Biden yine tarih yazdı: Cumhuriyetçilerin kalesini fethetti

Biden yine tarih yazdı: Cumhuriyetçilerin kalesini fethetti

ABD'de 59. başkanlık seçimini kazanan Demokrat aday Joe Biden, Cumhuriyetçilerin kalesi Arizona eyaletinde de çok az farkla zafer ilan ederek tarihe geçti. Biden, 70 yılda, Clinton'dan sonra bu eyalette kazanan 2. demokrat oldu.

Amerikan basınının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Joe Biden, Arizona eyaletindeki oyların yüzde 49,4'ünü alarak seçimleri kazandı. Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın oy oranı ise 49,06'da kaldı. Böylece Biden, Bill Clinton'ın 1996'daki zaferinin ardından 70 yıl sonra bu eyalette zafer kazanmayı başaran ilk Demokrat aday oldu.  

290 DELEGEYE ULAŞTI

Bu sonuçla Biden, yaklaşık 11 bin oy fark ile rakibi Donald Trump'ı geride bırakarak hanesine 11 delege daha yazdırdı ve 290 delegeye ulaştı.

İKİ EYALETTE SONUÇLAR NETLEŞMEDİ

16 delegeli Georgia ve 15 delegeli Kuzey Carolina'da ise sonuçlar henüz netleşmedi.

ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazanıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

 

Tarihler, eyaletlere göre farklılık gösterse de, tüm eyaletlerin 10 Kasım-11 Aralık'ta seçim sonuçlarını resmen onaylaması gerekiyor.

 

Tüm eyaletler, 8 Aralık'a kadar oyları sayıp, hangi adayın delegeleri kazandığına karar vermek zorunda. 8 Aralık, seçim sonuçlarına yapılacak itirazlarının sonuçlandırılması gereken son tarih.

 

14 Aralık'a kadar her eyaletin Seçiciler Kurulu üyesinin, başkan adayına oyunu verip, bu oyları Washington'a göndermesi gerekiyor. Gönderilen oyların en geç 23 Aralık'a kadar ABD Kongresine ulaşması istenen koşullardan birisi.

 

3 Kasım'da yapılacak seçimlerde görevine seçilen Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, 3 Ocak'ta yemin ederek görevlerine başlayacak. 6 Ocak'ta ise hem Temsilciler Meclisi hem de Senato Üyeleri, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonunda bir araya gelecek.

 

Aynı zamanda Senato Başkanı da olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in başkanlığında, Kongrenin her iki kanadından birer temsilcisi eyaletlerden gelen oyları alfabetik sıraya göre okuyup sayacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra kendisine teslim edilen sonuçları Pence, resmi olarak duyuracak ve varsa itirazları dinleyecek.

 

Tüm bu takvimin normal olarak işlemesi durumunda, ABD'nin yeni başkanı 20 Ocak'ta düzenlenecek yemin töreniyle görevine resmen başlayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN