Atatürk Havalimanı Katarlılara satıldı mı? Atatürk Havalimanı'nın satıldığı iddiaları doğru mu?

Atatürk Havalimanı Katarlılara satıldı mı? Atatürk Havalimanı'nın satıldığı iddiaları doğru mu?

'Atatürk Havalimanı Katarlılara satıldı' iddiası sosyal medya gündemine oturdu. 2 gündür dolaşan iddialara tepkiler büyüyor. 1933 yılında sivil uçuşlara ilk kez açılan ve 7 Nisan 2019'da kapatılan Atatürk Havalimanı'nın, 'swap' anlaşması ile Katarlılara satıldığı ileri sürüldü. Peki, 'Atatürk Havalimanı'na ne olacak, imara açılacak mı?' Gazeteci Ali Tarakçı, havalimanı arazisinin üçte ikisine Millet Bahçesi, üçte birinin ise Katarlılara ait konutlar yapılacağını dile getirdi. Tarakçı, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin uçuşları engelleyecek şekilde pistin üzerine inşa edilmesinin nedeninin bu olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde...

'Atatürk Havalimanı Katarlılara satıldı mı?', 'Atatürk Havalimanı'nın satıldığı iddiaları doğru mu?', 'Atatürk Havalimanı'na ne olacak?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Türkiye'nin en eski havalimanlarından biri olan Atatürk Havalimanı, konumu ve maliyeti nedeniyle tartşmalara neden olan İstanbul Havalimanı'nın inşa edilmesinin ardından 2019 yılında ticari uçuşlara kapatıldı. Geçen ay ise pistin üzerine Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi yapıldı. Sahra hastanesinin, uçuşları engelleyecek şekilde inşa edilmesine anlam verilemezken, gazeteci Ali Tarakçı bunun nedenini havalimanının, 'swap' anlaşması sonucu Katarlılara satıldığını ve imara açılacağını iddia etti. İşte detaylar...

ATATÜRK HAVALİMANI KATARLILARA SATILDI MI?

Koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı nedeniyle pistin üzerine salgın ve afet durumlarında kullanılması amacıyla hastane inşa edilen Atatürk Havalimanı hakkında büyük bir iddia ortaya atıldı.

Gazeteci Ali Tarakçı, Atatürk Havalimanı arazisinin swap anlaşması karşılığında Katarlılara satıldığını ve alanın imara açılacağını iddia etti.

Youtube'da yayınlanan 'SorguluYorum' adlı programda Atatürk Havalimanı'nın satıldığı iddialarının gündeme getirilmesinin ardından Ali Tarakçı şunları kaydetti:

ATATÜRK HAVALİMANI İMARA AÇILACAK MI?

"Başından beri iddia ediyorum, Katarlılar ile yapılan swap anlaşmasının başka bir amacı var. Kanal İstanbul üzerinden okumak gerekiyor. Dolar 6.8'de durmuşken siz 12 TL üzerinden anlaşmayı sağlamışsanız, ileride bunu ancak toprak alımı-satımı ile gerçekleştirebilirsiniz. 15 milyar doları 12 TL ile çarpın, göreceksiniz paranın büyüklüğünü. Bunu ancak İstanbul'da büyük bir arazi üzerinden yapabilirsiniz. Burası da Atatürk Havalimanı. Çünkü burası bir daha havalimanı yapılmayacak. Bu karar alındı. İktidar bu yüzden pistlerin bir kısmını kaldırdı. Büyük ihtimalle bu alanın üçte biri Millet Bahçesi olacak, kalanı da konut imarına açılacak ve Katarlılara verilecek."

ATATÜRK HAVALİMANI'NIN KATARLILARA SATILDIĞI İDDİALARI DOĞRU MU?

Gazeteci Celal Eren Çelik de sosyal medya hesabından Atatürk Havalimanı'nın Katarlılara satıldığını ileri sürdü.

Ayasofya tartışmalarıyla dikkatlerin başka yöne çekildiğini belirten Çelik, şunları söyledi: "Ey AKP iktidarı,milleti Ayasofya ile meşgul ederken Atatürk Havalimanı'nı Karatlılara sattığınız doğru mu? Bana Katar'dan gelen bilgi bu şekilde... Soruyorum ve cevap bekliyorum..."

Atatürk Havalimanı'nın Katarlılara satıldığı iddialarına ilişkin resmi kurumlardan veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Adil Karaismailoğlu'ndan herhangi bir açıklama yapılmadı. Son gelişmeleri KARAR.com'dan takip edebilirsiniz.

ATATÜRK HAVALİMANI TARİHÇESİ

Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy arasında 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu Atatürk Havalimanı, yıllardır iç hat ve dış hat seferleri ile uluslararası charter uçuşları için kullanıldı. İstanbul şehir merkezine 24 kilometre uzaklıktaki havalimanı, askeri amaçlarla 1912'de Yeşilköy'de hizmete girdi. Askeri hangar ile yanındaki kargir binanın sivil uçuşlara tahsis edilmesinin ardından İstanbul-Ankara arasında 1933'te icra edilen ilk uçuşla 'Yeşilköy Hava Meydanı' adıyla sivil uçuşlara açıldı.

1953'TE ULUSLARARASI UÇUŞLARA AÇILDI

Yapılan çalışmaların ardından 1 Ağustos 1953'te uluslararası uçuşlara açılan Yeşilköy Havalimanı için 1971'de uygulamaya konulan master planla her biri yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli 4 terminal binası ve bunları tamamlayan bazı bölümler inşa edildi. Söz konusu plan, THY Hangar Tesisleri, kargo tesisleri, kontrol kulesi ve teknik blok, aydınlatma sistemi, elektrik dağıtım sistemi, '06/24' pistinin yeniden yapılması, akaryakıt ikmal tesisleri ile diğer bazı tesisleri kapsıyordu. Projede, halen İç Hatlar Terminali olarak hizmet veren Dış Hatlar Terminali, 29 Ekim 1983'te işletmeye açıldı.

'ATATÜRK HAVALİMANI' İSMİ 1985'TE VERİLDİ

Yeşilköy Havalimanı, kavuştuğu modern görünümüyle 1985'ten itibaren 'Atatürk Havalimanı' adını aldı. Giderek, artan yolcu ve uçak trafiğini karşılamakta yetersiz kalan havalimanının terminal ihtiyacını karşılamak amacıyla, yıllık 20 milyon yolcu kapasiteli yeni dış hatlar terminali, 7 bin araçlık otoparkı ve ilave tesis yapımı için harekete geçildi. TAV'ın 'Yap-İşlet-Devret' modeliyle gerçekleştirdiği dış hatlar terminalinin yapımı 22 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Ocak 2000'de hizmete açılan terminal, 2004 ve sonrasında yapılan ek binalar ve tesislerle genişletildi.

MİLYONLARCA UÇUŞA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Dünyanın önemli havalimanları arasında yer alan Atatürk Havalimanı, 60 metre genişliğinde 2 bin 600 metre uzunluğunda '05/23', 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda '17 L/35 R' ile 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda '17R/35L' olarak adlandırılan üç pistle milyonlarca uçuşa ev sahipliği yaptı.

2019'DA TİCARİ UÇUŞLARA KAPATILDI

6 Nisan 2019 saat 02.00'de yolcularını son kez ağırlayan Atatürk Havalimanı'nın son haftasında hava trafiği açısından toplam 7 bin 400 uçuş gerçekleşti. 5 Nisan 2019 Cumartesi günü ise toplam 803 uçak, Atatürk Havalimanı'na son kez inip kalktı.

Türk Hava Yolları'nın 6 Nisan 2019 saat 02.00'daki TK-54 sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşu ise Atatürk Havalimanı'ndan yapılan son uçuş olarak tarihe geçti.

YEŞİLKÖY MURAT DİLMENER HASTANESİ'NE NASIL GİDİLİR?

PROF. DR. MURAT DİLMENER KİMDİR?

TÜRKİYE İLE KATAR ARASINDAKİ SWAP ANLAŞMASININ DETAYLARI

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN