Beşiktaş’ın 9 maçlık karnesi

Beşiktaş 9 resmi maçı geride bıraktı. Bilanço: 4G, 4B, 1M. Tek yenilgi de seri penaltılara kalan Süper Kupa maçı. Yani 90 dakikalar sonunda henüz Beşiktaş’ın bileğini bükebilen yok. 9 maç fikir sahibi olmak için iyi bir rakam. Elimizdeki verileri yavaşça sınamaya başlayabiliriz.

Beşiktaş’ın 9 maçta ürettiği gol girişimi ortalaması 14,2. Kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması ise 8,2. Sadece ligdeki 6 maça bakarsak, bu sayılar 15,3 ve 8,7’ye yükseliyor. Lig ve Avrupa arasında büyük farklılaşma yok. Şampiyonlar Ligi performansı açısından iyi bir tablo.

Kartal ligdeki her 6,6 gol girişiminden birini gole çevirmiş. 9 resmi maçın toplamında ise her 7,5 gol girişiminden birini. Hem ligde hem toplamda rakibin her 8,2 gol girişiminden birini kalesinde gol olarak görmüş. Maç başına gol ortalaması 1,9. Yediği gol ortalaması ise maç başına 1.

Şimdilik kısa teşhislerle yetinelim. Uyum dönemi tamamlanmış değil, ama hücum üretkenliği uyum dönemi açısından hiç de fena sayılmaz. Buna oyun düzenindeki arayış ve değişiklikleri de ekleyin. Önümüzdeki dönem gol girişimi ortalamasının artmasını, 16-17’lere tırmanmasını umabiliriz. Defansif açıdan da kalesindeki her 10-11 gol girişiminden birini gol olarak gördüğü bir ortalama yakalamalı Beşiktaş. Gidiş iyi yönde olacaktır.

ORTA ÜÇLÜ DEYİP GEÇME

Gelelim orta üçlü meselesine. Daha önce de yazmıştım, orta üçlüde Atiba-G. İnler ikilisinden yalnızca birinin sahada olmasından yanayım. Böyle olursa önümüze 6 olası diziliş çıkıyor: Oğuzhan-Atiba-Talisca; Oğuzhan-İnler-Talisca; Oğuzhan-Atiba-Tolgay; Oğuzhan-İnler-Tolgay; Talisca-Atiba-Tolgay; Talisca-İnler-Tolgay.

Bunlara Şenol Güneş’in 3 resmi maçta denediği, Atiba ve G. İnler’in birlikte oynadığı varyasyonları da eklersek, önümüze 9 ayrı diziliş çıkıyor. Oğuzhan, Talisca ve İnler’den yoksun gidilen Ç. Rize deplasmanında bir de Necip’li varyasyon gördük. Onuncu olasılık diyelim buna da.

Anlaşılacağı üzere, Şenol Güneş’in işi hiç de kolay değil. Bu kadar çeşitlilik tercih yapmayı zorlaştırabilir. Belli tercihler ağırlık kazanana kadar da bu arayışlar sürebilir. Aceleci ve yargılayıcı olmamakta yarar var. Oyun düzeni oturunca orta üçlü de istikrar kazanacak.

Bir yanda Gomez’in boşluğu var. Diğer yanda zenginleşen orta saha ve ofansif bek takviyeleri. Hücum üretkenliğini ve skor bulan oyuncu sayısını artırarak çözülecek sorun. Cenk Tosun’un 6 lig maçında 5 gol bulması önemli. Gün gelecek, sadece 2 maça ilk 11’de başlayan, 4 kez de sonradan oyuna giren Aboubakar da gol atmaya başlayacak. Enseyi karartmayalım.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.