Biden'dan Yunanistan'a Doğu Akdeniz desteği

Biden'dan Yunanistan'a Doğu Akdeniz desteği

Türkiye'nin beklediği kritik telefon hala gelmezken ABD Başkanı Biden ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in telefon görüşmesi dikkat çekti. Kritik görüşmede Biden'dan Miçotakis'e Doğu Akdeniz desteği geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile telefon görüşmesinde bulundu. Biden, Miçotakis ile yaptığı telefon görüşmesinde ''Doğu Akdeniz'de istikrar'' vurgusu yaptı. Başkanlığa geldiğinden beri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beklenen telefon görüşmesini gerçekleştirmeyen Biden'ın bu görüşmesi dikkat çekti.

ABD'DEN YUNANİSTAN'A SAVUNMA DESTEĞİ

Açıklama yer alan yazıda, Biden'ın Yunanistan'ın 200. bağımsızlık yıl dönümü için Miçotakis'i kutladığı yer alırken, iki ülke arasındaki "güçlü ikili bağların derinleştirilmesi" için bağlılığını dile getirdiğine işaret edilen açıklamada, Biden'ın iki ülke arasında artan savunma iş birliğine de dikkati çektiği aktarıldı.

YUNANİSTAN VE ABD'DEN ORTAKLIK MESAJI

Miçotakis ve Biden'ın sürdürülebilir bir ekonomi ve iklim değişikliği ile mücadelede birlikte çalışılması konusunda mutabık kaldığı vurgulanan açıklamada, "Başkan Biden, Doğu Akdeniz'de istikrar için umutlu olduğu mesajını verdi. Ayrıca iki lider enerji güvenliği, Çin, Rusya ve Batı Balkanlar dahil ortak çıkar konularında koordinasyon yapılması konusunda mutabık kaldı." ifadeleri kullanıldı.

BEKLENEN TELEFON GELMEDİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Ocak'da başkanlığa gelmesinin ardından ABD Sözcüsü Psaki, "Biden, gelecek hafta ve aylarda dünya liderleriyle görüşmeleri yapacaktır. Bir noktada Erdoğan ile de görüşeceğinden eminim." açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de başkanlık seçimini kazanan Biden'a tebrik mesajı göndererek, "Ülkelerimiz arasındaki güçlü iş birliği ve müttefiklik bağının bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de dünya barışına hayati katkılar sunmaya devam edeceğine inanıyorum" demişti.

Türkiye Beyaz Saray'da yapılan görev değişikliğinin ardından ilk aranan ülkeler arasında yer alırken, Biden görevine başladığı günden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan ile henüz iletişim kurmadı.

DOĞU AKDENİZ'DE GERİLİM NASIL BAŞLADI? 

Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimin temelinde yatan asıl konu bölgede bulunduğu düşünülen zengin gaz yatakları. 2009 yılında İsrail açıklarında keşfedilen 280 milyar metreküplük Tamar ve bir sene sonra keşfedilen 620 milyar metreküplük Leviathan gaz sahaları dikkatleri Doğu Akdeniz'de çevirmiş, bunun ardından hem Güney Kıbrıs Rum Kesimi hem de Mısır bölgede farklı keşifler gerçekleştirmişti.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Lübnan, Mısır ve İsrail'le Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları imzalayarak bölgeyi tek taraflı olarak 13 parsele bölmesi, KKTC ve Türkiye'nin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara'nın tepkisini çekti.

FATİH SONDAJ GEMİSİ TANSİYONLARI ARTIRDI

2018 sonunda Exxon Mobil'in Rum Kesimi'nin belirlediği bazı parsellerde arama faaliyetlerine başlaması ve Türkiye'nin buna karşılık Fatih Sondaj Gemisi'ni savaş gemileri eşliğinde Akdeniz'e göndermesi bölgedeki tansiyonu biraz daha artırırken, asıl kırılma noktası ise Kasım 2019'da yaşandı.

Türkiye, 27 Kasım 2019'da Libya ile bir Deniz Yetki Alanları anlaşması imzalayarak, Yunanistan’ın Girit, Karpathos ve Rodos adalarının güneyinde kalan bölgeyi kendi kıta sahanlığı içerisinde kabul ettiğini ilan etti. Atina yönetimi ise anlaşmanın uluslararası hukuku çiğnediğini ve Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini iddia etti.

Bunun ardından Türkiye'nin, Yunanistan'ın hak iddia ettiği bir bölgeye Oruç Reis gemisini göndererek burada araştırma faaliyetlerine başlamış, Atina hükümetinin bölgeye savaş gemilerini sevk etmesinin ardından, Oruç Reis'i koruyan gemilerin sayısı artırılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN