Ayasofya'da kimler namaz kılacak? Ayasofya Camii 24 Temmuz cuma namazı davetli listesi

Ayasofya'da kimler namaz kılacak? Ayasofya Camii 24 Temmuz cuma namazı davetli listesi

Danıştay'ın müze statüsünden çıkarılması kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından camiye çevrilen Ayasofya, 24 Temmuz 2020 günü kılınacak cuma namazıyla ibadete açılacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kıldıracağı cuma namazının 500 davetliyle eda edileceği belirtildi. Devlet Bahçeli ve Fatih Erbakan Erbaş'ın davetine olumlu yanıt verdi. Kılıçdaroğlu ve Akşener mazeret bildirdi. Karamollaoğlu ve İmamoğlu'na davet son gün geldi. Sancar, Davutoğlu ve Babacan ise davet edilmedi. İşte, 'Ayasofya'da cuma namazı kılacak 500 davetlinin isim listesi'...

'Ayasofya'da kimler namaz kılacak?', 'Ayasofya Camii 24 Temmuz cuma namazı davetli listesi belli oldu mu?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Uzun süredir beklenen Ayasofya'nın ibadete açılması, 24 Temmuz 2020 günü kılınacak cuma namazı ile gerçekleşecek. 86 yıl sonra kılınacak namaza 500 kişi davet edildi. Ayasofya Camii çevresinde ise on binlerce vatandaş cuma namazını eda edecek. Cuma namazı kılmaya davetli 500 kişinin kimler olduğu merak ediliyor. Detaylar haberimizde...

AYASOFYA'DA CUMA NAMAZI KILACAK DAVETLİLER BELLİ OLDU MU?

24 Temmuz 2020 Cuma günü Ayasofya Camii içinde 500 kişiyle, açık alanlarda ise on binlerce kişiyle cuma namazı kılınacak. Ayasofya'da 86 yıl sonra kılınacak namazı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldıracak.

Namaza davet edilen 500 kişinin kim olduğuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "24 Temmuz'da Ayasofya'da kılınacak namazla ilgili davetleri Diyanet İşleri Başkanlığı yapacak" diyerek şunları söyledi:

"1000-1500 KİŞİLİK CEMAAT OLABİLECEK"

* Fiziki mesafe, yerleşim planları, x-ray ile giriş-çıkış koronavirüs hassasiyetiyle yapılacak. 1000-1500 kişilik bir cemaat olabilecek. En büyük avantaj dışarıda açık alana sahip olmak. Bu açık alanı da Diyanet İşlerimiz en iyi şekilde değerlendirecek.

* Ayasofya iç egemenlik konumuz. Dünyadan bir müdahale söz konusu olamaz. Bu karar Ayasofya’nın esaret zincirinden kurtulmasıdır. Gençlik yıllarımızın da en büyük hayaliydi. Buna kimse siyasi retoriktir yaklaşımı tavrıyla yaklaşmasın. Milletimizin özlemiydi, yerine gelmiştir.

AYASOFYA'DA CUMA NAMAZI KILACAK 500 DAVETLİ KİM?

Geçen hafta “İsim isim herhangi bir davet söz konusu değil” ifadelerini kullanan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii’nde yarın kılınacak cuma namazı için siyasetçiler, milletvekilleri, bürokratlar, yabancı devlet ve din adamlarının da aralarında bulunduğu 500 kişiye davetiye gönderdi.

Kendisine davetiye ulaştığını ilk olarak açıklayan isimler gazeteci Süleyman Özışık ve yazar Yavuz Bahadıroğlu oldu.

BAHÇELİ AYASOFYA’DA OLACAK, KILIÇDAROĞLU DA DAVET EDİLDİ, AKŞENER KATILMAYACAK

Meclis’te grubu olan partilerden MHP Genel Başkanı Bahçeli Ayasofya’da olacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bizzat Diyanet İşleri Başkanı tarafından davet edildi ama CHP’den, “Davet için teşekkür eden Sayın Genel Başkanımız, ibadetin kameralar önünde gerçekleştirilmesini hiçbir zaman doğru bulmadığını belirterek, daveti geri çevirdi” açıklaması geldi.

Davet edilen genel başkanlardan İyi Parti Lideri Meral Akşener, koronavirüs karantinasında olduğunu söyleyerek katılmayacağını açıkladı.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından davet edildi.

HDP DAVET EDİLMEDİ

Meclis’te grubu olan partilerden HDP ise Ayasofya’ya davet edilmedi. Davet edilen siyasetçilerden biri de “Davet olursa giderim” açıklaması ‘’Namazın protokolü olmaz” sözleriyle eleştirilen Muharrem İnce oldu. İnce bizzat Ali Erbaş tarafından cuma namazına davet edildi.

ERBAKAN DA AYASOFYA’DA OLACAK

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise “Cuma günü Ayasofya Camii’nde tam 86 yıl sonra kılınacak ilk namazda, aziz milletimizle, Yeniden Refah Partimizin tüm vatan sathından teşkilat mensupları ve üyeleri ile birlikte bizler de bulunacağız, bu muazzam tarihi ana hep birlikte şahitlik edeceğiz” notuyla davetiyesini paylaştı.

Süleyman Özışık ve Yavuz Bahadıroğlu gibi isimlere davet gitmişken, uzun yıllar Ayasofya’nın açılması için mücadele etmiş Milli Görüş hareketinin temsilcisi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu dünkü basın toplantısında Ayasofya Camisi’nin açılışı için kendisine davet gelmediğini açıklamıştı.

İMAMOĞLU'NA DAVETİYE SON GÜN ULAŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada henüz kendisinin davet edilmediğini söylemişti:

“Ankara’dan hangi bakanlık ya da devletin hangi kurumu İstanbul’da hangi açılışı yaptıysa ya da hangi tören yapıldıysa bana hiçbir davet gelmedi bugüne kadar. Benim çalışma arkadaşlarımdan isteyen rahatlıkla gidebilir. Ben yarın Ankara’dayım. Hacı Bayram Veli Camii’nde olacağım.”

Ama İmamoğlu’na davetiye son gün saat 14.30’da ulaştı.

DAVUTOĞLU VE BABACAN DAVET EDİLMEDİ

HDP ile birlikte şu ana kadar davet almamış iki parti de DEVA ve Gelecek. DEVA lideri Babacan ve Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu’na Diyanet’ten herhangi bir davet ulaşmadı.

PAPA'YA DA DAVET GİTMİŞ

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’nin Papa’yı Ayasofya Camii’ne davet ettiğini açıkladı. Davete katılması beklenmiyor.

Gerçek Gündem’den Atakan Sönmez’e konuşan Diyanet yetkilileri, davet edilecek gazeteci listesinin Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderildiğini ifade etti.

Son dakika haberlerini KARAR.com adresinden takip edebilirsiniz.

AYASOFYA CAMİİ İMAMI MEHMET BOYNUKALIN KİMDİR?

AYASOFYA ÇEVRESİNDEKİ AÇIK ALANLARDA NAMAZ KILINACAK NOKTALAR

AYASOFYA CAMİİ AÇILIŞ GÜNÜ HANGİ YOLLAR KAPATILACAK?

AYASOFYA CAMİİ'NDE AYNI ANDA KAÇ KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK?

AYASOFYA'DAKİ HZ. İSA VE HZ. MERYEM MOZAİKLERİ NE OLACAK?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN