Aralık ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Aralık ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Kanuni olarak TÜFE oranları baz alınarak yapılan aralık ayı kira zammı açıklandı. Buna göre, aralık ayında kiralarda yüzde 12,04 artış yaşanacak. Kira sözleşmesini geçtiğimiz sene veya daha önceki yılların aralık ayında imzalayanlara bu ay zam yapılacak.

Aralık ayı kira artış oranına göre, geçen sene bu zamanlarda kira sözleşmesi yapan vatandaşların kiralarında zam artışı olacak. Aralık ayı kira artış oranı TÜİK tarafından TÜFE verileri baz alınarak açıklandı. TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına bakılarak ortaya çıkan rakam azami kira zam oranı olarak belirleniyor. 

ARALIK AYI KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU MU?

On iki ayı tamamlayan kira sözleşmelerinde yüzde 12,04 artış yapılacak.

Kira zammı, 3 Aralık 2020 Perşembe günü saat TÜİK tarafından açıklandı.

TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti.

KİRA ARTIŞ ORANLARI NASIL HESAPLANIR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz yılın eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.

Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor.

TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,74 artış gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN