Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Hakikat aşıkları Mü’minler

Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Hakikat aşıkları Mü’minler

Bütün peygamberler ilahi vahiy yardımıyla Allah’ın istediği şahsiyeti, kimlik ve kişiliği oluşturmanın mücadelesini vermişlerdir. Bu kutlu mücadelenin kıyamete kadar devam edeceği gerçeği önümüzde apaçık durmaktadır.

[Karar]
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜREL

Mü’min, İslam’ın değerlerini gönlünde yaşatan, davranışlarıyla onlara hayat veren kimsedir.

İslâm’ın değerlerine karşı gönülden teslimiyet ve samimi duruş mü’minin duruşudur. Bu nedenle Kur’an, mü’minin şahsiyetinin unsurlarını ve bağlı olduğu üstün erdemleri sıralarken ona “farklı olma” özelliğini teklif etmekte ve bu özelliğin kanıksanarak hayata geçirilmesini öngörmektedir. Kur’an’a göre iman edenlerin İslam’ın değerleri karşısında takındıkları pozitif tavırlar genel olarak şöyledir:

“Yalnız Allah’a yönelir; bütün benliğini Allah’a teslim eder; Allah’a sığınır ve güvenir; Hz. Peygamber’e gönülden inanır; şeytanı düşman bilir; Allah’ı anar, isteklerini O’na iletir; Kur’an’ı tasdik edip mesajlarını uygular; tekrar dirilişe ve ahirete inanır, ona hazırlık yapar; fakirleri-güçsüzleri koruyup gözetir; mallarını Allah yolunda infak eder; yardım severdir, vefalıdır, cömerttir, diğerkâmdır; dünyalıkla övünmez; dünya hayatını ahirete üstün tutmaz; sağlam bilgiyle hareket eder; aklını gereğince kullanır; adildir, hakkın mücadelesini yapar; insanlara doğru yolu göstermek ister, onlarla alay etmez; doğru sözlü ve samimidir, olduğundan farklı görünmez; gönlü daima hakikate aşıktır; Allah’a ve Resulüne koşulsuz güvenir; cesur,  alçakgönüllü, yumuşak, sevgi ve merhamet doludur; sabırlı, iffetli, ülfet eden, şükreden, hoşgörülü, kanaatkârdır; misafirperver ve güven verendir; çalışkandır ve her daim takva erdeminin peşinde koşandır. ”

İslam’ın değerlerine karşı olumlu tutumlar sergileyen inananlara (mü’minler) dair özelliklerin Kur’an’da konu edilmesi her şeyden önce eğitim amaçlıdır. Bu özellikler üzerinden İslam’ın ve onun değerlerinin öngördüğü üstün şahsiyetin ana kodları verilmekte; hem anne-babalara hem de eğitimcilere hedef gösterilmektedir. Bütün peygamberler ilahi vahiy yardımıyla Allah’ın istediği şahsiyeti, kimlik ve kişiliği oluşturmanın mücadelesini vermişlerdir. Bu kutlu mücadelenin kıyamete kadar devam edeceği gerçeği önümüzde apaçık durmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN