Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Şeytanı dost edinenler

Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Şeytanı dost edinenler

Kâfir, münafık ve müşriklere dair özelliklerin Kur’an’da konu edilmesi her şeyden önce eğitim amaçlıdır. Onların hileleri uzun uzun anlatılarak müminlerin bu konuda uyanık olmaları istenmiştir.

[Karar]
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜREL

Ramazan ayı boyunca devam eden yazılarımızda İslam ahlakının ve Kur’an’ın değerler sistemini ele almaya çalıştık. Bu anlatımımızı ilgili değerlere karşı takınılan tavrı Kur’an ayetleri ışığında vermeye çalışarak noktalamak istiyoruz.

İslâm’ın değerlerine karşı en sert ve net duruşu gösteren kâfirlerdir. Münafıklar ikiyüzlü bir tavırla İslam değerlerine karşı durmuşlardır. Müşrikler ise özellikle tevhit inancının getirisi olan değerler konusunda son derece katı ve anlayışsız davranmışlardır.

Kur’an’a göre kâfirler, münafıklar ve müşriklerin İslam’ın değerleri karşısında takındıkları olumsuz tavrın ortak bazı göstergeleri genel olarak şöyledir:

NANKÖR, CİMRİ VE BENCİL

“İman etmezler; Hz. Peygamber’i inkâr ederler; şeytanı dost edinirler; Allah’ın nurunu söndürmek isterler; Kur’an’ı inkâr edip mesajlarıyla alay ederler; peygamberden inanmayacakları mucizeler isterler; tekrar dirilişi ve ahireti inkâr ederler; fakirleri-güçsüzleri küçük görürler; mallarını insanları Allah’ın yolundan çevirmek için harcarlar; sadece birbirlerine yardım ederler; nankör, cimri ve bencildirler; dünyalıkla övünürler; dünya hayatını ahirete üstün tutarlar; sağlam bilgiyle değil de zanla hareket ederler; akıllarını gereğince kullanmazlar; batılın mücadelesini yaparlar; müminleri saptırmak ister, onlarla alay ederler; yalancı, riyakâr ve ikiyüzlülerdir; gönülleri hakikate kapalıdır; Allah’a ve Resulüne güvenmezler; korkak, kaba ve sevgisizdirler; zalim ve kibirlidirler.”

İslam’ın değerlerine karşı olumsuz bir tavır içerisine giren bu insanlara dair özelliklerin Kur’an’da konu edilmesi her şeyden önce eğitim amaçlıdır. Bu insanlar üzerinden İslam’a ve onun değerlerine gelebilecek tehditlere dikkat çeken ilgili ayetlerde kâfir, münafık ve müşriklerin nitelikleri ve hileleri uzun uzun anlatılarak müminlerin bu konuda uyanık olmaları istenmiştir. Buradan hareketle inananlar için ilgili özellikleri bilmenin, hem kendilerini hem de inançlarını ve değerlerini korumak bakımından önem arz ettiği söylenebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN