Amok rahatsızlığı nedir belirtileri nelerdir? İşte Ceren Özdemir'in katili Özgür A’nın hastalığı

Amok rahatsızlığı nedir belirtileri nelerdir? İşte Ceren Özdemir'in katili Özgür A’nın hastalığı

Ordu’da Ceren Özdemir’i öldüren katil zanlısı Özgür A’nın yakalanmasının ardından yapılan muayenede katilin ‘Amok rahatsızlığı’ olduğu ortaya çıktı. Bu rahatsızlıkla ilgili sorular da gündeme geldi. Peki Amok rahatsızlığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

 

Ordu’da Ceren Özdemir’i öldüren Özgür A’ya amok rahatsızlığı teşhis konulmasının ardından bu rahatsızlığın belirtileri merak edilmeye başlandı. Peki herkesin sorguladığı amok nedir, rahatsızlığın belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? İşte konu ile ilgili bilgiler…

AMOK NEDİR?

Amok, kelime anlamı gözü kara, hiddetle saldıran ve öldüren anlamına gelir. Kökeni itibarıyla Güneydoğu Asya gölgelerinde ve bu bölge kültürlerinde cinnet halini ifade etmek için kullanılan bir tabirdir.

Psikolojide amok, derin bir depresyon döneminin sonrasında ortaya çıkan şiddet ile sonuçlanan atakların görüldüğü disosiyatif bir ruh hâlidir.

AMOK RAHATSIZLIĞI NEDİR?

Karşılaştığı her canlıyı öldürme ve zarar verme içgüdüsü olan bir çeşit cinnet hali olarak tanımlanan bir hastalık, rahatsızlıktır. Amok ya da amok koşucusu diye tabir edilen rahatsızlık beynin davranışları kontrol edememe durumudur.

Psikolojide ise ağır bir depresyon sonrası, aniden ortaya çıkan ve şiddet eğilimi gösteren disosiyatif bir ruh hâli olarak ifade edilir.

İlk olarak 18. Yüzyılda Güneydoğu Asya ülkeleri olan Filipinler, Papua Yeni Gine ve Porto Riko’da yaşayan ilkel kabilelerde görülen Amok vakaları, coğrafi ve kültürel etkilerin bir sonucu olarak ortaya çıktığı kabul edilmişse de sonraki yıllarda giderek azalma görülmüştür. Bunun sebebi olarak da giderek modernleşen kabilelerde şiddet içerdiği düşünülen kültürel faktörlerin ortadan kalkması olarak gösterilebilir.

Bu hastalık daha çok erkeklerde gözlemleniyor. Psikotik hastalıklar, kişilik ve duygudurum bozuklukları yaşayan kişiler amok durumu için risk altında olarak nitelendiriliyor.

19-12/06/ceren-ozdemir.jpg

CEREN ÖZDEMİR OLAYI

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Ceren Özdemir, Altınordu ilçesi Zaferi Milli Mahallesi’ndeki evinin bulunduğu binaya girerken kimliği belirsiz bir kişi tarafından bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine genç kız, olay yerine gelen ambulansla Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Karın ve göğüs bölgesine aldığı bıçak darbeleriyle ağır yaralanan Özdemir, hastanede yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetmişti.

Çok geçmeden Ceren Öztürk’ün katil zanlısı yakalandı. Yapılan değerlendirme sonucu sabıkasının hayli kabarık olduğu tespit edildi.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN