Batık krediler için ‘üstlenin’ baskısı

Batık krediler için ‘üstlenin’ baskısı

KARAR’ın gündeme getirdiği enerji ve inşaat sektöründeki yaklaşık 46 milyar liralık batık krediler için bankalarla görüşülüyor. Reuters’ın aktardığına göre, Hükümet bankaların batık kredileri üstlenmeleri için baskı yapıyor. Ayrıca yeni kredi vermeleri için de bankalar zorlanıyor. Banka temsilcilerini ise kayıplarına karşı bakanlıktan daha fazla destek istiyor.

İnşaat ve enerji şirketlerinin ödeyemediği 46 milyarlık batık krediler, silinmeye hazırlanıyor. KARAR’ın gündeme getirdiği haberi ekonomistler de doğruladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıklamaları da yeniden sınıflandırma anlamı taşıyordu. Türkiye’de hükümetin 8 milyar dolarlık batık kredileri üstlenmeleri ve ekonomiyi canlandırmak için kredi vermeye başlamaları konusunda Türk bankalarını zorladığı ileri sürüldü. Reuters, üst düzey hükümet yetkilileri ve sanayi çevrelerine dayandırarak verdiği haberinde, bu yaklaşımı, bankaların kredi borçlarını yeniden yapılandırması veya satış için hazır hale getirmesini zorunlu kılan 2018 yılında yaşanan döviz krizinin yarattığı sıkıntıyı aşmak için yönetimin şu ana kadar yaptığı ‘en saldırgan hamle’ olarak değerlendirildi. Haberde Merkez Bankası’nın diğer banka üst düzey yetkilileriyle son dönemde yaptığı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirip batık kredilerin nasıl üstlenileceği konusundaki tavsiyelerini yaptığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek yıl büyüme hedefinin yüzde 5’e çıkartılması arzusunu yerine getirmek amacıyla hükümetin bankaların daha fazla kredi vermelerini sağlama adına bu girişimin yapıldığı belirtilirken, banka temsilcilerini ise kayıplarına karşı kalkan olması konusunda Maliye Bakanlığı’ndan daha fazla destek isteği kaydedildi. 

19-09/24/dd.png
Batık kredi konusunu KARAR gazetesi
9 Eylül’de gündeme getirmişti.

Kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s Investors Service BDDK bankalara yönelik, çoğunluğu inşaat ve enerji sektöründe bulunan 46 milyar TL’lik kredinin yıl sonuna kadar yeniden sınıflandırması talebinin ardından, sektöre ilişkin değerlendirmede bulundu. Moody’s’in Kredi Görünümü raporunda takipteki kredilerin yeniden sınıflandırmasının Türk bankalarının kredi notu açısından negatif olduğu, karlılığı azaltacak varlık riskini ortaya çıkardığı ifade edildi. Enerji sektöründe görünümün Tahsili Gecikmiş Alacaklar’ın (TGA) oranının yüzde 2,9 (Temmuz 2019) ile inşaat sektörüne (yüzde 6,8) göre daha iyi olduğunu belirten kurum, buna karşın enerji sektörünün daha konsantre olduğu ve birkaç borçlunun temerrüde düşmesi halinde TGA’nın aniden yükselebileceğinin altını çizdi. Değerlendirmede “Ekonominin 2019’da hala küçülmesini ve enflasyonun MB hedefinin oldukça üzerinde kalmasını bekliyoruz” ifadesi yer aldı. “Türk bankacılık sisteminin TGA rasyosu Temmuz 2017’deki yüzde 3,1’den Temmuz 2019’da yüzde 4.6’ya yükseldi. Varlık kalitesinin baskı altında kalmayı sürdüreceğine inanıyoruz” denen Moody’s raporunda, sermaye yeterlilik rasyosunun iyi kârlılığı ve sınırlı kâr payı dağıtımını yansıtarak 2017’deki yüzde 17’den 2019’da yüzde 18.2’ye yükseldiği belirtildi. Raporda, karlılığın büyük bir ihtimalle artan karşılık ayırma baskısından kaynaklı baskı altında kalacağı vurgulandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN