LYS tercihleri başladı

LYS sonuçlarınız hayırlı olsun. Bazılarınız çok sevindi bazılarınız üzüldü. Şimdi sıra kendinize uygun mutlu olacağınız üniversite ve programları tercih etmeye geldi. Hepinizin kafasında amansız sorular; puanlar, taban puanlar, başarı sıraları. Peki bir düşünün sizce bu ne kadar sağlıklı, acaba 42 yıldır yapılan bu iş ne kadar doğru ve sağlıklı. Neden dünyanın en gelişmiş ülkelerinin dünyaca ünlü üniversiteleri bizim puanı yüksek öğrencileri kabul etmiyor diye bir düşünün.

Sizler sınav puanına kilitlendiniz. Çünkü size o puanların çok önemli olduğu çünkü o puanlar yükseldikçe iyi üniversiteye gideceğiniz. İyi üniversitede iyi hocalar olduğu hocaların size her şeyi öğretebileceği söylendi. Siz de haklı olarak buna kilitlendiniz. Acaba bu doğru mu? İyi üniversite, iyi hoca, iyi bölüm diye bir şey var mı? Yoksa bunlar kocaman bir kandırmaca dan mı ibaret?

Tercih için size birkaç öneri;

-Hepinizin amacı üniversite bittiğinde hedeflediğiniz sektörde kariyer yapmak. Yani bu demek oluyor ki hepiniz mezun olduğunuzda bir CV yazacaksınız. İşte şimdi sizler CV’nizde ne olacağına karar veriyorsunuz.

-Tercihlerde bölüm değil üniversite seçin. Çünkü siz 2022 yılının dünyasına merhaba dediğinizde ABD çalışma bakanlığının araştırmasına göre bu mesleklerin yüzde 65’i olmayacak. Olacak tek şey her şeye hazırlıklı, 21’inci yüzyılın becerilerine sahip “yeni dünya insanı”. Bu yüzden sizi bu amaca ulaştıracak üniversiteyi bulun.

-Bu yüzden sizlere en önemli öğüdüm, “geleceğin insanı” olma becerisi kazanabilmenizdir. Bunun için çalışmanızı size tavsiye ediyorum.

-Kimse size değişen dünyayı öğretmeyecek çünkü kendisi korktuğu için o dünyayı sizden gizlemeye çalışacak. Gittiğiniz üniversitede yurtdışı imkânlar yoksa hele hele de öğretim dili İngilizce değilse zaten boşuna okuyacaksınız. Çünkü okulu bitirdiğinizde çalışmak isteyeceğiniz şirket uluslar arası bir şirket olacak ve sizi işe almayacak.

-Kampus üniversiteleri yerine kent üniversitelerini tercih edin, kentten kopmayın, hayatın içinde kalın. 5 yıl aynı binada ders görmenin bu çağda üniversite olmadığını bilin.

-İngilizce eğitim alın. Bu çağda bilim ve yaşam dilinin İngilizce olduğunu unutmayın. Dünya vatandaşı olmak ve küresel dünyada iş yapmanı tek koşulu bu unutmayın.

-En önemlisi üniversiteden yurtdışı eğitim talep edin. Çünkü dünyayı görmezseniz kendinizi kandırırsınız. Yurtdışında kampuslar, değişimler, profesyonel eğitimlerden bahsediyorum. İşte bu üç şartı sağlayan üniversiteye gittiğinizde geleceğin insanı olursunuz.

***

Çünkü geleceğin insanı, iletişim becerisi güçlü, girişimci, inovatif, yaratıcı, dil bilen ve dünya vatandaşı olmalı. Siz siz olun puanı yüksek diye yanlış yere gitmeyin. Unutmayın sizden önce de yüz binlerce hatta milyonlarca genç aynı yolu denedi sonuç hep başarısızlık oldu. Şimdi siz yeni bir yol deneyin.

Şimdi üniversiteleri araştırmaya başlayın. Unutmayın üniversite eğitimi kişiye özeldir. İsteyin talep edin, araştırın ve dünyada doğrusu neyse onu isteyin. Çünkü bu imkanı bir kere yakalayacaksınız.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum