Aylan fotoğrafı 12 saatte 20 milyon kez görüntülendi

Aylan fotoğrafı 12 saatte 20 milyon kez görüntülendi

İngiltere'de Sheffield Üniversitesi'nin yaptığı sosyal medya araştırmasına göre minik bedeni sahile vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın fotoğrafı sadece 12 saat içinde 20 milyon bilgisayar ekranında görüntülendi. Aylan'ın fotoğrafından sonra mülteci ve göçmen kelimeleriyle 10 milyondan fazla tweet atıldı.

Minik bedeni sahile vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın fotoğrafı sadece 12 saat içinde 20 milyon bilgisayar ekranında görüntülendi.

DHA muhabiri Nilüfer Demir'in çektiği görüntülerle ölümsüzleşen küçük Aylan'ın yürek burkan fotoğrafının İngiltere'de Sheffield Üniversitesi'nin yaptığı sosyal medya analizi sonucu 12 saat gibi bir süre içinde dünya çapında 20 milyon farklı ekranda görüntülendiği açıklandı.

Guardian gazetesinin yer verdiği haberde, araştırma kapsamında üniversitedeki bilimadamları fotoğrafın ilk yayınlandığı eylül ayında sosyal medyada yayınlanan yaklaşık 3 milyon gönderimi inceledi. Haberde, bir grup gazetecinin fotoğrafı paylaşmasından kısa bir süre sonra bu görüntünün sosyal medyayı etkisi altına aldığı ve fotoğrafla ilgili bir saatte 53 bin tweet atıldığını belirtildi.

Olağanüstü bir durumla karşılaştığımızı anladık

Gazeteye açıklamalarda bulunan Sheffield Üniversitesi Görsel Sosyal Medya Laboratuvarı Direktörü Farida Vis, bu fotoğrafı ve aldığı tepkileri gördüklerinde olağanüstü bir olayla karşı karşıya olduklarını anladıklarını söyledi.

Vis, ''Biz bu görüntülerin göçmenler ve sığınmacıların durumu hakkındaki tartışmaları nasıl etkilediğini anlamak istedik. Analizimiz, bu hikayenin sadece küresel olarak kitlelerin ilgisini çekmekle kalmadı aynı zamanda sosyal medya kullananların göç konusundaki görüşlerini de değiştirdi'' diye konuştu.

5.3 milyon tweet'te mülteci kelimesi

Vis, analizi yaparken Pulsar adında özel bir araştırma şirketinin sosyal medya verilerinden yararlandıklarını da ekledi.

Gazeteye açıklamalarda bulunan Pulsar'ın Ürün ve Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Francesco D’Orazio da 2015 yılının büyük bir bölümünde insanlar arasında göçmen ve mülteci kelimelerinin kullanıldığını ve 9 ay süreyle 5.2 milyon Tweet'te göçmen, 5.3 milyon tweet'de ise mülteci kelimesinin kullanıldığını söyledi.

İnsanlara mülteciyi öğretti

Ancak 2 Eylül'den itibaren bunun tamamen değiştiğini ve insanların mülteci kelimesine odaklandığını belirten D’Orazio 2.9 milyon Tweet’te göçmen kelimesi geçerken, 6.5 milyon Tweet’te mülteci kelimesi kullanıldığını kaydetti. Google'in Kaliforniya'daki haber labaratuvarı veri gazeteciliği ekibi de dünya genelinde Suriyeli Alan'ın ölümüyle ilgili internetteki aramaların nerde, ne zaman ve nasıl yapıldığını analiz etti. Google Haber Labaratuvarı'ndan Veri direktörü Simon Rogers, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Alan ile ilgili internette yapılan aramaların büyük bir bölümünün atılan Tweet'lerle başladığını ve daha sonra da küresel bazda tüm dünyaya yayıldığını kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN