Sadece okul mu öğretir?

Günümüzde bilginin kaynağı nedir diye sorsam ne dersiniz bilmiyorum ama bunu size on yıl önce sorsam okul derdiniz. Eğitimin içerik, tanım ve amacına göre şekil değiştirmeye başladığını sizlere bu köşeden farklı biçimlerde anlatmıştım. Çünkü teknolojinin ve yapılandırılmış eğitim ortamları dışındaki faktörlerin etkisinin arttığı bir gerçek. Bu ortamlarda bilgiye ulaşmayı, bilgiyi yenileme hızını ve aktarım hızını etkiliyor. Hal böyle olunca da eğitim artık sistem olmaktan çıkıp bütün faktörlerin etkinliğinin var olduğu bir sürece dönüyor.

***

Bu vesile ile size eğitimin bir süreç tanımını yapmamız gerekiyor. Bu açıdan eğitim formal yani tamamen planlanmış yapılandırılmış ki buna mevcut okul sistemini örnek verebiliriz. İnformal plansız yapılandırılmamış kendiliğinden gelişen ve etkileri hesaplanamayan eğitim ki buna örnek internet ortamı, arkadaş ve grup birlikteliklerini verebiliriz. Üçüncüsü ise nonformal yani hem planlı hem de belli bir sistemin dışında eğitim, okulda olmayan okulu kapsamayan ve ama bunun dışında kalan eğitimlere denir. Şimdi bu tanımı neden yaptım diye düşünebilirsiniz. Geçtiğimiz aylarda çok ilginç bir gelişme yaşandı; Fransa parlamentosuna bir yasa tasarı sunuldu. Tasarıya göre yeni çağda her türlü öğrenme kabulünun sağlanması, öğrencilerin sadece okulda değil tüm ortamlarda öğrendiklerinin kabul edilmesi ve buna bağlı olarak erken mezuniyet, becerilerin belgelendirilmesi gibi süreçler başlatılması isteniyor.

***

Şimdi bunun ne demek olduğunu biraz daha açalım; bu sizin tek kaynaktan yani bizden örnek verirsek eğitim bakanlığı, talim terbiye kurulu, tek müfredat, öngörülen şeylerin öngörülen zamanda öğrenilmesi gibi bu çağa uymayan kavramların yok olması anlamına geliyor. Peki bu neyi sağlar; çok basit eğer çocuğunuz kod yazımı öğrenmişse üniversitede o dersi almış sayılacak. Çocuğunuz 11. sınıf matematiğini öğrenmişse onun muafiyet sınavına girip muaf olacak. Böylece daha hızlı öğrenen, daha fazla emek harcayan çocuklar herkes gibi 4 yılda lise, 4 yılda üniversite bitirmeyecek diğerini beklemeden hayata daha hızlı katılacak.

Ama bence en büyük etkisi devletlerin milyar dolarlar harcayarak kurduğu ve yaşam becerilerimizin sadece yüzde 20’sini bize kazandıran okul sisteminin değişmesine işaret etmesidir. Değişmezse ne olur? Yıkılır! Çünkü hiçbir şey değişimin önünde duramaz. Halen öğrencilerin öğretmenlerden bilgi alarak öğrendikleri tek bilgi kaynağının okul olduğunun sanıldığı sistemler maalesef hemen düşünmeye başlasınlar çünkü yeni dünyada her yer okul ve en değerli şey zaman. İyisi mi siz siz olun okulları, öğretmenleri bir daha yapılandırın yoksa mevcut kaleleriniz yakın zamanda su almaya başlayacaktır. Fransa bunu gördü, ABD daha önce gördü, gelin bu kez biz daha hızlı görelim. Geç kalmadan çocuklarımızı geleceğe hazırlayalım.

Fransa artık nerede öğrenirseniz öğrenin öğrendiğiniz her şeyi kabul edecek. Çocuklarını daha hızlı yaşama hazırlayacak. Ne diyelim darısı başımıza...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.