Yumurtada yürüyen tavuk oyunu

Yumurtada yürüyen tavuk oyunu

Yumurta üzerinde yetiştirme metodunu da içeren kodlamaların 2 binin altında tavuğun bulunduğu çiftlikleri kapsamadığını söyleyen Balıkesir YÜB Başkanı Kula, “Serbest dedikleri tavuklar da fabrikalardaki yemi tüketiyor” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği (YÜB) Başkanı Faruk Kula 24 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde yer alan “yetiştirme metodu kodu” uygulamasının çok doğru ve yerinde olduğunu belirtti. Uygulamayla tüketicinin, aldığı yumurtanın organik, serbest dolaşan, özgür veya kafes tavuğundan elde edildiğini rahatça anlayabileceğini dile getiren Kula, sektörde denetimin çok önemli olduğuna işaret etti. Yumurta üzerinde, yetiştirme metodunu da içeren kodlamaların bulunmasına ilişkin zorunluluğun, 2 binden fazla tavuğun bulunduğu çiftlikleri kapsadığına dikkati çeken Kula, “Biz hiçbir numarası olmayan, işletme numarası bulunmayan çiftliklerin de denetlenmesi taraftarıyız” dedi. Kula, şöyle devam etti: “Kayıt altında olan işletmelerde, yani Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerinde kümes numarası sahibi olan işletmelere yeni kod getirilmişti. Bu numaraların önüne organik, serbest dolaşan, kafeste yaşayan hayvanlar için kodlar, numaralar verildi. Tüketicilerimize üzerinde hiç numarası olmayan, kaydı olmayan yumurtaları tüketmemeleri yönünde tavsiyem olacak. Çünkü bunlar sistemin içinde olan veya herhangi bir denetim, kontrol altında olan işletmeler değildir. Numaralı, kodlu yumurtalar güvenle, sağlıkla tüketilecek ürünlerdir.” Her üreticinin denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Kula, “Bir tarafta denetlenenler bir tarafta denetlenmeyenler var. Bu şekilde olduğu zaman haksız rekabet ortaya çıkıyor. Tüketici kandırılabiliyor” ifadesini kullandı. Özelikle pazar yerlerinde veya küçük bakkallarda ‘serbest tavuk yumurtası’, ‘gezen tavuk yumurtası’ adı altında satış yapıldığını anlatan Kula, şunları kaydetti: “Bu yüzden küçük çapta üretim yapan çiftlikler de denetlenmeli. Şu anda ‘serbest tavuk’ diye bir şey çoğaldı Türkiye’de. Tüketici de her denilene inanıyor, kandırılıyor. Bu serbest dedikleri tavuklar da fabrikalardaki yemi tüketiyor. Bunları üretenler, 2 bin tavuk altında olan işletmeler. Denetim altında değil, kontrol ve kayıt altında değil. Burada da bir düzenlemeye gidilebilir. Belirli sayının altında olan işletmelerin denetimden muaf olması oldukça sakıncalı bir durum.”

SERA ÜRÜNLERİ DOMATESE ANTİBİYOTİK OLDU

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, tüketici fiyatları bazında kasımda yüzde 45,29 ile en yüksek fiyat artışının görüldüğü ürün olan domatesin en çok tüketilen ürünlerin başında geldiğini söyledi. Bu yıl hem domates ihracatının arttığını hem de iç piyasada aşırı ürün talebi olduğunu ifade eden Akbaş, “geçiş dönemi” olarak tabir edilen kasımda yeterli ürün olmadığı için fiyatların yükseldiğini belirtti. Akbaş, seralarda kışlık ürünlerin yetişmesiyle fiyatların düştüğünü ve mevsim normallerine indiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Havalar soğudu, mal üretimi azaldı. Piyasaya yapılan arz, talebi karşılayamaz duruma geldi. Haliyle fiyatlar yükseldi ama belirtildiği gibi bir artış olmadı aslında. Gerek kış mevsimi, gerek Rusya’ya yapılan ihracat, gerekse de geçen ay içinde seralarda yaşanan afete rağmen domates fiyatlarında çok abartılı bir yükselme olmadı. Geçen ay geçiş dönemiydi fiyatlar bu nedenle yükseldi, domatesin fiyatı 4 lira civarını buldu ama kışlık sera ürünlerinin piyasaya sunulmasıyla fiyatlar normal mevsim şartlarına indi. Kalitesine göre bugün iç piyasada 1 liraya olan ürün de var ama normal piyasaya sunduğumuz 2-2,5 lira. En kaliteli, ‘salkım’ diye adlandırdığımız domates ise 3 liradan alıcı buluyor. Bu fiyatlar da bu mevsimde normaldir.”

PLASTİK POŞET YASAKLANMAYACAK PARA İLE SATILACAK

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu Avrupa Birliği Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmenliği kapsamında 1 Ocak 2019’dan itibaren plastik alışveriş poşetlerinin, satış noktalarında bedelsiz verilmemesini öngören uygulamayı değerlendirerek, AB’nin her üründe olduğu gibi özellikle plastik poşetlerde sorumlu kullanımı arttırmayı hedeflediğini belirtti. Kendi ağırlığının bin katı taşıma kapasitesi olan poşetin bu haliyle avantajlı olduğunu ancak dezavantajlarının da bulunduğuna dikkati çeken Eroğlu, “Eğer size büyük avantaj sağlayan bu ekonomik ürünü doğru şekilde doğru yere atmazsanız, doğada bırakırsanız ucuz olduğu için başta avantaj olan şeyi toplamak ekonomik olmuyor. Bunların doğru yere atılması için toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. İkincisi de sorumlu kullanım. Yani market rafından bir poşet alacağına, üç, dört poşet alınmasının önüne geçilmesi” diye konuştu. Eroğlu, “Perakendeciler plastik poşetleri bedel karşılığı satacak. O bedeli bir fonda toplayıp, tüketiciyi bilinçlendirmeye, çevreyle ilgili bir yere harcayalım diye düşünüyoruz. Elde edilen geliri de amacına uygun kullanarak, tüketicinin plastik poşetleri doğru şekilde geri dönüştürebileceği bir yapıyı oluşturmayı, sürdürülebilir bir çözüm üretmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

ORGANİK YUMURTADA ‘0’ KODU

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, 1 sıvı yumurta işleme tesisi ile 32 yumurta paketleme tesisinin bulunduğu Balıkesir’de geçen yıl 993 milyon 908 bin kayıtlı yumurta üretildiğini belirtti. Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği ile yumurtanın üretildiği yerin özeliklerini belirten kod uygulamasının zorunlu olduğunu ifade eden yetkililer, tebliğle A sınıfı yumurtada yumurtlama tarihi yazılması zorunluluğunun kaldırıldığını, işletme ve kümes kodunun başında olmak şartıyla yetiştirme kodu yazılması zorunluluğu getirildiğini bildirdi. Yetkililer, yetiştirme kodunun, işletme ve kümes numarası önüne, organik yumurta için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtası için 1, kümeste kafessiz üretilen yumurta için 2 ve kafeste yetiştiricilik için 3 şeklinde yazılacağını kaydetti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN