YÖK üzüm mü yiyor bağcıyı mı dövüyor?

Yeni açılan Fransız dili bölümlerine öğrenci almama kararı, 300 Fransızın o hadsiz ‘Kuran bildirisi’ üstüne gelmese kazan kaynamayacaktı belki...

Gerçi gayriresmi açıklamada, Fransızların bildirisiyle doğrudan bir ilişki kurulmuyor. Ama yayılan haberlerde karar, 300 bağnaz Fransıza cevap olarak sunuluyor.

Yetkililerin kendi ağızlarından duyulmasa da yersiz bir ilişkilendirme değil. Zaten YÖK’ten, tartışmaları söndürecek bir düzeltme ya da yalanlama gün boyu gelmedi.

Yani sessiz kalarak kararın sunulma biçimini doğruluyor, misilleme kastıyla hareket edildiği yorumlarını onaylıyorlar. Hatta kurumun, bunu baştan amaçlamış olduğunu düşünmemizi dahi istiyorlar.

Planlı oluşturulan bir algı söz konusu, YÖK’e rağmen değil. Tesadüfen rast gelmedi, zamanlaması bilinçli seçildi vesair...

Böyleyse, neden göstermelik gerekçelerin arkasına saklanma gereği duyulduğundan başlamaz mısınız fokurdatmaya!

***

Anadolu Ajansı metninde şöyle geçiyor: YÖK’ten edinilen bilgiye göre, henüz öğrencisi olmayan bölümlere yönelik ‘kısıtlama kararı’nda, ‘mezun-ihtiyaç’ durumu ve Fransa ile ‘mütekabiliyet’ konusu etkili oldu...

Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türkoloji bölümü bulunmuyormuş. Yeni mi fark edildi peki?...

Karşılık vermek için, henüz öğrenci alımına başlanmamış 16 Fransızca bölümünde eğitim geçici olarak durduruluyor.

Fakat mevcut 19 bölümde mütekabiliyete aykırılık görülmeyip Fransızcaya talimin devam ettirilmesine ne demeli?...

Yürüyen programları aksatmayan, süregelenleri etkilemeyen bir ‘dondurma’ sürecinde, ihtiyaç fazlalığı gerekçesi hadi bir yere kadar anlayışla karşılandı...

Ancak mütekabiliyet ilkesini öne sürerseniz, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu demezler mi?

Ayrıca tafranız kime? Üniversitelerinizde Fransızca öğretmeyi askıya alırsanız, Fransızları mı kendinizi mi cezalandırmış olursunuz?

Türkolojiye yer açmamaları, Fransız üniversitelerinin eksikliği ve ayıbı. Bizdeki Fransızca programları, Fransızlara bir jest miydi ki sosyal medya bencilliğiyle ‘beğeniye beğeni, takibe takip’ deyip geri alalım?

***

Üzerinde durmak bile gereksiz, Instagram ergeni mantığıyla davrandıklarını varsaymak en başta YÖK hocalarının birikimine kara çalmak, bilimsel donanımına iftira atmaktır.

Gerçek neden gizli gerekçeyse, yine fevri ve orantısız ama daha inandırıcı olur.

Fakat o da Anadolu irfanı dersinden geçer not alamayıp, makuliyetten ikmale kalmaz mı?

300 kendini bilmez Fransız, Kuran’dan bazı ayetlerin çıkarılmasını istedi diye...

Papaza kızıp oruç mu bozulur, pireye kızıp yorgan mı yakılır dedirtmez mi?

Sittin sene hariçten gazel okusalar ne yazar...

Hadsize had bildirmek sevaptır ama Fransızcayı YÖK üniversitelerden, MEB okullardan kaldırınca o 300 Fransızın canının yanacağından emin miyiz?

Kuran’a dil uzatan densizlere verilecek en anlamlı cevap, dillerini konuşmamak, konuşturmamak mıdır?

Bütün Fransa’yı ve Fransızcayı bundan sorumlu tutma toptancılığını saymıyorum bile...

Bahçeli’ye de mi kulak veremezdi YÖK? ‘Değil 300 aydın müsveddesi, Fransa’nın alayı böyle bir şuursuzluğa düşse nereye varacak’, onlar dedi diye Kuran mı değişecekti?

YORUMLAR (31)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
31 Yorum