Beşiktaş’ın gol bulma sorunu var mı?

Milli maç arasından yararlanıp Beşiktaş’ın hücum üretkenliğini incelemeyi sürdürelim. Geçen hafta gol girişimi ortalamaları üzerinden gitmiştim, bugün gol ve asist karnesine bir göz atacağım. Beşiktaş oynadığı 15 resmi maçta 28 gol attı, 14 gol yedi. İki kulvarda birden yenilgisiz yola devam edişine de bakarsak, hiç fena bir bilanço değil.

Sezon başında şunu yazmıştım: Beşiktaş, Gomez ve Sosa’nın yokluğuna çare olarak skor üreten oyuncu sayısını çeşitlendirecek. Şimdi bakalım: 28 golün 2’si rakibin kendi kalesine attığı goller. Kalan 26 golde tam 10 oyuncunun imzası var. C. Tosun 6, Talisca 5, Aboubakar 3, Quaresma, Oğuzhan, Ömer Ş., Adriano ve Olcay 2, Marcelo ve Rhodolfo da 1’er gol bulmuşlar.

Bir karşılaştırma: Bu sezon ligin ilk 10 maçında 7G, 3B aldı Beşiktaş, 21 gol atıp 8 gol yedi. Geçen sezonun 10. haftasına gidelim: 7G, 2B, 1M. Attığı 27, yediği 12. Geçen sezon 10. haftada Fenerbahçe ve Galatasaray’ın 2’şer puan önündeymiş. Bu sezon Galatasaray’ın 4, Fenerbahçe’nin 6 puan önünde. Yediği gol sayısında dörtte bir oranında bir azalma var. Bu da iyiye işaret.

Gelgelelim, attığı gol sayısı da azalmış. Ligde daha skorer bir Beşiktaş beklediğimi söylemiştim sezon başı. Şu ana kadar yanıldım. Ama oyun düzeni oturduktan sonra Beşiktaş’ın daha kolay skor üreteceğine de inanıyorum. Çünkü Şenol Güneş beklediğim çeşitlenmeyi yakalamış görünüyor. Beşiktaş geçen sezonu ligde 75 golle tamamlamıştı. Bu sezon da benzer bir sayı yakalar.

YA GOLLERE KATKISI OLANLAR?

Asist tablosunda da aynı çeşitlenmeyi görüyoruz. Beşiktaş’ta bugüne kadar 11 oyuncu asist yapmış. Quaresma 5 asistle lider, onu 2’şer asistle C. Tosun ve Beck izliyor. 1’er asisti olanlar: Tolgay, Adriano, Caner, Talisca, G. İnler, Tosiç, Aboubakar ve Atiba. Genelde asistle yetinmem, gole katkıda bulunan oyunculara da bakarım.

Ne demek bu? Penaltı alan, rakibin kendi kalesine attığı golde ortayı yapan, asist sahibini çok iyi bir ara pasla gören oyuncu sözgelimi. Pozisyonları tek tek belirtecek yerim yok. O yüzden bu ölçüte uyan oyuncuların listesiyle yetineceğim. Quaresma’nın bu şekilde 5, Tolgay ve Caner’in de 2 gole katkısı var. Tek gollük katkısı olanlar da şöyle: Aboubakar, Talisca, Beck, G. Gönül, C. Tosun.

Beşiktaş’ın hücum üretkenliğinde yakaladığı çeşitliliğin mimarı Şenol Güneş elbette. Oyun anlayışı geçen sezondan farklılaşmakla birlikte, üretkenlik konusunda aksama yaşamamış, Gomez’i de fazla aramamış Beşiktaş. Talisca ve Caner’in uzun dönemli yokluğuna karşın, devre arasına kadar sorunsuz şekilde yol alınacağı kanısındayım. Devre arası da kadroyu güçlendirecek en az 2-3 transfer yapılacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.