Yerel seçimler erkene mi alınacak? 2018 erken yerel seçim olacak mı? Belediye seçimleri ne zaman?

Yerel seçimler erkene mi alınacak? 2018 erken yerel seçim olacak mı? Belediye seçimleri ne zaman?

Yerel seçimler erkene mi alınacak? İşte son günlerde en çok konuşulan ve merak edilen bu soru hakkındaki son dakika açıklamalarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Beş yılda bir yapılan yerel seçimler için erkene alınma durumu sıkça konuşulsa da anayasa düzenlemesi gerektiren bu değişiklik için resmi makamlardan da açıklamalar geliyor. Peki 2019 Yerel seçimleri erkene alınır mı? Belediye ve muhtar seçimleri ne zaman?

Yerel seçimler erkene mi alınacak? 2019 Yerel seçimleri erkene alınır mı? Belediye ve muhtar seçimleri ne zaman? Son günlerde en çok merak edilen konuların başında gelen yerel seçimlerle ilgili resmi açıklamalar da yapılıyor. Son olarak Yerel seçimlerin erkene alınma durumuyla ilgili soru üzerinde TBMM Başkanı Karaman açıklamalarda bulundu. Yerel seçimler hakkındaki son dakika gelişmelerini ve yapılan açıklamaları karar.com'dan sizlerle paylaşıyoruz.

YEREL SEÇİMLER ERKENE Mİ ALINACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, veda turları kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal'ı Saraçhane'deki başkanlık binasında ziyaret etti. Bir gazetecinin yerel seçimlerin erkene alınıp alınmayacağına dair bir sorusu üzerine TBMM Başkanı Kahraman, "Alınmaz. Çünkü Anayasa'ya göre de uygun değil. Seçimler hakkında Anayasa'da daha önceden hüküm var, yapılacak tarih hakkında. Genel seçimlerde yoktu; ama mahalli seçimde var. Zaten geldi. Mart'a ne kaldı? O, 3 ayı aday olarak düşünün. 6 aylık bir zaman kaldı. Ama onun ayrı bir formülünü ararlar mı bilmiyorum. Fakat zorlamanın gereği yok" dedi.

"HER SEÇİMİN ZAMANINDA OLMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Ben her seçimin zamanında olması gerektiğine inanıyorum.  Ama bu erken seçimin de doğru yapılan bir hareket olduğuna inanıyorum. Sonucu da fevkalade oldu. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. İstikrarlı bir Türkiye... Geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz inşallah" diye konuştu.

ŞEREF DEFTERİNE YAZDIKLARINI OKUDU

Veda turları kapsamında İBB'den önce İstanbul Valiliği'ni de ziyaret ettiğini söyleyen  TBMM Başkanı Kahraman, şeref defterine  "İstanbul'umuzun değerli büyükşehir belediye başkanı Sayın Mevlüt Uysal beyefendiyi ziyarete geldim. Daha önceki tecrübeleri ve şahsiyetli yapısıyla bir dünya incisi olan İstanbul'umuza büyük katkıları olacağına inanıyorum. Kendisini, şahsında mesai arkadaşlarını tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum" ifadelerini yazdı ve bir kez de yüksek sesle okudu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş erken yerel seçimler hakkında açıklamalarda bulundu.

'3 MİLLETVEKİLİ İSTİFA EDERSE SIKINTI OLMAZ'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bakanların Meclis dışından seçilecek olmasıyla ilgili, TBMM'deki dengeler açısından yeni Bakanlar Kurulu için AK Partiden milletvekili istifalarının olup olmayacağı yönündeki soruyu ise Mustafa Elitaş şöyle yanıtladı:

"3 civarında milletvekili arkadaşımız istifa ederse bizim Meclis'teki sayımızda herhangi bir değişiklik olmuyor. Hem başkanlık divanında hem de komisyonlarda bir değişiklik söz konusu olmuyor. AK Parti komisyonlarda tek başına yarısını temsil etme imkanı mevcut. Yani 3 civarında arkadaşımızda böyle bir sıkıntı olmayabilir. Tabii takdir Cumhurbaşkanımızın.''

'3 SİYASİ PARTİ ANLAŞIRSA ERKEN YEREL SEÇİM OLUR'

Mustafa Elitaş, yerel seçimlerin sohbaharda yapılacağı yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Elitaş, bu konuda şunları söyledi:

''Yerel seçimlerle ilgili biz AK Parti olarak 2013 yılında bir girişimde bulunmuştuk. O dönemde CHP ve MHP 'evet' demişti. Bunun halk oylamasına gitmeden yapılması şarttı. O dönem yerel seçimler için CHP uzlaşmak yerine vazgeçmişti. Ondan dolayı seçimlerin kasım ayında yapılması gerçekleşmemişti. Biliyorsunuz rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu 2009 yılındaki yerel seçimlerde 'hava şartlarının olumsuz olması' diye ifade ettiğimiz bir şehadet şerbetini içti. Ondan sonra bütün siyasi partiler, sonbaharda kasım ayının ilk haftası veya ikinci haftası aslında ekim ayının da son haftası olabilirdi, ancak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olduğundan dolayı böyle bir şeyin olmaması gerektiğini ifade ettiler.

Kasım ayının ilk pazar ya da ikinci pazar günü, bu da 1 ile 8'i arasını içeren bir zaman dilimini içeriyor, bu tarihte olmasının benim kanaatimce uygun olduğunu düşünüyorum. Anayasa'nın ilgili maddesi değiştiğinde bu yapılır. Bunun referanduma gitmeyecek şekilde değişmesi lazım. Çünkü referanduma giderse referandumun halk oyunu sunulmasıyla ilgili kanunun 60 günlük süresi var. Parlamentodan geçmesi 1 aylık bir süre. 60 günlük süre dediğimizde Ekim ayına geliyor. Ekim'de referandumdan geçirilse bile 90 günlük bir süre var. Bu sefer Mart yerine Şubat ayına alması gerekiyor. Bu konuda 3 siyasi partinin anlaşması gerekiyor. AK Parti, CHP ve MHP'nin bu konuda uzlaşması gerekiyor. Bizim gündemimizde yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili bir durum sözkonusu değil. Milliyetçi Hareket Partisi de böyle bir şeyin olmadığını ifade etti ama diğer siyasi partiler böyle bir beyanda bulunursa yetkili kurullar değerlendirme yapar."

AK PARTİ'DEN MKYK'DA YEREL SEÇİMLERE HAZIRLIK MESAJI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MKYK toplantısında, “Seçimlerde verilen mesajı iyi değerlendirip yolumuza devam edeceğiz. Seçim atmosferinden çıktık diye durmayacağız, hazır seçim atmosferi varken yerel seçimlere hazırlanacağız” dedi.

AK Parti’nin önceki gün yapılan MKYK toplantısında, Seçim İşleri Başkanlığı ve Seçim Koordinasyon Merkezi, seçimlerde partinin aldığı oy oranlarına ilişkin rakamsal döküm sundu.

Oy kaybedilen ve oyların arttırıldığı illere ilişkin değerlendirme yapıldı. Erdoğan’ın, açıklanan sonuçlardan memnun olmadığı belirtildi. Erdoğan, sunumların arasında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Seçimlerde verilen mesajı iyi değerlendirip yolumuza devam edeceğiz. Seçim atmosferinden çıktık diye durmayacağız, tam tersine hazır seçim atmosferi varken, yerel seçimlere hazırlanacağız. Bu aşamada, yerel seçimlerde halkın tercih edeceği, vatandaşın sevdiği adayları bulmaya çalışacağız. Hızla yerel seçimlere odaklanacağız. 24 Haziran seçimlerinde sandıktan çıkan mesajın gereğini yapıp yerel seçimlere gideceğiz. Kongreyi de o yüzden erkene alıyoruz zaten.

Kongrede kadrolarımızı belirleyip seçim çalışmalarına başlayacağız.” Erdoğan’ın bu sözleri, 2019 mart ayında yapılacak yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin iddiaları gündeme getirdi. Ancak konu MKYK’da gündeme gelmedi. Bazı siyasiler, yerel seçimlerin Ekim - Kasım 2018’e kaydırılıp, 4-5 ay sonra yapılacağını iddia ediyor. Bunun için muhalefetin de desteğiyle anayasa değişikliği gerekiyor.

Parti kurmayları, ağustosta yapılacak büyük kongrenin ardından 2-3 ay gibi sıkışık bir sürede yerel seçimlere hazırlanmanın zor olduğunu dile getirirken, 24 Haziran’da yapılan seçimlere yönelik hataların da zaman darlığından kaynaklandığını öne sürüyor. Ancak siyasiler, genel seçimler için de tam tersi açıklamalar yapıldığını, buna rağmen seçimin erkene alındığını anımsatıyor. Siyasiler, kararı ekonomideki gidişatın belirleyeceğini dile getiriyor.

YEMİN SONRASI YOĞUN

AK Parti, yeni dönem için yol haritasını belirledi. Hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili yeminin ardından, partinin grubu toplanacak. Seçim sonuçlarından sonra Erdoğan ilk kez grubuyla bir araya gelecek. AK Parti, bu toplantıda hem TBMM başkan adayını, hem de grup başkanını belirleyecek. Meclis Başkanlığı için Binali Yıldırım, Grup Başkanlığı için Bekir Bozdağ’ın adı üzerinde duruluyor. Grup başkanlığına seçilecek ismin görevi ‘geçici’ olacak. AK Parti seçimlerden önce yaptığı çalışmalarda, partinin genel başkanının milletvekili seçilmemesi durumunda, ‘grup başkanı’ olabilmesine imkân veren bir düzenleme öngörmüştü. AK Parti’nin Erdoğan’ı grup başkanı yapmak için düşündüğü bu formül, içtüzüğe yansıtılırsa, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de partilerinin ‘grup başkanı’ olabilecek.

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, yerel seçimlerin erkene alınmasını bir ihtiyaç olarak düşünmediğini ifade ederek, "Sürekli toplumumuzu seçimlerle yormanın da çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum" dedi.

AK Parti'nin Giresun'dan seçilen milletvekilleri birlikte gelerek TBMM'de kayıt yaptırdı. Kayıt sırasında Giresun fındığı ikram eden milletvekilleri gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
AK Partili Sabri Öztürk, erken yerel seçimlerle ilgili tartışmaları hatırlatarak, "Bu bir ihtiyaç mı?" şeklindeki sorular üzerine şöyle konuştu:

"Yerel seçimlere zaten çok az bir zaman kaldı. Ülkemiz çok yoğun bir seçim atmosferinden yeni çıktı. Dolayısıyla hemen şu anda ihtiyaçtır demek… Ben çok doğrusu ihtiyaçtır diye düşünmüyorum. Zaten çok yakın seçim zamanı. Sürekli toplumumuzu seçimlerle yormanın da çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Ama zaten şu anda 8-9 aylık bir süre var. Sanırım zamanında yapılır diye değerlendiriyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN