Bölgede tansiyonu yükseltecek iddia: İran'ın nükleer tesisi görüntülendi

Bölgede tansiyonu yükseltecek iddia: İran'ın nükleer tesisi görüntülendi

Nükleer faaliyetleri ABD ve İsrail'in hedefinde olan İran'ın yer altına gizli bir tesis inşa ettiği ileri sürüldü. AP'nin duyurduğu habere göre, yer altına inşa edilen nükleer tesis Fordo kenti yakınlarında bulunuyor.

ABD merkezli Associated Press (AP) ajansı, nükleer faaliyetleri ABD ve İsrail'in hedefinde bulunan İran'la ilgili çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. İran'ın kuzeyinde bulunan Fordo kenti yakınlarında yer altına nükleer tesis inşa ettiği ileri sürüldü. Uydu gözlemi yapan Maxar Technologies'in yayınladığı fotoğraflara göre yeni nükleer tesis Fordo yakınlarında inşa ediliyor.

Haberde, İran'ın yer altına inşa ettiği tesisin dağlar tarafından doğal koruma sağlandığı iddia edilirken, Tahran yönetiminin bu şekilde hava saldırılarını bertaraf etmeyi düşündüğü vurgulandı.

Özellikle İsrail sık sık İran'ın nükleer faaliyetlerini hedef alan saldırılar düzenliyor. Ayrıca inşaat alanının etrafında hava savunma sistemlerinin de olduğu belirtildi.

İRAN'IN TESİSLERİ DEFALARCA KEZ HEDEF ALINDI

İran'ın Natanz kentinde inşa ettiği nükleer tesiste Temmuz ayında patlama meydana gelmişti. Tahran yönetimi yapılan incelemelerin ardından saldırının sabotaj olduğunu duyurmuştu.

AP, İran'ın BM ofisinin ve nükleer anlaşmayı denetleyen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun yorum yapmadığını aktardı. Öte yandan Washington, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasıyla 2018 yılında tek taraflı uzaklaşmıştı.

2015'te imzalanan anlaşmayla İran Fordo'daki tesislerde uranyum zenginleştirmesi yapmayacağını taahhüt etmişti.

İran anlaşmayla yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirmesi yapmayı kabul ediyordu. Son raporlara göre ülkede uranyum zenginleştirme oranları yüzde 4.5'e kadar yükseldi. Ancak atom bombası ya da diğer nükleer silahların yapılabilmesi için uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.

Öte yandan İran meclisi ay başında uranyumun yüzde 20'ye kadar zenginleştirilmesine izin veren bir tasarıyı kabul etti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve kabinesi mecliste geçen yasaya itiraz ettiklerini duyurmuştu.

İRANLI NÜKLEER BİLİMCİYE SUİKAST

Tasarı İran'ın nükleer programını kuran bilim insanı Muhsin Fahrizade'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından kabul edilmişti.

Korumalarıyla birlikte seyahat halindeyken öldürülen Fahrizade için Tahran yönetimi İsraili işaret etmişti. İsrail saldırıya dair iddiaları reddett ancak Tel Aviv yönetimi İran'ın nükleer faaliyetlerini ve işgücünü hedef alan bir dizi saldırıya imza attığı biliniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN