Ankara'da restorasyon faciası: Tarihi kapı sökülüp çelik kapı takıldı

Ankara'da restorasyon faciası: Tarihi kapı sökülüp çelik kapı takıldı

Ankara'da Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesinde restorasyon çalışmalarını denetleyen Mimarlar Odası üyeleri tarihi ahşap kapının sökülerek yerine çelik kapı takılmasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara’nın Başkent oluşunun 97. yılında Kent İzleme Merkezi ile birlikte Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesinde restorasyon adı altında yapılan inşaat çalışmalarını inceledi. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen’in de olduğu izleme grubunun yaptığı tespit sırasında güvenlik güçleri ve Güryapı yetkilileri salgını bahane ederek yapılara girilmesini engellemeye çalıştı. Ancak sonunda alana giren Mimarlar Odası yöneticileri eski lojmanlardan birisinin ahşap kapısının sökülerek çelik kapıyla değiştirildiğini farketti.

Bu duruma tepki gösteren Candan, şöyle konuştu:

“Saraçoğlu Mahallesi’nde tescilli kültür varlığına yapılan müdahaleler perşembenin gelişini göstermektedir. Kentsel sit alanı olan ağaçları ve yapılarının tek tek tescilli olduğu kültür varlığına göstermektedir ki, Saraçoğlu Mahallesinin taşıdığı değerler yok ediliyor. Tarihi kapının çıkartılarak çelik kapı takılması, 2 binada girişlere beton dökülerek yükseltilmesi, içeride, zemin döşemelerin değişmesi, özgün malzemenin bozulması gibi bu sürece müdahale edenlerin suç işledikleri aşikardır. Tüm yetkililer, bu süreçte payı olan teknik elemanlar, Çevre Şehircilik ve Kültür Bakanlığı yetkilileri, Emlak GYO yetkilileri, Güryapı Restorasyon yetkilileri, koruma kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz ve kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmaktan haklarında dava açıyoruz.

"BUNUN ADI TARİHE SAYGISIZLIKTIR"

Saraçoğlu Mahallesi’ndeki bakı terasının duvarı çalışmalar nedeniyle çatlamış. Bunun adı tarihe, değerlere saygısızlıktır. Gözlerimizin önünde Cumhuriyet’in simge yapılarından, kent merkezindeki nefes alanımız olan Saraçoğlu Mahallesi hukuksuzca tahrip ediliyor. Bir çivi dahi çakılamayacak olan alanda kepçelerle inşai çalışmalar, çelik kapılar, özgün malzemenin yok edilmesi, uygulamanın restorasyon bilimine ve 2863 sayılı Koruma Kanunu’na aykırı yapıldığının kanıtıdır. Bu sürece sessiz kalan herkes, üniversiteler, bilimin yol göstericiliğine sessiz kalmaktadır. Ankara’nın Başkent olduğu bugün, tekrar yetkilileri Saraçoğlu Mahallesi’nin kamusal kullanımlı restorasyon sürecinin, restorasyon bilimine uygun şekilde yapılması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak hocalarımızla birlikte yol göstermeye hazırız. Ayrıca yerel yönetimlerin bu bilime aykırı uygulamalar karşısında suskunluğunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Saraçoğlu Mahallesinde kültür katliamı durdurulmalıdır.”

Galata Kulesi’nin idaresi, geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmişti ve o zaman bu konu hayli gündemde kalmış, çok konuşulmuştu. En son Kule'de yapılan 'hiltili yıkım' görüntüleri sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

İLK RESTORASYON FACİASI DEĞİL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata Kulesi restorasyonu sırasında çekildiği belirtilen görüntüler nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, kuledeki çalışmalar sırasında çekilen bir videoyu bugün Twitter hesabından paylaşmıştı. Videoda, iki işçinin hiltiyle tarihi olduğu anlaşılan bir duvarı deldiği görülüyor.

Polat, İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimlerinin olay yerine gönderildiğini belirtirken, tutanak tutmak isteyen personelin alana alınmadığını ifade etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN