Bakandan son uyarı

Bakandan son uyarı

Türkiye’deki vakalarda artış seyri sürerken bilim kurulu üyeleri ‘virüsle savaşta en önemli aşamadayız’ uyarıları yaptı. Kritik iki haftada karantinaya uyumun, Türkiye’yi ‘ya vahamet ya başarı ligine’ taşıyacağı vurgulandı. Hâlâ Kovid’i kontrol altında tutma imkanımız varken bu kez Sağlık Bakanı 83 milyona seslendi: Bu dönemde izolasyonu sağlayamazsak hastalığı kontrol etme şansımız olmaz.

Koronavirüse karşı 11 Mart’ta başlayan sürecin başındaki isim olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uyarılarını sürdürdü. 27 bin 69 vaka, 574 can kaybın yaşandığı bu dönemde sosyal mesafe, izolasyon ve kişisel hijyene yönelik çağrılar devam ederken Sağlık Bakanı Koca “Temas içinde olan kişileri izole edemezsek, kontrol etme şansımız olmaz” uyarısı yaptı.

Koca, 81 il sağlık müdürü ile video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Toplantıda hastaların durumu, tedavi protokolleri, yoğun bakım doluluk oranları ve mevcut ihtiyaçlar ele alındı. Koca, pozitif vaka temaslılarının taranması konusunda hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizerek “Bu dönemde temas içinde olan kişileri izole edemezsek, hastalığı kontrol etme şansımız olmaz. O nedenle birinci olarak kontrol edebilir olmalıyız. İkinci olarak gelen hastaya erken dönemde hızla tanısını koyup, erken dönemde yatırılması gereken hasta ise servise veya yoğun bakıma alınması; eve gönderilmesi ve takip edilmesi gereken bir hasta ise onu da hızla gerçekleştirip eve gönderip orada izolasyonunu sağlamak bu dönemde son derece önemli” dedi. Koca, tanı ve tedavi konusunda gecikme yaşanmaması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Koruyucu maske ve ekipmanları konusunda asla bir sorun olmamalı. Her geçen gün servislerimizin kapasitesini nasıl artıracağımıza bakmaya, yoğun bakım yataklarımızı daha reel kullanmaya, riskli olan hastayı yoğun bakım şartlarında takip etmeye gayret edelim. Yani, yoğun bakımda zorunlu takip edilmesi gereken hastanın yoğun bakımda, serviste takip edilmesi gereken hastanın da ilk planda serviste takibi son derece önemli. Entübasyon safhası ne kadar uzatılabilirse, bu dönemi kolay atlatabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘TAM KARANTİNADA BİLE VAKA SAYISI ARTAR'

Bulaşıcı hastalıkların etkileri, yayılması ve tedavileri konusunda uzun yıllardır çalışan Profesör Doktor Derya Unutmaz, Kovid-19’u yok etme imkanının kalmadığını savunarak, şu an yapılanların salgını kontrol altına almak olduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Unutmaz, virüsün yayıldığını ve tespit edilen vakaların henüz buzdağının görünen kısmını yansıttığını belirtti. İtalya’da vaka sayısının 100 bin değil bir milyonu aşmış olabileceğine dikkat çeken Unutmaz “Türkiye de aynı şekilde. Buna göre önlem almak lazım. Zaten sağlık bakanı da söyledi. Şu anda herkesi potansiyel virüs taşıyıcısı olarak görmek lazım. Bu vakaların artarak devam edeceği kesin. Bugün bütün ülkeyi tamamen karantinaya alsanız bile vaka artışı 1-2 hafta devam edecek. Çünkü geriden gelen vakaları şu anda görüyorsunuz. Yani bir kişi virüs bulaştıktan hemen sonra hasta olmuyor. Aradan 2-3 hafta geçiyor” değerlendirmesinde bulundu.

HASTALIK GELMEDEN 500 BİN İLAÇ STOKLADIK

Sağlık Bakanı Koca “Kimseye söylemeden, hastalık daha Türkiye’ye gelmeden tedavide etkili olduğunu bildiğimiz ve aslında sıtma tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin’i piyasadan toplayıp 500 bin adet stok yaptık. Ve ilk gelen hastaların tamamına bu tedaviyi uyguladık. Çok daha iyi sonuçlar aldık. Bunu yapmasaydık şu an çok daha kötü bir tabloyla karşı karşıyaydık” dedi.

MASKE TAKMADA ŞARTLAR DEĞİŞTİ

Maske konusunda tavsiyelerinin değişmediğini belirten Koca, Posta’ya yaptığı açıklamada “Salgının başlangıcında virüsün yaygınlığı ve enfekte insan bulunma sıklığı göz önünde bulundurularak ‘belirtileri olanlar taksın’ dedik. Bu da doğruydu. Geldiğimiz noktada şartlar değişti. Toplu girilen yerlerde maske takılması öneriden çıkıp bir zorunluluk halini aldı” diye konuştu.

ATEŞİ OLMAYAN BİNLERCE HASTA VAR

Hastalıkla ilgili her gün yeni bir şey öğrendiklerini dile getiren Koca, şöyle devam etti: “Deniyordu ki hastaların yüzde 99’unda düşmeyen ateş görülüyor. Doğru değil. Bizde hiç ateşi olmayan binlerce vaka var. Sadece öksürük şikayetiyle geliyorlar. Bunları bilimsel yayınlar haline getiriyoruz. Yakında yayınlanacak. Muhtemelen ilk binlerle ifade edilen hasta sayılarına sahip yayını biz yapacağız.”

TEDBİRLERİN KAPSAMINI GENİŞLETEBİLİRİZ

İstanbul’da şu an fiili bir sokağa çıkma yasağının olduğunu kaydeden Koca “Biz de böyle olsun istiyoruz. Aldığımız tüm tedbirler bu doğrultuda. İstanbul’a girişi çıkışı büyük ölçüde kapadık. Zorunlu olmadıkça İstanbul’da yaşayanlar sokağa çıkmasın. Bu tedbirlere uyumla ilgili sorun görürsek kapsamı genişletmekte bir saniye tereddüt etmeyiz” ifadelerini kullandı.

ÇOK TEST YAP POZİTİFİ İZOLE ET

Dünyada Kovid-19 salgınında toplam vaka sayısı bir milyon 250 bini geçerken, 65 binden fazla insan ise hayatını kaybetti. Geçen yıl aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve büyük bir hızla tüm dünyaya yayılan salgın hastalıkla mücadelede ise ülkeler farklı stratejiler izledi. ‘Görünmeyen düşmana’ karşı atılan adımlardan öne çıkan ise test sayısını artırmak ve pozitif vakaların çevresine sıkı izolasyon uygulamak oldu.

Test sayılarında ilk sırada ABD geliyor, onu Almanya ve Rusya izliyor. ABD yönetimi 325 milyonluk ülkede şu ana dek 1 milyon 656 bin kişiye test yaptı. ABD’deki vaka sayısı artışı da bir anda salgının merkezi konumunda bulunan İspanya ve İtalya’yı geride bıraktı. ABD, salgını kontrol altına alabilmek için Güney Kore ve Almanya gibi test sayısını ciddi oranda artırıp, hasta olanları belirlemeyi hedefliyor.Almanya ise 900 binden fazla kişiye test uyguladı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, haftada 300 ila 500 bin test gerçekleştirme imkanına sahip olduklarını söylemişti. Ülkede son üç günde vaka sayısında düşüş yaşandığı açıklandı. İspanya’da da Kovid-19 hastalarında ölü sayısında 2 Mart’tan, vaka sayısında da 25 Şubat’tan bu yana günlük oranlar açısından en düşük artışlar tespit edildi. Ülkelerin açıkladığı testlerin hangi oranda pozitif çıktığı bilgisi ise yetkili makamların takip ettikleri stratejileri gösteriyor. Örneğin Fransa, İngiltere ve İran’da pozitif çıkan test oranı yüzde 20’nin üzerinde. Bu ülkelerde sadece hastaneye kaldırılan ağır Kovid-19 vakalarına test yapıldığı belirtiliyor. Epidemoloji uzmanları gerçek vaka sayısının bilinmediğine dikkat çekerek aslında Kovid-19’un öldürme oranının resmi rakamlardan daha düşük olduğunu tahmin ediyor.

KORONA KASVETİ BU MAHALEYE GİREMEZ

Evde karantina günlerinde yüz güldüren jest... İzmir Karabağlar’da vatandaşlara moral vermek isteyen ‘Grup Evde Kal’ üyeleri, sokak sokak gezerek konser veriyor. Eğlenceli nağmeleriyle korona günlerinin kasvetini dağıtan grubun şarkılarına bölge sakinleri de pencerelerinden eşlik ediyor. Sokak sanatçıları ile profesyonel toplam 10 sanatçıdan oluşan grup, maske ve eldivenleriyle her gün performans sergiliyor. Kısa sürede popüler hale gelen grup 7’den 70’e herkesin beğenisini topluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN