Yerli Ödeme Sistemi TROY Kullanıma Sunuldu

Yerli Ödeme Sistemi TROY Kullanıma Sunuldu

Türkiye, tümüyle kendi geliştirdiği ödeme yöntemini hayata geçirdi. Artık banka kartlarının ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yabancı markalar yerine yerli ve TROY logosu yer alabilecek.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye’de 112 milyon adet banka ve 59 milyon adet kredi kartı kullanılıyor. Bu kartlar ile 2015 yılında 5 milyar işlemde 375 milyar dolarlık satın alma işlemi gerçekleştirildi. Ancak bu kartların ön yüzünde sağ alt köşeye baktığımız zaman gördüğümüz logolar uluslararası ödeme altyapıları sunan yabancı markalara ait.

BKM Genel Müdürü Soner Canko dünyada Kanada’dan İtalya’ya ve Güney Kore’den Hindistan’a kadar pek çok ülkenin kendi yerel ödeme sistemini kullandığına dikkat çekiyor ve Türkiye’nin kendi altyapısını kurmak için 2012 yılında çalışmaya başladığını belirtiyor.

BKM bünyesinde sadece sekiz kişilik bir ekip tarafından hayata geçirilen TROY ödeme sisteminin ilk duyurusu 2015 yılının Eylül ayında gerçekleşmişti. Türkiye’nin Ödeme Yöntemi kelimelerinin ilk harfleri seçilerek oluşturulan TROY markası dün itibariyle tüm Türkiye’deki 48 bin ATM, 2,2 milyon POS noktası ve tüm yerli e-ticaret sitelerinde kullanıma girdi.

16-04/28/soner-canko-troy-2-1461857797.jpg

BKM Genel Müdürü Soner Canko

2017 Sonuna Kadar Tüm Bankalar TROY Kartlarını Sunacak

Canko: “Başlangıç aşamasında üç bankamız TROY kartlarını verecek, yıl sonuna kadar 10 banka sisteme girmiş olacak ve 2017 sonuna kadar Türkiye’deki 29 bankanın tamamı TROY sisteminin içinde yer alacak” diyor ve ekliyor: “Çok önemli bir hedefimiz var. 2023 yılında yüzde 100 nakitsiz ödemeler toplumu haline gelmek.”

Önemli Derecede Tasarruf Sağlayacak

TROY ödeme sistemi sayesinde her yıl Türkiye’de banka ve kredi kartları kullanılarak gerçekleştirilen 375 milyar dolar hacmindeki işlemlerden doğrudan bankacılık sektörü ve dolaylı olarak tüketicilerin çok büyük oranda tasarruf sağlayacağı öngörülüyor. Canko: “Türkiye’de gerçekleşen kartlı işlemlerin yüzde 98,5’i Türkiye sınırları içinde gerçekleşiyor” diyor. TROY ile birlikte artık bu işlemler için uluslararası kart markalarının sistemine girmeye gerek kalmayacak.

Maliyeti ve Fırsatları Bankalar Belirleyecek

TROY ödeme sistemini her banka kendi fırsatları ve maliyetleri ile tüketicilere sunacak. TROY yerli bir ödeme sistemi olduğu için bankalar bunu göz önüne alarak çok daha cazip maliyetli kartları müşterilerine sunabilecek. Ayrıca bankalar çalıştıkları küresel ödeme sistemleri ile anlaşarak kendi kartlarının Türkiye dışında da kullanılmasına imkan sağlayabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN