Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? Okullar açılacak mı? Gözler Bilim Kurulunda

Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? Okullar açılacak mı? Gözler Bilim Kurulunda

Koronavirüs salgını sebebiyle açılıp açılmaması konusu tartışılan eğitim öğretim dönemi ile ilgili gözler Bilim Kurulu toplantısına çevrildi. Vatandaşlar, ‘Bilim Kurulu Toplantısı ne zaman? Okullar açılacak mı?’ sorularına yanıt aramaya başladı…

MEB tarafından daha önce işaret edilen 31 Ağustos tarihine az bir zaman kaldı. Bilim Kurulu tavsiyeleri ve Bakanlar Kurulu’nda alınacak karar ile okulların açılıp açılmayacağı netleşecek. Peki Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? Okullar açılacak mı? Gündeme dair gelişmeler haberimizde…

BİLİM KURULU TOPLANTISI NE ZAMAN?

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgındaki son verilerin paylaşıldığı, yeni kararların açıklandığı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca öncülüğündeki Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı bugün saat 17.00'de başlayacak.

Bilim Kurulu toplantısında, okullarda başlayacak örgün eğitimden önce Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve salgında bu hafta ortaya çıkacak rakamlara göre yeni bir değerlendirme yapılabileceği konuşuluyor. Toplantının arkasından alınacak önlemler ya da tavsiye kararları Bakan Koca tarafından paylaşılacak.

Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu konuları ele almak üzere bir defa daha bir araya gelmişti.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı çalışma takvimini 81 ile gönderdiği genelgeyle duyurmuştu.

Buna göre, eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlamış olacak. Okul öncesi eğitim ile ilkokul 1'inci sınıfa gidecekler için 31 Ağustos-4 Eylül 2020 arasında uyum eğitimleri yapılacak.

Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım’da yapılıp, 22 Ocak’ta sona erecek. Yarıyıl tatili ise 25 Ocak’ta başlayıp 5 Şubat’ta son bulacak.

Okulların açılış tarihi için 31 Ağustos tarihinin değişme ihtimali de var. Veliler ve öğrencilerin gözü de Bilim Kurulu toplantısına çevrilmiş durumda.

MEB’TEN SONDAKİA AÇIKLAMASI

MEB’in sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada, 2020-2021 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirme sürecinin nihai aşamada olduğu belirtilmişti. Açıklamada öte yandan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre alınacak kararın en kısa zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağı aktarılmıştı.

VAKA ARTIŞLARI TAKİP EDİLİYOR

Türkiye'deki koronavirüs vakaları da tekrardan artış göstererek binin üzerine çıkmıştı. Bilim Kurulu, süren dalgalanmalarla beraber son durum hakkında değerlendirmeler yapacak.

BAKANDAN MASKE UYARISI

Öğrenci ve velilere 'maske' uyarısı yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınıf mevcutlarını azaltmak, teneffüste çıkacak öğrenci sayısını düzenlemek, öğlenci ve sabahçıların karşılaşmasına engel olmak, çocukların ortak bölgelerde aynı anda olmamalarını sağlamak adına planlama yapmak, sıralar arasında boşluk sağlamak, kısaca çocukların birbirleriyle sosyal mesafesini korumak ve okulları sağlıkla açmak adına gece gündüz çalıştıklarını kaydetti. Çocukları ve yetişkinleri bayramda plajda, denizde, sokakta, parkta bu kadar yakın temaslı maskesiz görmenin üzücü olduğunu anlatan Selçuk, 'Okulları birlikte açacağız' diyoruz. Bunun için gerçekten çabalayamaz mıyız?’ sorusunu sordu…

MEB’DEN 4 SENARYO

MEB ise salgın şartlarına uygun olarak şu 4 senaryoyu geliştirmişti:

1. Koronavirüs Bilim Kurulu’nun salgının seyrine göre alacağı kararla, tüm çocuklar için açılma şansı kalmazsa açılan kentlerde de okullarda yarı zamanlı eğitim verecek.

2. Okulların ilk başta tüm çocuklar için sosyal mesafe korunarak ortak kullanım alanları ve dersliklerde metrekare hesabıyla oturma düzenleri planlayıp sınıflarda öğrenci sayısı azaltılarak, 18 milyon öğrenci için açılması planlanılsa dâhi yetki kentlerde valilerde olacak. İstemeyen ve koşulların kötü izlediği şehirlerde okullar açılmayabilecek.

3. Ekim ve Eylül aylarında olası ikinci dalga salgına karşı 2020-2021 eğitim/öğretim yılında kısmi ya da tamamıyla uzaktan eğitime geçiş ile ilgili teknolojik altyapı çalışmaları bitti. Yüzde 40 yakından/yüzde 60 uzaktan eğitim formülü üzerinde durulduğu kaydedildi.

4. Okullar salgının ağır izlediği bazı kentlerde açılmazken salgın dönemini daha hafif atlatan illerde, il dışı seyahat kısıtlaması ile beraber açılabileceği paylaşıldı.. Okulların açılmayacağı kentlerde ise telafi eğitimleri yapılacak.

‘OKULLAR FİZİKİ MESAFEYİ KORUMAYA UYGUN DEĞİL’

Eğitim Sen tarafından yapılan 'Pandemi Koşullarında Eğitim' başlıklı araştırmaya göre ise okullar fiziki mesafeyi korumak için yeterli değil, düzenli dezenfeksiyon yapmaya kurum bütçesi yetmez ve maske kullanarak ders anlatımının 20 dakika ile sınırlandırılması gerektiğini savunan eğitimcilerin neredeyse hepsi ise sağlıklarından endişeli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN