Yaşlanmanın tedavisi bulundu

Yaşlanmanın tedavisi bulundu

Yaşlanmanın geri döndürülemez olmadığını bir araştırma sonucu daha destekledi. Araştırmacılar, hücrelerin yaşlanmasını tersine çeviren bir teknoloji geliştirdi. Çalışmaların birkaç yıl içinde ilerlemesi halinde yaşlılıkta görülen pek çok hastalığın kolayca tedavi edilebileceği belirtildi.

Araştırmacılar, hücrelerin yaşlanmasını tersine çeviren bir teknoloji geliştirdi. Houston Metodist Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları telomeraz adı verilen belirli bir proteinin üretimine RNA ekleyerek hücrelerin yaşlanmasını tersine çevirebildiklerini buldu.

Araştırmacılar aslında çocukların erken yaşlanmasına yol açan ve 13, 14, 15 yaşlarında kalp krizi veya inme nedeniyle yaşamlarını yitirmesine neden olan genetik bir bozukluk progeria için çare ararken hücrelerin yaşlanmasını önleyebileceklerini keşfetti. Araştırmayı yapan isimlerden Dr. John Cooke ve ekibi, çalışmada kromozomların işlevi için çok önemli olan hücrelerin zaman işleyicilerine yani telomerlere odaklandı. Bunlar her kromozomun ucunda oturan ve birbirine tutan başlıklar; yaşlandıkça kısalıyor. Araştırmacılar, progerialı çocukların telomerlerinin daha kısa olduğunu gördü. Sonra telomeri uzatarak hücrenin işlevini yerine getirip getirmediğine bakıldı. Cooke “Hepimizde telomer erozyonu var, progeriadan muzdarip çocukların hücrelerindeki telomer kısalma sürecini tersine çevirip uzattığımızda, yaşlanmayla ilişkili olan birçok sorunu tersine çevirebileceğimizi gördük” dedi. Araştırmada proteinin üretimini tetikleyen RNA gönderildi. Bu, hücrelere telomeri uzatmak için gerekli bilgileri verdi ve geri kalan hücreler dinlendi. Söz konusu proteinin bir hücrede sadece birkaç gün kalmasının bile, hücrelerin ömrü ve işlevi üzerinde önemli ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlendi. Dr. Cook “Çalışmalarımızdan en beklenmeyen şey, telomer genişleten teknolojinin hücreler üzerindeki önemli etkisiydi. Normal şekilde işledi, bölündü, onlara ekstra bir ömrün yanı sıra daha iyi bir işlev de verdi” dedi.

Çalışmayı yapan ekip, bu araştırmanın sonuçlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde uygulamaya alınacağını söylüyor. Pek çok hastalığın yaşlılıktan kaynaklandığını özellikle kalp ve damar hastalıklarının yaşlılıkta büyük risk faktörü olduğunu kaydeden Cooke “Bunu düzeltirsek birçok hastalığı düzeltiriz” dedi. Cooke ayrıca progerialı çocuklar için hızlı yaşlanmayı en azından yavaşlatabileceklerini kaydederek “Bir sonraki adımımız bu terapiyi klinik kullanıma doğru taşımaya başlamak. Bunu, mevcut hücre terapilerini geliştirerek yapmayı planlıyoruz. Çocuklar için bir terapi geliştirmek istiyorum” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN