Behiye Aksoy kimdir?

Behiye Aksoy kimdir?

Müziğe olan sevdasıyla büyüyen Türk sanat müziği sanatçısı Behiye Aksoy yakalandığı Alzheimer hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi altındaydı. Aksoy bugün hayata gözlerini yumdu. Peki Behiye Aksoy kimdir? Sizler için araştırdık.

19.Eylül.1933 tarihinde İstanbul Çamlıca'da dünyaya annesi ve halasının müziğe aşina olmaları,piano ve ud çalmalarından ve Müzeyyen Senar ve Münir Nurettin Selçuk'un o devirlerdeki siyahbeyaz filmlerde söylediği film şarkılarından feyz alıp müziğe olan sevdası kendisiyle birlikte büyüyerek ortaokulu bitirdikten sonra 1947 yılında Ankara Radyosu imtihanına girdi. 9 yıl aralıksız şarkı söylediği Ankara Radyosunda repetitör muavini oldu.İlk evliliğide o radyo yıllarına rastladı...29.Aralık.1951 yılında Türk müziği saz sanatçısı ve bestecisi Halil Aksoy ile evlendi.

15-05/31/behiye-aksoy-ile-her-telden-bir-sohbet-710.jpgBehiye Aksoy ortaokul yıllarında müzikle tanıştı.

Behiye Tetiker artık Behiye Aksoy olarak çağrılmaya başlanmıştı ki bu soyadı bundan sonraki sanat yaşamı boyunca kendisine hep eşlik edecekti...Halil Aksoy ile olan evliliğinden oğlu Ahmet Kazım doğdu.1948'de İstanbul'dan gelen bir gazinonun sahibi sanatçıyı gazinosunda çıkartmak için yoğun ısrar ve baskılarda bulunduysa da o yıllarda bu teklifleri reddetti ve ancak 10 yıl sonra 1958 yılında ilk kez Ankara Göl Gazinosu'nda sahnelere adım atarak milyonları kendisine hayran bıraktı...

Aynı yıl imzalanan Bağdat Paktı dolayısıyla bir sanatçı grubuyla Bağdat'ta 15 günlük bir konser verdi.1952 yılında doğan oğlu Ahmet 11 yaşına bastığı günlerde Behiye Aksoy ve Halil Aksoy boşandılar.31.Ekim.1963 tarihinde eşiyle yollarını ayıran Behiye Aksoy,bu dönemlerde Şençalar,Grafson gibi firmalardan çıkarttığı 45'lik plaklarıyla satış rekorları kıracaktı.Sonradan klasikleşecek pek çok şarkıyı ilk kez Behiye Aksoy'dan dinlemişti müzikseverler... Plaklar,Çakıl-Köşk-Maksim-Taşlık gazino programları,röportajlar,bitmek bilmeyen başarılar derken Behiye Aksoy gazinocular kralı;Fahrettin Aslan ile evlendi. 2 yıl sonra ayrıldı...

15-05/31/behiye-aksoy-2.jpgAksoy, 1958 yılında Ankara Göl gazinosunda büyük bir beğeni topladı.

1967 yılında yönetmenliğini Orhan Elmas'ın yaptığı, başrolünü İzzet Günay ile paylaştığı "Kederli Günlerim" isimli filmde rol aldı.Filmde o dönemde çıkardığı plaklarından şarkılar da seslendiren Behiye Aksoy bu filminden sonra uzun süre filmlerde rol almadı.Halk bu geçen süre içerisinde Behiye Aksoy'un filmlerini yeniden sinema salonlarında görmek istiyordu.Dönemin ünlü mecmuası Ses,Behiye Aksoy ile 1971 yılında yaptığı röportajında bu konuyu Behiye Aksoy ile görüşmüş,Behiye Aksoy bu uzun süre zarfında niçin yeniden sinema yapmadığını şöyle açıklamış:"...filmi seyreden herkesin belirttiği gibi bu ilk filmde başarılı olan Behiye Aksoy,niçin 4 yıl boyunca ikinci bir filmde oynamadı,Sevmedi mi sinemayı-sarmadı mı O'nu film setleri? -'Tam aksi efendim' diyor Behiye Aksoy.'Zaten biz şirketle bir filmlik değil,iki filmlik anlaşma yapmıştık.Kamera karşısında çalışmayı,filmde oynamayı çok sevdim.Ama sonra olmadı...Ben sinemayı profesyonel ölçütler içinde düşünmüyorum zaten.Çeşitli tarihlerde,sinema konusunda temaslarımız oldu ama vakit bakımından uyuşma sağlanamadı bir türlü..."

15-05/31/behiye-aksoy-a-sanatci-arkadaslarindan-buyuk-6869660_x_3553_o.jpg
 Behiye Aksoy, son günlerini huzur evinde geçirmiştir.

Ses Mecmuası 13.Ocak.1973 tarihli sayısında bu sefer Behiye Aksoy'un beş yıllık aradan sonra yeniden kamera karşısına geçtiğini müjdeleyen bir habere yer vermişti.Yaptıkları röportajda Behiye Aksoy yeni filmi ile ilgili şunları dile getirmiş: - "-Ne yalan söyleyeyim,ilk günler hayli sıkıntı çektim. Tıpkı ilk filmimde olduğu gibi.Ama şimdi rahatım.Alıştım kamera tıkırtısına.Bundan sonra artık 5 yıl ara vermek filan yok,Çok uzun bir ayrılık oldu,Size de öyle gelmiyor mu?" ...Bahsi geçen bu film yine o yıl satış rekoru kıran "Falcı" plağı ile aynı adı taşıyan bir filmdi.Prodüktör Berker İnanoğlu'nun ısrarları doğrultusunda yönetmenliğini Ertem Göreç'in yaptığı filmde başrolleri Murat Soydan ve Metin Serezli ile paylaştı.Aynı zamanda sahne sanatçısıda olan Murat Soydan ve Behiye Aksoy'un bol bol şarkı seslendirdikleri bu filmde acıklı bir aşk hikayesi konu alınmıştı...Bu film ardindan Er Filmin sahibi Berker İnanoğlu; Behiye Aksoy ile 1973 yılının Ocak ayında evlendi.Sadece 17 gün süren evlilik sonunda Aksoy eşine bir mektup bırakarak evi terk etti ve ardından açtığı boşanma davasıyla eşinden tek celsede ayrıldı.5.Şubat.1973 tarihli SİNEMA Mecmuasına verdiği röportajda Aksoy evliliğini bitirme sebebiyle ilgili şöyle konuşmuş :"-Evliliğimizin köklü bir temele sahip olmadığını düşünerek bir an evvel doğru yolu bulmak adına eşimden ayrıldım...."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN