Şahlanış nidalarıyla gelen fakirlik

Sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son her yılı “Şahlanış yılı” olarak ilan edişini sıkça seyredebilirsiniz.

Benzer şekilde her yıl enflasyonun düşürüleceğini de izleyebilirsiniz. Ya da yine benzer şekilde fakirin-fukaranın enflasyona ezdirilmeyeceğini.

Aslında konuşmaları biraz geniş açıdan aldığınızda ortak özellik ortaya çıkıyor: Türkiye uçuyor ama siz de biraz sabredin.

Şahlanıyoruz, uçuyoruz, kıskananlar çatlasın, aha da uçmaya az kaldı. Hele şu dış ve iç mihraklar olmasaydı çoktan uçmuştuk. Bakın herkes tam bağımsız ve güçlü Türkiye’yi konuşuyor. Hatta konuşmakla kalmıyor kıskanıyorlar da... Zaten Batı ülkeleri açlık ve sefalet içinde, soğuktan donup ölüyorlar ama biz çok şükür çok iyiyiz. Hep bizim şahlanışımızı çekemeyenler yüzünden. Bizi bize bıraksalar var ya... Hemen şahlanıp uçacağız.

Vs vs vs...

Kısaca hikaye çok. Yıllarca adeta masal anlatılır gibi uyutulmuş bir toplum oluştu. Rakamlara bakmak, gerçekleri araştırmak çok fazla önem arz etmiyor artık. Fakirlik, yoksulluk vs de beş para etmiyor. Hatta evlatlarımızın geleceğini de uğruna feda edeceğimiz bir kurtuluş mücadelesindeyiz.

Ama kimse sormuyor ki, “Kardeşim biz bu fakirlik içinde kurtuluş mücadelesine destek verirken mesela saraylarda yaşayanlar ne yapıyor? Mesela özel hizmete 14 uçak olur mu?”

İtaat et.. Rahat et...

Motto bu..

***

TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon ile hissedilen enflasyon çok farklı. Hatta başka kurumların açıkladığı benzer fiyat artışları da oldukça farklı.

Ben özellikle TÜİK tarafından açıklanan ÜFE-GIDA endeksine bakıyorum. Çünkü orada gıda ürünlerinde devlet üretici fiyatları gerçek fiyat artışını daha net veriyor.

Hemen söyleyelim: Gıda fiyatları 2016 yıl ortalamasına göre 2023 yıl ortalaması 9,0 kat artış göstermiş.

Aslında ortalama dolar kuruna baktığımızda da benzer artış görüyoruz. Oysa SGK verilerine göre 2016 yılından 2023 yılına ortalama ücret artışı 7,5 kat artışta kalmış.

Bunu daha anlaşılır şekilde ifade edeyim: Çalışanlar 2023 yılının ilk 10 ayında aylık ortalama 18,800 lira brüt ücret almışlar. Oysa hem dolarda hem de gıda fiyatlarındaki artışa göre aylık ortalama ücretleri 22 bin 300 lira olmalıydı. Bu ne demek biliyor musunuz? Çalışanlar 2023 yılında yüzde 18,6 veya toplam 35 bin lira daha az maaş aldılar. Bu ise aylık 3500 lira daha az maaş demektir.

İşin bir de emekliler kısmı var. İşte orası tam bir felaket. 2016 yılına göre 2023 yılı ilk 10 ayında emekli maaşları sadece 5,4kat artışta kalmış. Bu demektir ki ortalama bir emekli maaşı 2016 yılına göre yarı yarıya düşmüştür.

***

İşin özeti basit.

Vatan Millet edebiyatı ile Millet fakirleşirken yönetenlerin sarayları-uçakları vs “itibardan tasarruf olmaz” denilerek sürmektedir.

Millet fakirleştikçe edebiyat güçleniyor ve ne hikmetse yöneticiler bu sıkıntıların hiçbirini çekmiyor.

Sadece Mehmet Şimşek kağıtların iki yüzünü kullanmaya devam ediyor... O kadar.

YORUMLAR (71)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
71 Yorum