Bir asır sonra ‘Milli mutabakat’ ruhu

Bir asır sonra ‘Milli mutabakat’ ruhu

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 4 aydır yürüttüğü ‘2021 İstiklal Marşı Yılı Olsun’ çağrısı hayata geçti. TBMM’de AK Parti, CHP, HDP, MHP ile İYİ Parti’nin imzaladığı ortak teklifle 2021 yılı ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edildi.

SALİHA SULTAN / KARAR

Türkiye Yazarlar Birliği’nin ‘2021 İstiklal Marşı Yılı Olsun’ çağrısı TBMM’de karşılık buldu. AK Parti, CHP, HDP, MHP ile İYİ Parti’nin imzaladığı ortak teklifle 2021 yılı ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edildi.

Çağrının öncüsü yazar D. Mehmet Doğan: “İstiklâl Marşı milletimizin millî mutabakat metnidir. Bu vesile ile millet olarak yeryüzündeki varlığımızın mânasını ve değerini kavrama yönünde faaliyetler düzenlenmesinin yolu açıldı.”

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) dört aydır yurt çapında sürdürdüğü ‘2021 İstiklal Marşı Yılı Olsun’ çağrısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) karşılık buldu. AK Parti, CHP, HDP, MHP ile İYİ Parti’nin imzaladığı ortak teklifle 2021 yılı TBMM Genel Kurulu’nca ‘İstiklal Marşı Yılı’ olarak kabul edildi.

Kabulün sosyal medya hesabından duyuran TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kendisinin de ilk imza sahibi olduğu teklif için “İstiklal Marşı Anayasa’mızın ruhu, milletimizin istiklal ve anlam manifestosudur” dedi.

Karar, bütün Türkiye’yi Mehmed Akif Ersoy’un yazdığı marşın 12 Mart 1921’de TBMM’de ‘İstiklal Marşı’ olarak kabul edildiği o tarihi güne götürdü. 100 yıl önce TBMM’de milli mutabakat sağlayan İstiklal Marşı, 100 yıl sonra yeniden Meclis’te milli mutabakata imza attı. 

DOĞAN: VARLIĞIMIZIN MÂNASINI HATIRLAMA VESİLESİ 

Salgın günlerinin yarattığı kaygıların ortasında, bütün Türkiye’ye birlik ve beraberlik duygusunun güzelliğini hatırlatan sevindirici haberin ardından tebrik etmek için aradığım, TYB Onursal Başkanı ve Mehmed Akif Araştırmaları Başkanı olan, aylardır çağrıyı yazılarında da dile getiren 73 yaşındaki yazar D. Mehmet Doğan’ın sesindeki çocuk sevinci duyulmaya değerdi. Doğan konuşmamızda, marşın yazıldığı dönemdeki önemine dikkati çekerek, “İstiklâl Marşı milletimizin millî mutabakat metnidir” ifadeleriyle, Cumhuriyet’in 1921’de yazılan marştan iki yıl sonra ilan edildiğini hatırlattı.

Doğan’ın şu cümleleri ise İstiklal Marşı’nın bu topraklardaki önemini bir kez daha idrak etmemize bir vesile: “Bayrağımız gibi, dilimiz gibi, İstiklâl Marşı’mız da bize yüzlerce yıllık köklerimizi ve süreklileşen varlığımızı hatırlatıyor. Yüz yıl içinde birçok şey değişti; kanunlar, hatta anayasa metinleri değişti.

Bu doğru veya yanlış değişikliklere rağmen İstiklâl Marşı değişmeyen muhtevasıyla milletimize hayat verdi. Milletimiz kanunlarda anayasalarda kendini bulamadığında İstiklâl Marşından buldu. 100. yıl güzel bir hatırlama ve hatırlatma vesilesi. Bu vesile ile bir zihin tazelemesi yaparak millet olarak yeryüzündeki varlığımızın mânasını ve değerini kavrama yönünde geniş katılımlı faaliyetler düzenlenmesinin yolu açıldı.” 

ARICAN: MİLLİ MARŞIMIZI İDRAK EDECEĞİZ 

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Kazım Arıcan’la yaptığımız konuşmada ise sevinci yazar Doğan ile ortaktı. Prof. Dr. Arıcan, genel merkezin yanı sıra TYB’nin Türkiye’deki dört bir yanındaki şubeleri üzerinden yaptıkları çağrının, TBMM’de 100 yıl sonra yeniden bir milli mutabakata vesile olmasından duyduğu mutluluğu ve haklı gururu dile getirdi.

“Aradan 100 yıl geçti... Şimdi de; Millî Mücadele’nin amacını, milletimizin birlik ve beraberliği ile bağımsızlık azmini dile getiren İstiklal Marşımızın yazılma sebebi ve sürecinin vatandaşlarımızın hafızasında yeniden canlanması ve merhum Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla; 100 yıl sonra aynı ruh ve heyecanla aynı Meclisimiz tarafından 2021 ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edildi” diyen Prof. Dr. Arıcan, TYB’nin kurulduğu 1978’den bu güne ara vermeksizin; İstiklâl Marşı’nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy’u andığını ve eserlerini tanıttığını hatırlattı.

Prof. Dr. Arıcan, çağrının ardında yatan süreci de şu sözlerle aktardı: “D. Mehmet Doğan ağabeyimizin önderliğinde dört ay önceden, ‘2021 İstiklal Marşı Yılı Olmalı’ teklifimizi gündeme getirirken diğer yandan da yapılacak kutlamalara ilişkin hazırlıklarımızı sürdürüyorduk. Milli marşımızın ruhunu idrak etmeye dönük kutlamaları, panelleri, konferansları, bilgi şölenlerini, gençler için yarışmaları, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının katkı ve katılımları ile gerçekleştireceğiz.”

Yapacakları çalışmalar kapsamında dün MEMUR-SEN ile bir protokole de imza attıkları bilgisini veren Prof. Dr. Arıcan, çalışmalarda öncü rol üsteleneceklerini belirterek, ‘2021 İstiklal Marşı Yılı’ coşkusuna katılmak isteyen herkese TYB’nin kapılarının açık olduğunun da altını çizdi. Doğan ve Arıcan, çağrıyı dikkate alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, TBMM Başkanı Şentop’a, teklife imza atan bütün siyasi partilerin Genel Başkanlarına, Grup Başkan Vekillerine, Milletvekillerine teşekkürlerini ilettiler. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN