ABD Genelkurmay'ından dikkat çeken açıklama: Bir diktatöre yemin etmedik

ABD Genelkurmay'ından dikkat çeken açıklama: Bir diktatöre yemin etmedik

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, seçim tartışmalarının sürdüğü bir dönemde yaptığı açıklamada Anayasa'ya bağlılık vurgusu yaparak "Biz bir krala, kraliçeye, tirana veya diktatöre bağlılık yemini etmedik" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ordunun bir bireye bağlı olmadığın söyleyip "Biz Anayasa'ya bağlıyız" dedi.

Mark Milley, başkent Washington'da Ulusal Ordu Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, 'anayasaya bağlılık' mesajı verdi. Milley, "Biz bir krala, kraliçeye, tirana veya diktatöre bağlılık yemini etmedik” dedi. 

"BEDELİ NE OLURSA OLSUN KORUYACAĞIZ"

Milley sözlerini “Ordular arasında eşsiziz. Bir bireye yemin etmiyoruz. Hayır, bir ülkeye, bir kabile veya dine yemin etmiyoruz. Anayasaya yemin ediyoruz. Ve temsil edilen her asker, her denizci, havacı, denizci, Sahil Güvenlik görevlisi, her birimiz bu belgeyi bedeli ne olursa olsun koruyacak ve savunacağız" şeklinde sürdürdü.

Milley'nin sözleri, Başkan Trump'ın Savunma Bakanı Mark Esper'i görevden alınmasının ardından bakanlık bürokrasisinde yapılan görev değişikliklerinin ardından geldi.

'TARAFSIZLIK' VURGUSU

Genelkurmay Başkanı Milley, kampanya süreci devam ederken, 28 Ağustos'ta Kongre'de yaptığı açıklamada, seçim sonrasında iktidar değişimine dair bir belirsizliğin ortaya çıkması halinde ordunun tarafsız kalacağını vurgulayarak, "Seçimler konusunda çıkabilecek her türlü anlaşmazlığın çözümünden yasal olarak ABD mahkemeleri ve Kongre sorumludur, ordu değil" ifadelerini kullanmıştı.

SON DURUM NE?

ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre, Biden şu ana kadar kazandığı 290 seçici delegeyle başkanlık için gerekli sayıya ulaşmış görünüyor. Trump'ın 217 seçici delege kazandığı seçimde, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde sonuçlar henüz netleşmiş değil.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde ABD başkanı seçilen Joe Biden, Donald Trump'ın Beyaz Saray'ı boşaltmaması durumunda ne yapacağı sorusuna "Gerekirse ordu devreye girer ve onu çıkartır" cevabını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN