Devlet annelerin elini parasız bırakmayacak! Çalışan da çalışmayan da alacak, tek gereken bu şartı sağlamak

Asgari ücret, memur maaşları ve emekli maaşı derken gözler diğer sosyal yardımlardaki zamma odaklandı. Milyonlarca çalışanın yakından takip ettiği anne doğum izninin detayları belli oldu. Doğum sürecinde işten ayrılmak zorunda kalan annelere müjdeli haber geldi. Çalışan da çalışmayan da alacak. En az 16 bin TL ödeme yapılacak. Tek gereken bu şartı sağlamak. İşte doğum izni ile ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri...

Yeni yılla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de çalışan annelere verilen doğum izni. Maaşlara gelen zamların ardından doğum izni ücretlerin ne kadar ve nasıl yapılacağı merak konusu oldu. Detaylar belli oldu, milyonlarca çalışanın yüzü gülecek. Çalışan da çalışmayan da alacak. En az 16 bin TL ödenecek. Tek şart bu koşulları yerine getirmek. Peki doğum izni ücretleri ne kadar oldu? Doğum izni parasını alma şartları neler? İşte tüm detaylar haberimizde...

Yeni yılla birlikte birçok alanda yeni adımlar atan hükümet tarafından yeni bir destek daha geldi. SGK'lı olarak çalışan kadınlara yönelik dev hizmet. Çalışan kadınlara destek olunmak için yeni bir karar alındı. Sigortada kaydı olmayan ev kadınlarının çoğu da aile bütçesine destek için çabalıyor. Hem işte yorulup hem de evde temizlik çocuk bakımında yıpranan annelere büyük destek. Bu yönde Türkiye’nin hukuk ve sosyal güvenlik sistemi yeni bir adım attı.

DEVLET ÇALIŞAN ANNELERİ PARASIZ BIRAKMAYACAK

Kadınlara çalışma hayatında destek olmak isteyen hükümet doğum parası ile ilgili önemli bir detayı paylaştı. Posta gazetesinin haberine göre; annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan ‘doğum parası’ (rapor) sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli. 1 Temmuz’a kadar çalışan yeni anneye 12 bin 454 lira doğum parası ödeniyordu. Ancak 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 29.3’lük ara zamla bu tutar da arttı.

EN AZ 16 BİN TL VERECEKLER

Paylaşılan bilgilere göre, 31 Aralık’a kadar doğum iznini tamamlayan 1 Temmuz 2022 itibariyle 6 bin 471 TL olan asgari ücretli anneye en az 16 bin 106 lira ödenecek. Yapılacak olan ödemeler çalışanın brüt maaşına göre yükselebilecek. Örneğin 20 bin lira brüt bir maaşla çalışan anne 49 bin 778 lira doğum izni ödemesi alacak.

DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN?

Gelen bilgiler sonrası doğum günü izninin detayları merak konusu oldu. Doğum izni ödemesi, doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz çocuk olunca bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Para, anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’ adresinden kontrol edilebiliyor.

DOĞUM İZNİ PARASININ ALMA ŞARTLARI NELER?

  • Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor.
  • Rapor süresince yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekiyor.
  • Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor.
  • Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri