Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Kıymet bilmenin ifadesi

Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Kıymet bilmenin ifadesi

Allah’a nimetlerinden dolayı yalnızca dil ile şükretmek, Kur’an-ı Kerim’deki şükür kavramının somutlaşması için yeterli olmamakta, bunun yanında yüce Allah’ın onayladığı eylemlerin de gerçekleştirilmesi istenmektedir.

[Karar]
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜREL

“Nimetin kıymetini bilmek, onu itiraf etmek, ondan dolayı yaratıcıya teşekkür etmek” gibi anlamları içeren “şükür” kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de semantik bir değişimle bazen “iman etmek” anlamında da kullanılmıştır (Zümer, 7; İnsan, 3).

Kur’an-ı Kerim’de şükrün, erdemli hallere uygun davranma için bir motivasyon ve amaç değer olarak verilmesi, insan ile Allah arasındaki ilişkinin ahlâkî yönüyle ilgilidir. Çeşitli ayetlerde şükrü gerektiren nedenlerden bazıları şöyle sayılır: “Allah’ın insanları bağışlaması (Bakara, 52), onlara güzel nimetler vermesi (Bakara, 172), onları doğru yola iletmesi (Bakara, 185), onlara yardım etmesi (Âl-i İmran, 123), işlerini kolaylaştırması, onlara olan nimetlerini tamamlayıp şahsiyetlerini temizlemesi (Maide, 6), onlara evlat vermesi (A’raf, 189) ve güvenlerini sağlaması” (Enfal, 26). Kur’an-ı Kerim’in genelinde Allah’a şükretme kavramı, sözle şükrü ifade etmenin yanında Allah’ın tasvip ettiği eylemleri gerçekleştirmeyi de kapsamaktadır. Bir başka deyişle Allah’a nimetlerinden dolayı yalnızca dil ile şükretmek, Kur’an-ı Kerim’deki şükür kavramının somutlaşması için yeterli olmamakta, bunun yanında yüce Allah’ın onayladığı eylemlerin de gerçekleştirilmesi istenmektedir.

  

DAİMA ŞÜKREDEN KULLAR

Kur’an-ı Kerim, peygamberlerin ahlâkının en temel yapı taşlarından birini şükretme özelliği olarak belirler. Buna uygun olarak ayetlerde hayat sahnelerinden örnekler sunulan peygamberler, yüce Allah’ın kendisine bahşettiği nimetlere daima şükreden kullar olarak tanıtılır.

Özellikle ahlâk eğitiminde olumlu tarafların öne çıkarılması, onların tanıtılmasına öncelik verilmesi daha fazla etkili olmaktadır. Bu nedenle yüce Allah’ın peygamberleri nimetlere şükreden şahsiyetler olarak tanıtması, peygamberlerin olumlu tarafları üzerinden muhataplara rol modeller göstererek ahlaki özelliklerinin örnek alınmasını temin etmeye yöneliktir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN