Yedek milletvekili sıradan seçilecek maaş alamayacak

Yedek milletvekili sıradan seçilecek maaş alamayacak

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu Cumhurbaşkanlığı sistemi teklifinde dikkat çeken düzenlemelerden birisi de yedek milletvekilliği.

Türkiye, Kasım 2019’da yapılması planlanan parlamento seçimlerinde ilk kez yedek vekillik uygulamasıyla tanışacak. Mevcut bir milletvekilinin üyeliğinin düşmesi, düşürülmesi, ölümü ile diğer boşalma hallerinde, o milletvekilinin yeri kendisiyle aynı seçim bölgesinde ve siyasi partiden olan yedek milletvekiliyle doldurulacak. Siyasi partilerin seçim çevrelerindeki milletvekili aday listelerinde bulunup da seçilemeyen adaylar, bulundukları sıra esas alınarak yedek milletvekili sayılacak. Ayrıca partiler, genel seçimlerde her seçim bölgesinde en az 2 olmak üzere seçilecek milletvekili sayısının 5’te 1’i oranında, bağımsız adaylar ise bir yedek milletvekili adayı gösterebilecek.

Yedek milletvekilleri, Meclis’e girip asil üye sıfatı kazanmadıkları müddetçe herhangi bir yasal statüye sahip olmayacak ve maaş almayacak.

İSMAİL KAHRAMAN: O FOTOĞRAFLARI KALDIRIN

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, dün sabah Meclis başkanvekilleri ile siyasi partilerin grup başkanvekillerini acil toplantıya çağırdı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ana gündeminin Genel Kurul’daki bütçe görüşmeleri sırasında yaşanan gerginlikler ve tutuklu HDP’lilerin fotoğraflarının sıralara konulması olduğu öğrenildi. Önceki akşam AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında çıkan yumruklu kavgayı hatırlatan Kahraman, yükselen tansiyonun düşürülmesi ve gerginliklere fırsat verilmemesi gerektiğini dile getirdi. Kahraman ayrıca tutuklu HDP milletvekillerinin Genel Kurul sıralarına konulan fotoğraflarının kaldırılmasını istedi. Ancak HDP’li Meclis Grup Başkanıvekili Pervin Buldan, Kahraman’ın bu talebine olumsuz yanıt verdi. Buldan, cezaevindeki vekillerin sıralarına dönmelerini beklediklerini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN