Erdoğan: Macaristan'a doğal gaz verilmesine destek olacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Novak ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz verilmesine destek olacağız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Macaristan'la ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, TANAP aracılığıyla Macaristan'a doğalgaz desteği vermeye hazır olduklarını duyurdu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"Macaristan hükümeti ile dost Macar halkına destekleri için teşekkür ediyorum. Macar arama kurtarma ekipleri, depremin hemen ardından ülkemize intikal etti. 35 vatandaşımızı enkazdan yaralı olarak kurtardılar. Macar ekibi, 1999 Gölcük depreminde de yardımımıza koştu. Sayın cumhurbaşkanı ile Türkiye-Macaristan ilişkilerini ele aldık. Bir de depremin video görüntülerini izleme imkanımız oldu. İş birliğimizi her alanda güçlendirme konusunda ortak irademizi teyit ettik. 18 Aralık 2023'te Dostluk Anlaşması'nın 100. yıldönümünü idrak edeceğiz. Ticaret hacmimiz 3.5 milyar dolara ulaştı, hedefimiz 6 milyar dolara çıkarmak. Ayrıca güncel bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Rusya-Ukrayna savaşı gündemimizdeki yerini aldı. Şu an itibarıyla TANAP'tan Macaristan'a doğalgaz verilmesinde konusunda Azerbaycan'la her türlü desteği vermiş olduğumuzu ifade ettim. Biz kararlılıkla hedefimize yürüyoruz.

"MACARLAR TÜRK DOSTLARININ YANINDA"

"Macarlar olarak Türk dostlarının yanında olduğunu vurgulamak isterim" diyen Cumhurbaşkanı Novak ise sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün görüşmemizde sarsıcı depremle ilgili bir video izledik. Kalbimiz sarsılmış olarak izledik. Macaristan'ın alanından daha büyük bir alan etkilenmiş durumda depremde. 50 bin aileye taziyelerimizi iletmek istiyoruz. Arama kurtarma ekipleriyle gurur duyuyoruz. Kendi hayatlarını riske ederek çalıştılar. Zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Ukrayna'dan gelen sığınmacılara yardımcı oluyoruz. Medikal ekipmanlar getirdik. Bir kilisenin tadilatı konusunda Osmaniye'de kültür merkezinin yenilenmesi konusunu üstlendik. Bölgelerin yeniden inşa edilmesini diliyoruz. Yeniden inşa için güçlü liderlere ihtiyaç var. Savaşın konusu çok önemli. Ukrayna'yla komşu ülkeyiz. Doğrudan etkileniyoruz. Putin'in saldırganlığını kınıyoruz, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Barış görüşmelerinin bir an evvel başlamasını istiyoruz. Barışın yanındayız. Yasa dışı göç tehdit oluşturmakta. Türkiye'nin rolünü takdirle karşılıyoruz, anahtar konumda. Macaristan olarak NATO'nun genişlemesinden yanayız. Finlandiya'nın katılımı konusunda olumlu karar çıkmıştır. Türkiye Macaristan'ı enerji güvenliği konusunda yardımcı olmaktadır. Türk akımına ihtiyacımız vardır. Biz bağlantısı olmayan bir ülkeyiz. Önemli bir bağımlılığımız söz konusu. Bu konuda Türkiye'ye güveniyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri