Tek tıkla EYT sorgulama! E-devletten hemen bakın siz de EYT'li olabilirsiniz

Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği EYT konusunda yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İlk etap için 1.5 milyon kişiye kapsayan EYT'de kimin ne zaman emekli olacağı merak ediliyor. İşte, EYT hakkında merak edilenler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısından sonra EYT konusuyla ilgili merak edilenlere değindi. EYT çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonucu kısa sürede açıklayacaklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "1,5 milyon civarında dediğim rakam Haziran ayında aldığımız rakam bu değişebilir. Orada neye bakıyoruz prim gün sayısına. Prime takılan olmayacak 5 bin ve 5 bin 400. Prim gün sayısını değiştirmiyoruz. Bu sene sonu itibariyle emekli olabilecek olanlar emekli olacaklar. Geri kalan 4 milyon küsur insan prim gün sayısı ve yıl sayısını kaldırmıyoruz. Şartlar yerine getirildiğinde onlar da yararlanacaklar" dedi.

EYT'DEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Bilgin, EYT'yle alakalı düzenleme hakkında prim gün ve yıl sayısı şartlarının kalkmadığını söyledi. Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığın 2023 senesi bütçesinin üstünde milletvekillerinin eleştiri ile sorularına cevap verdi. Görüşmelerin sunum bölümünde EYT'yle alakalı yaptığı, "Şuan yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ile hizmet süresi tutan ortalama 1,5 milyon kişi bulunuyor" sözlerini anımsatan Bilgin:

"EYT ile ilgili oldukça açık söyledim. Bugün 1,5 milyon kadar dediğim rakam; Haziran ayında aldığımız veri. Bu rakam sene sonundan itibaren değişecektir. Peki orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekilleri tarafından 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999'dan önceki prim gün şartında değişiklik yapmıyoruz; 5000 ve 5400." sözlerini kullandı.

KADIN VE ERKEKLERDE EYT PRİM GÜN SAYISI

EYT kapsamında kadın çalışanlarda 20, erkek çalışanlarda 25 şartını yerine getiren EYT'den yararlanacak.

EYT KAPSAMINDA OLUP OLMADIĞI NASIL ÖĞRENİLECEK?

Prim gün sayısı, sigorta bilgisi, sigortanın başladığı ve biteceği tarihle ilgili tüm detayları e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü İşyeri Unvan Listesi'nden sorgulayabilirsiniz.

EYT'LİLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?

2023 yılında yapılacak asgari ücret zammı EYT'den emekli olanların maaşını da etkileyecek. Bu kapsamda EYT emeklilerinin maaşının asgari ücret düzeyine çekilmesi bekleniyor.

İlgili Haberler

Milyonlarca EYT'liye kötü haberi Bakan Bilgin verdi! Evraklar kayboldu

Yaşam Haberleri