‘Askeri casusluk kumpas’ davası ikinci celsesi başladı

‘Askeri casusluk kumpas’ davası ikinci celsesi başladı

İzmir’deki ‘askeri casusluk soruşturması’ kapsamında, FETÖ’nün TSK içerisindeki yapılanmasına ilişkin usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılması kapsamında 48’i tutuklu, 23’ü firari 102 sanığın yargılandığı davanın ikinci celsesi başladı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ‘İzmir’deki askeri casusluk soruşturması’ kapsamında, usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin FETÖ’ye yönelik farklı zamanlarda düzenlenen operasyonlarda, aralarında Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Operasyonla ilgili hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen de yer aldı. Hazırlanan iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fethullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY’nin üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen ve Naci Tosun’nun da bulunduğu 48’i tutuklu, 23’ü firari 102 sanık hakkında "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamaları yer aldı. Öte yandan, 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel’in de bulunduğu 98 müşteki yer aldı.

SANIK SAVUNMA VERİRKEN AĞLADI

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün ikinci celsesi görülen davaya tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ve bazı müştekiler katıldı. Bugünden başlayan 2 celsenin haftada iki gün görülerek 12 Ocak’a kadar sanık ve tanıkların dinlenmesi ile sürmesi bekleniyor. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya GATA’da 1987 ile 1997 yılları arasında subay hekim olarak görev yapan, buradan ayrıldıktan sonra Sağlık Bakanlığına geçen ve emekli olduktan sonra KHK ile kapatılan Fatih Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışan tutuklu sanık Ahmet Ruhi Toraman savunma yapmaya başladı. Davada sanık ve tanık toplam 250 kişinin yer aldığını, bunlardan sadece 4 kişiyi devresi olduğu için tanıdığını belirten sanık Toraman, "Örgütle üyeliği bırakın temasım bile olmamıştır. Hakkıma somut, elle tutulur bir delil yoktur" dedi.

Daha önce hazırladığı 4 sayfalık savunmasını okuyan sanık Ahmet Ruhi Toraman, savunmasının sonuna doğru ağlayarak savunmasına devam edemedi. Yarım sayfa kalan savunma yazısını bir başka sanık, Toraman adına okurken, sanık Toraman tahliyesini talep etti. Sanık Ahmet Ruhi Toraman’ın avukatı da, müvekkili hakkında yeterli delil bulunmadığını, müvekkilinin sabit ikametgah sahibi olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya öğle arası vererek öğleden sonra devam edileceğini bildirdi.

İZMİR/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN