YPG çekildi, Esad girdi... Ankara doğrulamadı

YPG çekildi, Esad girdi... Ankara doğrulamadı

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG, Münbiç'ten çekildiğini duyurarak, Esad rejimine çağrı yaptı. YPG Cerablus, Azez, El Bab ve Afrin'in geri alınması, Münbiç'in de korunması için Şam'ın asker göndermesini istedi. Suriye ordusu da Münbiç'e girdiğini ve bayrak diktiğini açıkladı. Kremlin'den yapılan açıklamada Münbiç'in Suriye güçlerine geçmesinden memnun olunduğu belirtildi. Cuma namazı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Ortada kesinleşmiş bir şey yok. 1 saat kadar önce arkadaşlarımızla görüştük, kesin bir şey söz konusu değil" dedi.

Reuters ajansının aktardığına göre önce YPG, Suriye hükümetine ‘Türkiye’nin saldırı tehdidine karşı’ Münbiç’in kontrolünü eline alması çağrısı yaptı.

YPG’den yapılan açıklamada, "Türk devletinin –Cerablus, Azez, El Bab ve Afrin’de yaptığı gibi- Kuzey Suriye’yi işgal edip halkı göçe zorlama tehdidi karşısında biz YPG olarak ilan ediyoruz ki Münbiç’ten çekildikten sonra Fırat’ın doğusu ve diğer bölgelerde IŞİD ve diğer terör çeteleriyle mücadeleye bağlıyız. Bu yüzden toprak, halk ve sınır açısından bağlı olduğumuz Suriye devletine bu bölgeleri geri almak ve Münbiç’i korumak için silahlı kuvvet gönderme çağrısı yapıyoruz" ifadeleri kaydedildi. 

'SURİYELİLERİN GÜVENLİĞİ GARANTİMİZ ALTINDA'

Bu açıklamadan kısa süre sonra ise Suriye ordusu sözcüsünden, "Askerlerimiz Münbiç'e girdi ve bayrağı göndere çekti. Münbiç'teki tüm Suriye vatandaşları ve diğer tüm kişilerin tam güvenliğini garanti ediyoruz" açıklaması geldi.

Devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan sözcü, ayrıca ulusal egemenliğin korunması için tüm Suriyelilerin çabalarını birleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı, 'tüm işgalcilerin yenileceği' mesajı verdi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, YPG'nin denetiminde olan Münbiç'in kontrolünün Suriye hükümetine geçmesini onaylayıp onaylamadıkları sorusu karşısında, "Elbette (onaylıyoruz). Kuşkusuz ki bu, (Suriye'deki) durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım" dedi. 

Peskov ayrıca, "(Suriye'de) hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerin genişlemesi, şüphesiz ki pozitif bir eğilim" diye ekledi.

Kremlin Sözcüsü, YPG'nin, Münbiç'e girmesi için Suriye hükümetine yaptığı çağrının, yarın üst düzey Türk heyetinin Moskova'ya gerçekleştireceği ziyarette ele alınacağını da belirtti.

ÖSO YALANLADI

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu kaynakları, Esad güçlerinin Münbiç'e girip bayrak çektiği yönündeki haberleri yalanladı.

'KESİN BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL'

İstanbul'da cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'nin Münbiç'e yönelik psikolojik çalışma ve eylem içerisinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ortada kesinleşmiş bir şey yok. 1 saat kadar önce arkadaşlarımızla görüştük, kesin bir şey söz konusu değil" dedi.

Erdoğan, "Silahlı kuvvetlerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye olarak bölgede her türlü gerekli adımı atmış vaziyetteyiz. Suriye'nin bölünmesine karşıyız. Hedefimiz, oradaki terör örgütlerinin çıkmasıdır. Örgütlerin çıkması halinde bize de yapacak iş kalmaz" diye konuştu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı da terör örgütü YPG/PKK'nın Münbiç'ten çekildiği ve bölgeye Suriye rejimini davet ettiği iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Münbiç’le ilgili gelişmeler kapsamında doğruluğu şüpheli bir takım açıklamalar yapıldığı belirtilerek, "Bölgeyi silah zoruyla kontrol eden YPG/PKK terör örgütünün bölge halkı adına açıklama yapma ve diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur. Tüm tarafları bölgeyi daha fazla istikrarsız hale getirecek kışkırtıcı eylem ve söylemlerden uzak durma konusunda uyarıyoruz. Konu tarafımızdan yakinen takip edilmektedir" ifadelerine yer verildi. 

NE OLMUŞTU?

Anadolu Ajansı 25 Aralık'ta Suriye ordusunun YPG ile koordinasyon içerisinde Suriye'nin Münbiç bölgesine girdiğini duyurmuştu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Sözcüsü Cihan Ahmad de 21 Aralık'ta yaptığı açıklamada Münbiç'e özerklik verilmesi halinde bu kenti Suriye hükümetine devredebileceklerini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN