Binali Yıldırım mı önde Ekrem İmamoğlu mu? İstanbul 23 Haziran seçim sonuçları oy oranları

Binali Yıldırım mı önde Ekrem İmamoğlu mu? İstanbul 23 Haziran seçim sonuçları oy oranları

23 Haziran İstanbul İBB seçim sonuçları tüm Türkiye tarafından ilgi ile takip ediliyor. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından YSK tarafından yenilenmesine karar verilen İstanbul İBB seçim sonuçları 23 Haziran günü belli oluyor. Seçmenler, anlık seçim sonuçlarını grafikli bir şekilde takip ederken, ‘’ Binali Yıldırım mı önde Ekrem İmamoğlu mu?’’ sorularına yanıt arıyor. İki aday arasında kıyasıya geçen yarışın ardından sandıktan kimin birinci çıkacağı vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. İstanbul İBB seçim sonuçları 23 Haziran akşamı netlik kazanacak. İBB seçim sonuçları anlık olarak KARAR.COM’da. İşte İstanbul seçim sonuçlarına dair aradıklarınız…

Oy verme işleminin ardından sandıklar açılınca, ilk veriler de gelmeye başladı. Türkiye, nefesini tuttu, tekrarlanan İBB seçimlerini pür dikkat izliyor. 31 Mart’ta oyların büyük bölümünü alan CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’a 18 gün başkanlık yapmasının ardından YSK’nin İBB seçimlerinin yenilenmesi yönünde verdiği kararın neticesinde 23 Haziran tarihi belirlenmişti. Yeniden seçim maratonu içerisinde yer alan adaylar da 23 Haziran İBB seçimleri için hazırladıkları kampanyalarla seçim meydanında gece gündüz demeden çalıştı. İstanbul seçim sonuçları 23 Haziran Pazar akşamı belli olacak. Bu esnada oy veren-vermeyen tüm Türkiye, ''Binali Yıldırım mı önde Ekrem İmamoğlu mu?'' sorusuna yanıt arıyor. Karar.com Seçim 2019 sayfamızdan Binali Yıldırım-Ekrem İmamoğlu’nun oy oranlarına, İstanbul seçim sonuçlarına ve diğer tüm gelişmelere ulaşabilirsiniz.

19-06/23/untitled-6.jpg

ANKA'ya göre yüzde 54,20 oy oranı ve 4 milyon 740 bin 519 oy alan Ekrem İmamoğlu, 31 Mart'ın ardından yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Yüzde 44,99 oy oranı ve 3 milyon 934 bin 692 oy alan Binali Yıldırım ise seçimleri kaybetti... (Bu sonuçlar kesin değildir. Kesin sonuçlar YSK'nin açıklamasıyla belli olacaktır.)

23 HAZİRAN 2019 İBB SEÇİM SONUÇLARI VE YILDIRIM-İMAMOĞLU OY ORANI KAÇ OLUR?

AK Parti ile MHP tarafından kurulan Cuımhur İtifakı’nın İBB adayı eski, Bakan, Başbakan ve Meclis Başkanı Binali Yıldırım ile CHP ile İYİ Parti tarafından kurulan Millet İttifakı’nın İBB adayı Ekrem İmamoğlu arasında kıyasıya geçen 23 Haziran İBB seçim sonuçları İstanbullular kadar Türkiye ve tüm dünya tarafından merak ediliyordu. İstanbul seçim sonuçları 23 Haziran akşamı belli olacakken, bu gecede en çok merak edilen konulardan biri ise ‘’Binali Yıldırım mı önde Ekrem İmamoğlu mu?’’ oldu. 31 Mart’ta yapılan İBB seçimlerinde 8 milyon 866 bin 620 İstanbullunun yüzde 48,8’i, yani 4 milyon 171 bin 126 kişi CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu'nu tercih etmiş, İmamoğlu da mazbatasını alarak göreve başlamıştı. Yüzde 48,55 oy oranına sahip olan Binali Yıldırım da 4 milyon 149 bin 667 kişinin oyunu alabilmişti. Oyların yüzde 1,21’ini alan Saadet Partisi’nin İBB adayı Necdet Gökçınar, 103 bin 300, yüzde 0,36 oy oranı bulunan DSP'nin İBB adayı Muammer Aydın da 30 bin 817 oy, yüzde 0,32 oy oranı bulunan BTP'nin İBB adayı Selim Kotil ise 27 bin 238 oy almıştı. DSP ve BTP, yenilenen 31 Mart seçimlerinin ardından 23 Haziran seçimlerine girmeme kararı aldığını duyurmuştu.

19-06/20/istanbul-ibb-1561029171.jpg

Peki 23 Haziran İBB seçim sonuçları ne oldu? Aşağıdaki linke tıklayarak, Binali Yıldırım mı önde yoksa Ekrem İmamoğlu mu? öğrenebilirsiniz.

19-06/20/secim-sonuclari-icin-tiklayin-1561028794.jpg

ANKETLER NE DİYORDU? İŞTE İMAMOĞLU VE YILDIRIM'IN OY ORANI

19-06/20/1-1561015490-1561028828.jpg

ORC: YILDIRIM OY ORANINI YÜKSELTTİ

12-14 Haziran 2019 tarihinde 6 bin 580 kişi ile yapılan yüz yüze görüşmenin arkasından AK Parti İstanbul Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın oy oranını yüzde 48,3’e yükselttiği ve bu sonuçlara göre oylarını artırdığı anlaşılırken, CHP’nin İBB adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı da yüzde 47,7 olarak paylaşıldı. Diğer kategorisinde bulunanların oranı yüzde 0,6’da kalırken, kararsızlar da yüzde 3,6’yı oluşturdu. İlk ankette Yıldırım, yüzde 47,0, Ekrem İmamoğlu yüzde 46,7 oy oranına sahipti. Buna göre Yıldırım, oy oranını yükseltti.

19-06/20/2-1561028846.jpg

19-06/20/3-1561028861.jpg

OPTİMAR: İMAMOĞLU, YILDIRIM’IN 4 PUAN ÖNÜNDE

Optimar Araştırma şirketi, 23 Haziran'da yapılacak seçimlerle alakalı paylaştığı son anketinde CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 52 ile Binali Yıldırım’ın dört puan önünde olduğunu duyurdu.

KONDA ARAŞTIRMA: FARK YÜZDE 9, İMAMOĞLU ÖNDE

Konda araştırma şirketinin gerçekleştirdiği son ankete göre İmamoğlu oyların yüzde 49'unu alırken Yıldırım yüzde 40,9 oranında oy toplayacak. Konda'dan yapılan açıklamada yüzde 9,4 kararsız veya oy kullanmayacak seçmen orantılı bir biçimde dağıtıldığında da Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 54, Binali Yıldırım’ın ise yüzde 45 oy oranına ulaşacak. Yani Konda’ya göre aradaki fark en az yüzde 9 olacak.

MAK DANIŞMANLIK: İMAMOĞLU 2 PUAN ÖNDE

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi’nin 11 bin kişinin katılımıyla yaptığı anket sonuçlarına göre 23 Haziran'da CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım'ın 2 puan önünde gözüküyor. 15 ve 20 Mayıs arasında yapılan anketin sonuçlarına göre, kararsızların dağılmasının ardından CHP’nin adayı İmamoğlu yüzde 50,3, Binali Yıldırım yüzde 48,2 ve Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar yüzde 0,75 oy alacak.

HALK YSK'NİN KARARINI DOĞRU BULMUYOR

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi İBB Başkanlığı seçimlerinin yanında, ankete dâhil olanlara YSK'nin İstanbul kararını, adaylar ile ilgili neler düşündüklerini ve yarın seçim olsa hangi partiye oy vereceklerini sordu.

Yanıt verenlerin yüzde 47’si YSK’nin kararını doğru bulmazken, yüzde 43’ü ise kararın doğu olduğunu savundu. Öte yandan ankete yanıt verenlerin yüzde 79’u 31 Mart’ta destekledikleri adayı desteklemeyi sürdüreceklerini kaydederken, yüzde 13’ü 23 Haziran’da farklı bir aday seçebileceklerini belirtti.

İŞTE YAPILAN ANKETTE SORULAN SORULAR VE VERİLEN YANITLAR:

"Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?''

AK Parti yüzde 40,7
CHP yüzde 28,5
HDP yüzde 11,3
MHP yüzde 8
İYİ Parti 8
SAADET yüzde 1,2

Size göre 31 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde hile yapıldı mı?

Hayır: yüzde 49
Evet: yüzde 43
Kararsız: yüzde 8

AK Parti adayı Binalı Yıldırım’ın imajı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok olumlu: yüzde 12
Olumlu: yüzde 38
Olumsuz: yüzde 25
Çok olumsuz: yüzde 10

CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun imajı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok olumlu: yüzde 8
Olumlu: yüzde 45
Olumsuz: yüzde 32
Çok olumsuz: yüzde 10

31 Mart seçimlerinde İstanbul için tercihinizde ne etkili oldu?

Oy verdiğim aday: yüzde 40
Oy verdiğim siyasi parti: yüzde 30
Ülkenin içinde bulunduğu durum: yüzde 10
Oy verdiğim siyasi partinin rakibine bakarak: yüzde 5
Kararsız: yüzde 15

31 MART'TAN 23 HAZİRAN’A KADAR YAŞANAN GELİŞMELERİN KISA ÖZETİ

31 Mart yerel seçimlerinde ilk olarak ortalama 29 bin fark ile kazanan İmamoğlu sandıklardan birinci çıkmıştı. AK Parti Büyükçekmece ve Maltepe üzerinden yaptığı itirazların ardından bazı sandıklarda ve bazı ilçelerde sandıkların sayılması yönünde itirazda bulunmuştu. YSK bu kararı olumlu bulurken, AK Parti sandıkların tümünün sayılmasını istemişti. CHP’nin yaptığı itirazın ardından AK Parti’nin bu talebi YSK tarafından reddedilmişti. Sayılan sandıklardaki bazı maddi hatalar ve geçersiz oyların yeniden sayılmasının ardından 29 bin olan fark 13-14 binlere kadar gerilemişti. AK Parti adayı Binali Yıldırım, seçimlerin yenilenmesini istemediklerini ve sandıkların tümünün yeniden sayılmasını istediklerini söyleyerek, CHP’nin hukuk dilinde olmasa da halk dilinde hırsızlık yaptığını iddia etmişti. 29 bin olan farkın sandıkların yüzde 10’unun yeniden sayılmasının ardından 13-14 binlere kadar gerilediğini gerekçe gösteren Yıldırım, bu farkın kapanarak kendi lehine döneceklerini iddia etmiş ve bundan ötürü seçimlerin yenilenmesini istemediklerini sadece sandıkların yeniden sayılmasını istediklerini söylemişti. Ancak CHP’nin itirazlarının ardından zorunlu bir şekilde seçim iptal başvurusunda bulunduklarını açıklamıştı. Sonunda YSK, 4’e karşı 7 oyla sandık başkanlarının usulsüz belirlendiği iddiasıyla 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde İBB seçimlerinin iptaline karar vermişti. Ekrem İmamoğlu’nun ise 18 gün süren İBB başkanlığı, iptal kararının ardından sona ermişti.

İMAMOĞLU’NUN ORDU’DAKİ ‘’VİP’’ KRİZİ GÜNDEME OTURDU

23 Haziran’a giden süreçte adayların vaatlerinin dışında yaptıkları hareketler de çok konuşuldu. Ekrem İmamoğlu’nun Ordu Havalimanı’nda Ordu Valisi Seddar Yavuz’a ‘‘it’’ dediği görüntüler, tartışmalara neden olmuştu. Erdoğan, Vali Yavuz’a, ‘’ Sabırlı ol, seçimden sonra dava açarsın’’ dediğini açıkladı. Erdoğan ayrıca bu milletin valisine ‘’it’’ diyen bir insandan siyasetçi olmayacağını söyledi. İmamoğlu ise tüm bu gelişmelerin ardından ‘’it’’ demediğini ‘’Vali basitlik yapmıştır’’ dediğini açıkladı. Ancak yayınlanan görüntülerde İmamoğlu’nun ‘’it’’ dediği görülüyor.

YILDIRIM-İMAMOĞLU ORTAK YAYINI TÜRKİYE GÜNDEMİNE DAMGA VURDU

Habertürk’ün deneyimli sunucusu Didem Aslan Yılmaz'ın girişimlerinin ardından iki parti temsilcilerinin görüşüp karar kılmasının ardından 16 Haziran Pazar günü Türkiye, Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı canlı yayın programında iki adayın tartışmasını izledi. Binali Yıldırım, canlı yayın için ilk olarak Uğur Dündar’ın moderatör olmasını istemişti. Kararı olumlu karşılayan Dündar, daha sonra bu olayda yer almayacağını açıkladı. En son da FOX TV’de Çalar Saat programının sunucusu İsmail Küçükkaya ismi üzerinde mutabık kalındı. Küçükkaya, 3’er dakikalık süre ile adaylara eşit süre-eşit soru ilkesiyle sorularını sordu, Türk halkı da bu yayını kesintisiz takip etti. Ancak yayının ardından Küçükkaya’nın İmamoğlu ile bir otelde ‘’gizli görüşme’’ yaptığı iddiaları ortaya atıldı. Yayınlanan görüntülerde ikilinin otelde bir araya geldiği görüldü. Küçükkaya, Binali Yıldırım ile de görüştüğünü anlattı ve programın formatından dolayı her iki adaylar yarışma öncesi görüştüğünü kamuoyuna anlatsa da Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve birçok siyasi bu duruma tepki gösterdi, ‘’soruların İmamoğlu’na verildiğini’’ iddia etti, bu durumun ahlak dışı olduğunu savundu.

BİNALİ YILDIRIM’DAN İMAMOĞLU KÜÇÜKKAYA BULUŞMASI YORUMU: GAYRİ AHLAKİ

ERDOĞAN'IN SİSİ BENZETMESİNE İMAMOĞLU'NDAN YANIT

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN