10 Kasım’da otobüsler ücretsiz mi? Toplu taşıma için karar verildi

10 Kasım’da otobüsler ücretsiz mi? Toplu taşıma için karar verildi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Atatürk’ün ebediyete göç edişinin yıl dönümünde otobüs, metrobüs, metro, tramvay ve belediye otobüslerinin ücretsiz olup olmayacağına dair bilgiler netlik kazandı.

10 Kasım resmî tatil değil. Normal şartlarda her resmî tatilde belediyelere bağlı toplu taşıma araçları ücretsiz olarak hizmet veriyor. Ancak 10 Kasım’da otobüs, minibüs, metrobüs, tramvay gibi araçlar için durum biraz farklı.

10 KASIM’DA OTOBÜSLER ÜCRETSİZ Mİ?

10 Kasım, resmî tatil olmadığından olayı otobüs, metrobüs, tramvay, minibüs gibi birçok toplu taşıma kanalları ücretsiz olmayacak.

Bankalar, postaneler, kargolar, noterler, eczaneler, hastaneler ve diğer kurum ve kuruluşlar, 10 Kasım’da normal mesai saatlerine devam edecek. Hiçbir şekilde resmî izin yapılmayacak. Ancak her 10 Kasım’da olduğu gibi birçok kurum ve kuruluş, düzenledikleri etkinliklerle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün saygı, sevgi ve özlemle anmak için çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Saatler 9’u 5 geçe, sirenler çalacak, Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşuna geçilecek. Televizyon ve radyolarda da yapılan yayınlarda, yine aynı saatlerde canlı yayın olsun olmasın saygı duruşunda bulunulacak.

10 Kasım, 29 Ekim, 19 Mayıs, 23 Nisan, 1 Mayıs, 15 Temmuz, gibi millî bir bayram olmadığından dolayı resmî tatil değil. Diğer önemli günler, Resmî Gazete kararıyla tatil ilan edilmişti. 10 Kasım resmî tatil olmadığından dolayı okullar da tatil değil. Toplu ulaşım da aynı şekilde hafta içi tarifesine göre hizmet verecek

10-kasimda-otobusler-ucretsiz-mi-toplu-tasima-icin-karar-verildi.jpg

ANITKABİR’DE DÜZENLENEN TÖRENLER

Ankara'daki törenler Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Cumhurbaşkanı, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları, Meclis Başkanı, Kuvvet Komutanları, Genelkurmay Başkanı ve diğer devlet erkânın katılımıyla Anıtkabir'de yapılır. Tören, Aslanlı Yol'da yürüyüşle başlarken, yürüyüşün arkasından Cumhurbaşkanı, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakır. Saat 09.05'te devlet erkânı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duruşunda bulunur ve İstiklâl Marşı okunur. Törenin arkasından Anıtkabir Özel Defteri imzalanır.

DOLMABAHÇE’DE DÜZENLENEN TÖRENLER

İstanbul'da, askerî ve resmî erkân ile sivil toplum örgütlerinin, öğrencilerin ve halkın dâhil olduğu Atatürk'ü anma törenleri bazı seneler Atatürk'ün hayatını kaybettiği İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Dolmabahçe Sarayı'nın 71 numaralı odasında düzenlenir. Tören, valilik tarafından Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlendiği dönemlerde bile Dolmabahçe Sarayı'nda halkın katılımıyla Atatürk'ü yapılır. Saat 9’u 5 geçe başlayan siren sesi eşliğindeki saygı duruşunun arkasından İstiklal Marşı okunur. Törenin ardından Saray ziyaretçilere açılır.

OKULLARDAKİ TÖRENLER

Okullarda yapılan bayrak törenleri, bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile gönderin sağında ve solunda bayrağa dönük olarak duran iki diğer öğrencinin, ‘hazır ol’da bayrağı selamlamasıyla başlıyor. Saatler 9’u 5 geçe gelen siren ya da boru sesi eşliğinde meşaleler yakılır ve katılımcılar Ata’ya saygı duruşunda bulunur. 10 Kasım dışındaki saygı duruşlarında bu süre 1 dakikadır. Ancak 10 Kasım’da 2 dakikadır. Saygı duruşunun arkasından gönderde çekili duran bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde ağır ağır yarıya indirilir. Marşın bitimiyle görevli öğretmenin ‘rahat’ komutu ile bayrak törenini tamamlar.

Tören boyunca Atatürk Büstü’nün sol ve sağ yanında biri erkek, diğeri kız olmak üzere iki öğrenci tarafından saygı nöbeti tutulur. Yarıya indirilen bayrak, ders günün sonunda tekrardan tören yapılması gerekiyorsa yeniden tepeye çekilmez. Yeni tören seyyar direkli bir bayrakla yapılabilir. Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tepeye çekilir.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN