmek ve onları engellemek için Genelkurmay Başkanı Akar’a yardım ettiğini savundu.        

Meclis’i bombalayan F16 pilotlarından Hüseyin Türk de savunmasında, yaşananları ‘terörle mücadele harekatı’ zannettiğini söyledi. FETÖ’ye hizmet ettiğini bilmediğini iddia eden Türk, “İkinci verdikleri koordinatın şehir içi olduğunu kendilerine ilettim, onların da ‘sıkıntı yok, atış serbest’ demeleri üzerine belirttikleri yeri TBMM’yi bombaladım” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN