Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim krizi çözülüyor: Son aşamaya gelindi

Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim krizi çözülüyor: Son aşamaya gelindi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, ülkesiyle Makedonya arasındaki "isim sorununa" ilişkin Makedon mevkidaşı Nikola Dimitrov ile görüşmelerin tamamlandığını, bundan sonra müzakerelerin teknik heyetler düzeyinde devam edeceğini söyledi.

Brüksel'de, AB Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı  sonunda Yunan gazetecilere açıklamalarda bulunan Kocias, Yunanistan ve Makedonya  dışişleri bakanlarının, başbakanlarının kendilerine verdiği görevi yerine  getirdiğini ifade ederek "Biz bitirdik, şimdi söz başbakanlarda." dedi.

Kocias, "Bugün, belki yarın uzmanlar düzeyinde teknik ve hukuki  meseleler müzakere edilecek. Bunlar çözülmesi gereken konular. Bunlar açıklığa  kavuşturulduğunda, dışişleri bakanları düzeyinde oluşturulan metinler iki  başbakana sunulacak ve onlar da aralarında konuşarak nihai anlaşmaya varacaklar."  ifadelerini kullandı.

Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov da Yunan Haber Ajansına (ANA-MPA)  yaptığı açıklamada, "İsim meselesiyle ilgili müzakerelerde son aşamaya gelindi."  diyerek görüşmelerin teknik düzeyde sürdüğünü ve bu hafta içerisinde Yunanistan  ve Makedonya başbakanları arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmesinin  beklendiğini söyledi.

Öte yandan, Yunan medyasında yer alan haberlerde, Brüksel öncesinde  ABD'de temaslarda bulunan Kocias'ın, bugün Berlin'de Almanya Cumhurbaşkanı  Frank-Walter Steinmeier tarafından kabul edileceği, yarın da Alman mevkidaşı  Heiko Maas ile bir araya geleceği bildirildi.

"MAKEDONYA İLİNDEN CUMHURİYETİ" ÖNERİSİ

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, 20 Mayıs'ta Yunanistan ile yaşadıkları  isim krizini çözmek için "Republika İlindenska Makedonija" (Makedonya İlinden Cumhuriyeti) ismini önermişti.

Zaev, "Republika Ilindenska Makedonija, Yunanistan ile olası uzlaşma  ismidir. İngilizce Republic of Ilinden Macedonia, Arnavutça Republika Ilinditase  e Maqedonise." demişti.

İSİM SORUNU

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya'yı anayasal adı olan  "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde  "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin  değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri güney komşusu  Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya  üye olamıyor.

Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler  (BM) Genel Kurulu'nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının  nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla  geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla  üyeliğe kabul edilmişti.

ATİNA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN