EYT'liler bu kez de SGK'ya takıldı! Maaş krizi her geçen gün büyüyor: EYT'lilerin sadece %15'i maaşını alabildi...

Şubat ayının son günü ile birlikte kabul edilen EYT düzenlemesi ile birlikte nisan ayının son haftasına girildi. Mart ayında EYT'den faydalanarak emekli olan vatandaşlar henüz maaşını alamadı. EYT'li vatandaşlar "işlemlerin tamamlanmasını" bekliyor ibaresinin halen devam ettiğini belirtti. EYT'den ilk maaşını alanların sayısı yüzde 15 seviyesinde tutukluk yaptı. İşte tüm detaylar...

EYT'Lİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Son zamanların gündem maddesi olan EYT'ye dair sorunlar doğmaya başladı. Seçim öncesinde iktidar tarafından gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) müjdesi şubat ayının son gününde açıklanmıştı. İlk etapta EYT ile birlikte 2 milyon 500 bin kişinin emekli olması bekleniyordu.

Yaklaşık 2 aylık bir süre sonrasında halen 1 milyon EYT'linin emeklinin ilk emekli maaşını alamadığı ortaya çıktı.

DW Türkçe'den Pelin Ünker tarafından kaleme alınan haber ile birlikte yasa sonrasında hak sahibi olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuruda bulunan vatandaşların 4'te 1'inin işlemlerinin onaylandığını paylaştı. Fakat hesabına maaş fark ödemesi veya ikramiye yatan EYT'li sayısının yüzde 15'te kaldığı belirtildi.

EYT'LİLERİN SADECE %15'İ MAAŞ ALABİLDİ

EYT düzenlemesi 3 Mart 2023 tarihi ile birlikte Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. EYT düzenlemesi için 1 milyon 600 bin vatandaş başvuruda bulundu. Başvuru yapan 1 milyon 600 bin kişilik vatandaşın emeklilik işlemleri arasında sadece 400 bin civarında bir onaylama yapıldı. Emeklilik ödemeleri alan EYT'li sayısı ise 200 bin ile 250 bin civarında kaldığı açıklandı.

EYT'Lİ MAAŞ SÜRECİ EYLÜL AYINA KADAR DEVAM EDECEK

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından konuya dair açıklama geldi. Yasanın çıktığı gün itibariyle başvuruda bulunan fakat halen sonuç bekleyenlerin olduğuna dikkat çekti. EYT sürecinin Eylül ayına kadar sürebileceğine dair bilgiler paylaşıldı. Mart ayı ile birlikte başlayan başvuruların bitimi eylül ile ekim aylarına kadar sarkacağı ifade edildi.

Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yasanın çıkmasıyla birlikte Nisan ayında maaşların alınacağına dair açıklamalarda bulunmuştu. Bu durumun mümkün olmadığını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıklamalarına devam etti. Matematiksel olarak da bu durumun olmadığını açıklayan Erdursun, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bir sınırı olduğuna dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri