YAŞ’ta beş kriterle atama ve terfi

YAŞ’ta beş kriterle atama ve terfi

TSK’nın 2020 komuta kademesini şekillendiren YAŞ’ta 5 kriter belirleyici oldu. Atamalar ve terfiler 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ’cü cuntaya karşı çıkmak, PKK ile etkin mücadele, liyakat ve operasyonel kabiliyete göre yapıldı.

EROL METİN

Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantında TSK’nın 2020 üst komuta kademesi şekillendi. Kara, Hava ve Deniz Kuvetleri komutanları değişirken, Jandarma Genel Komutanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvetleri Komutanlığı’na atandı. Güler’in Genelkurmay Başkanlığı için önü açıldı. Atamalar ve terfilerde 15 Temmuz darbe girişimi sırasında seçilmiş hükümetin yanında yer almak, terörle etkin mücadele, operasyonel kabiliyet, liyakat ve muhariplik kriterleri belirleyici oldu. 15 Temmuz gecesi İstanbul bölgesindeki savaş gemilerinin FETÖ’cü cuntanın emrine geçmesini engelleyen ve kalkışmanın püskürtülmesinin ardından Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığı görevine getirilen Koramiral Adnan Özbal, sürpriz bir şekilde görev süresi dolan Orgeneral Bülent Bostanoğlu’nun yerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.

15 TEMMUZ GAZİSİNE TERFİ

15 Temmuz günü MİT’e yapılan ihbarın Genelkurmay’a bildirilmesinin ardından FETÖ’cü generallerin paniğe kapılarak darbe girişimini erkene almasını sağlayan komutanlardan biri olan ve Akıncı Üssü’ne götürülen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın emanet edildiği Orgeneral Hasan Küçükakyüz de ihanet gecesi FETÖ’cülerin hedefi oldu. Küçükakyüz, Moda Deniz Kulübü’ndeki düğünden kaçırılarak darbenin komuta merkezi Akıncı’da rehin tutuldu. Küçükakyüz, Hava Harp Okulu’nu bitirdikten sonra birçok kritik görevde bulundu. 15 Temmuz gecesi darbeci askerlerle girdiği çatışmada 7 kurşunla yaralanmasına rağmen komutanı olduğu İstanbul Kartaltepe Kışlası’nı hainlere teslim etmeyen Piyade Albay Davut Ala da tuğgeneralliğe terfi etti. Kalkışmanın ilk saatlerinde “1’inci Ordu Komutanı” sıfatıyla TV kanallarının canlı yayınına bağlanarak tanklarla caddelere inen askerlere “Kışlanıza dönün” çağrısı yapan Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ve “Çürük elmalar TSK’dan temizlenecek” diyen Korgeneral Mehmet Daysal’ın ise görev süresi uzatıldı.

TERÖR AVCILARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Suriye’deki krizin karmaşık hale geldiği, PKK’ya yönelik operasyonların hız kesmeden devam ettiği, Kuzey Irak’ta bağımsızlık için referandum kararının alındığı, PYD’nin bağımsız bir devlet kurma çabası içine girdiği, Kıbrıs sorununa çözüm bulunamadığı, Körfez ülkeleri arasında büyük bir gerginliğin yaşandığı bir dönemde, sahada mücadele edecek komutanlara terfi ve görev önceliği verilmesi dikkat çekti. Kırsalda terör örgütü PKK’ya karşı başarılı operasyonlar yürüten Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, YAŞ kararıyla bir üst rütbe olan tümgeneralliğe getirildi.

17-08/04/0408krr01c.jpg

Kato Dağı’nda PKK’ya göz açtırmayan, 1 Haziran’daki helikopter kazasında şehit düşen Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın yerine Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na atanan Tümgeneral Veli Tarakçı’nın da görev süresi uzatıldı. Yine YAŞ’ta çok sayıda muharip albay, generalliğe yükseldi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tuğgeneral tasfiyeleri nedeniyle terörle mücadelede kritik öneme sahip komando tugaylarının komutasını devralan albayların generalliğe terfi ettirilerek görevlerinin devamına karar verildi. Bu komutanların Özel Kuvvetler kökenli olması ve muharip özellikleri terfilerinde etkili oldu. Özel Kuvvetler Kökenli Kayseri 1. Komando Tugay Komutanı Albay Kemal Kırış, Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Piyade Kurmay Albay Muammer Alper, Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Piyade Kurmay Albay Selçuk Yavuz, Bingöl 49. Komando Tugay Komutanı Piyade Albay Ersin Altay tuğgeneral rütbesine terfi etti.

FETÖ KARŞITI ALBAYLARA TERFİ

Deniz Kuvvetleri’nde tuğamiralliğe yükselen 11 muharip albaydan 7’sinin FETÖ karşıtı ve mağduru olması da dikkat çekti. Balyoz davasında yargılanan Albaylar Türker Koçpınar, Yavuz Kılıç, Ayhan Gedik, Cem Okyay ve Şafak Duruer ile Askeri Casusluk kumpasıyla hedef alınan Albaylar Aykut Manioğlu ve Yalçın Özkütük, bir üst rütbeye getirildi.

ATAMA İÇERİDEN YAPILACAK, EN GÜÇLÜ ADAY ARİF ÇETİN

TSK’yı 2020’ye taşıyacak komuta kademesi belirlenirken, Jandarma Genel Komutanlığı’na kimin getirileceği henüz netleşmedi. Emekliye ayrılacak olan Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Orgeneral Yaşar Güler, 30 Ağustos’taki devir-teslim törenine kadar Jandarma Genel Komutanlığı görevini yürütecek. Jandarma, 15 Temmuz’daki hain kalkışma sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile İçişleri Bakanlığı’na bağlandığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan ayrıldığı için Güler’in halefinin kim olacağına tamamen hükümet karar verecek. Bugüne kadar orgeneral kadrosu bulunmayan Jandarma’ya Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde orgeneral rütbesindeki bir isim atanıyordu. Yeni dönemde ise Jandarma Genel Komutanlığı koltuğunun, Jandarma sınıfından gelen bir korgenerale emanet edilebileceği belirtiliyor. Bu çerçevede komutanlık için 15 Temmuz gecesi darbecilerle mücadele ederek Beştepe’deki Jandarma karargahının kurtarılması operasyonunu yöneten Korgeneral Arif Çetin ile şu an Jandarma Genel Komutan Yardımcısı görevini yürüten Korgeneral Ata Kalkan’ın ismi geçiyor. Jandarma’nın başına sivil bir ismin getirilmesi de ihtimal dahilinde. Bu konuda herhangi bir yasal engel bulunmuyor.

17-08/04/04krs9-gobek.jpg

Org. Ümit Dündar: 15 Temmuz’da TV kanallarına bağlanarak darbe girişiminin başarısız olmasına önemli katkı sağladı. Görev süresi uzatıldı.   Org. Yaşar Güler: Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın MİT Müsteşarı Fidan’la yaptığı görüşme sonrası verdiği talimatlarla hızla harekete geçti. Birliklere Akar’ın talimatlarını hızla ulaştırdı. Darbeciler tarafından derdest edilerek Akıncı Üssü’ne götürüldü.  Or. Hasan Küçükakyüz: FETÖ’cü cunta 15 temmuzda hedef aldı. Akıncı Üssü’ne götürüldü.  Oramiral Adnan Özbal: Darbe girişiminde savaş gemilerinin FETÖ’cü cuntanın emrine geçmesini engelledi.  Korg. Mete Daysal: Çürük elmalar TSK’dan temizlenecek açıklamasıyla FETÖ’cülerin karşısında durdu.  Tuğg. Albay Davut Ala: FETÖ’cü askerlerle çatıştı ve vücuduna isabet eden 7 mermiyle yaralandı. Kışlasını teslim etmedi.  Tümg. Metin Tokel: PKK’ya karşı etkili operasyonlara imza attı. Terfi etti.  Tümg. Veli Tarakçı: Terörle mücadelede başarılara imza attı görev süresi uzatıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN