Yıllık cari açık 55 milyar doları aştı

Yıllık cari açık 55 milyar doları aştı

Mart ayında 4.2 milyar dolar olması beklenen cari açık yine tahminlerin üzerinde gerçekleşti ve 4.8 milyar doların üzerine çıktı. Yıllık cari açık ise böylece 55 milyar 380 milyon dolara ulaştı.

Türkiye’nin cari açığı mart ayında yine beklentilerin üzerinde performans gösterdi. Mart ayında 4.2 milyar dolar olması gereken cari açık, 4.8 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 55 milyar 380 milyon dolara çıktı. Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 692 milyon dolar artarak 4 milyar 608 milyon dolara yükselmesi, birincil gelir dengesi açığının 240 milyon dolar artarak 1 milyar 313 milyon dolara çıkması ve bir önceki yılın mart ayında 240 milyon dolar net giriş kaydeden ikincil gelir dengesinin bu yılın aynı ayında 6 milyon dolar net çıkış kaydetmesi etkili oldu. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 239 milyon dolar tutarında artarak 988 milyon dolara yükseldi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 218 milyon dolar artarak 1 milyar 238 milyon dolar oldu. Ekonomistler, martta cari işlemler açığının 4.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu. Öte yandan, şubat ayı cari açık verisi 4 milyar 152 milyon dolardan 4 milyar 522 milyon dolara, 12 aylık cari açık da 53 milyar 346 milyon dolardan 53 milyar 685 milyon dolara revize edildi. TCMB tarafından Mart 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi de açıklandı. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 269 milyon dolar azalarak 1 milyar 29 milyon dolar oldu. Portföy yatırımları 2 milyar 381 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 361 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 123 milyon dolar net satış yaptı. Yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 243 milyon dolar ve 1 milyar 500 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.

'SICAK  PARA DA KAÇIYOR'

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, cari işlemler hesabının 2017’nin aynı dönemine göre neredeyse yüzde 100 arttığını belirterek, “Cari açıktaki artış ekonomik çöküşün habercisi” dedi. Erdoğdu, şöyle devam etti: “Açığın bu kadar artışında, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 692 milyon dolar artması, birincil gelir dengesi açığının 240 milyon dolar ve bir önceki yılın mart ayında 240 milyon dolar net giriş kaydeden ikincil gelir dengesinin bu yılın aynı ayında 6 milyon dolar net çıkış kaydetmesi etkili oldu. Sadece doğrudan yatırımlar değil, sıcak para da kaçıyor.”

YABANCI SERMAYE İHTİYACI 7.7 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Mart ayında asıl kritik konu finans hesabında yaşandı. Yani 4.8 milyar dolar cari açık oluşmasına karşılık sıcak para çıkışı nedeniyle finans hesabından da 2 milyar 937 milyon dolar net çıkış oldu. Böylece aylık yabancı sermaye ihtiyacı 7 miyar 749 milyon dolara ulaşmış oldu. Kaynağı belirsiz döviz girişi 2 milyar 919 milyon dolar olunca 4 milyar 836 milyon dolar rezervler eksilmiş oldu. Kısaca Mart ayında hem cari açık oluştu hem de cari açığı kapatacak yabancı sermaye gelmedi. Böylece rezervlerden eksilerek cari açık kapatılmış oldu.

YIL SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 6 ARTIŞ

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, “2016 yılında yüzde 3.8 seviyesine düşen ancak geçen yıl yüzde 5.5’e yükselen cari açık oranının bu yıl da yükseliş trendini koruyacağını ve yüzde 6 seviyesine ulaşacağını düşünüyoruz” dedi. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, amart ayı ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında ise verinin çok da şaşırtıcı olmadığını kaydetti. Erkan, cari işlemler açığında, geçen yılın aynı dönemine göre olan artışta dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.69 milyar dolar artarak 4.61 milyar dolar seviyesine yükselmesinin ve birincil gelir dengesi açığının 240 milyon dolar artarak 1.31 milyar dolar seviyesine çıkmasının etkili olduğunu ifade etti.

   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN