Altınkaya Barajı’nda sular çekildi

Samsun’da Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Altınkaya Barajı Gölü, korkutan manzaralara sahne oluyor. Su seviyesinin oldukça düştüğü barajda, kuraklığı andıran görüntüler oluştu.

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre 15 milyon 920 bin metreküp gövde hacmine sahip olan ve bu verilerle Türkiye’nin en büyük 3. barajı olan Altınkaya Barajı’nda, 2019 Ağustos ayında doluluk oranı yüzde 69 iken, 2020 yılının Ekim ayı itibarıyla su seviyesi yüzde 11 azalmaya uğradı ve yüzde 58’e düştü. Maksimum 190 kotlu Altınkaya Barajı, suların çekilmesiyle 167 kota geriledi. 3 milyar 400 milyon metre küp su bulunduğu öğrenilen baraj havzasında su çekilen bölgeler drone ile havadan görüntülendi.

altinkaya-baraji.png

“500-600 metre kadar aşağıya indi”

Vezirköprü Saraycık Mahallesi sakinlerinden Ruşen Gezer, “Bu sene kuraklık oldu. Su seviyesi çok fazla azaldı. Suyun seviyesi ormanın kenarına kadar geliyordu. 500-600 metre kadar aşağıya indi. Kuraklık yüzünden ekinlerimizi de ekemedik, bu sene gelirimiz de olmadı. Eskiden bu bölgeye kar ve yağmur yağardı, bu sene öyle olmadı” dedi.

altinkaya-baraji-001.png

"Çiftçilik bile yapamadık”

Saraycık Mahallesi’nden Hüseyin Kartal ise, “Bu sene Haziran’dan günümüze kadar rahmet(yağmur) düşmedi. Az bir yağmur yağıp geçiyor. Toprak doymuyor. Tahmince baraj 300 ile 500 metre kadar aşağı indi. Bazı dere yerlerinde ise 10 metre kadar indi. Sıkıntı içerisindeyiz. Rahmet olmadığından dolayı çiftçilik bile yapamadık. Ekinlerimiz olmadı. Ektiğimiz ürünlerin karşılığı alamadık. Kuraklık bu sene böyle devam etti” diye konuştu.


DSİ yetkilileri barajdaki su seviyesinin şu an için bir tehlike arz etmediğini bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN